Sałatka z kozim serem
Kozi ser to produkt specyficzny. Wyrabia się go nieco inaczej niż sery z krowiego mleka, ma też mało subtelny zapach i smak, który jednak znajduje uznanie wśród sporej grupy smakoszy, zwłaszcza we Francji. Serki kozie zawierają dużo witaminy A, korzystnie wpływającej na wzrok i układ odpornościowy, są też bardzo bogate w białko. Organizm alergika znacznie lepiej toleruje kozi ser w porównaniu z nabiałem krowim, ze względu na mniejszą ilość laktozy i kazeiny. Warto czasami skusić się na przekąskę z kozim serkiem.
– 40 g sera koziego dojrzewającego,
– 80 g świeżego ogórka,
– 26 g cebuli czerwonej,
– 5-6 liści sałaty masłowej,
– 6 oliwek zielonych,
– 6 oliwek czarnych,
– bazylia,
– pieprz.
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w cienkie półkrążki, a oliwki w plasterki. Ser kozi pokroić w drobną kostkę. Ze względu na jego specyficzny smak, lepiej gdy kawałki są małe i dobrze wymieszane z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać i doprawić. Można dodać również grzanki lub pokrojone w dużą kostkę pełnoziarniste pieczywo.
Czy też należycie do wielbicieli koziego sera?