Waniliowe kremowe lody jajeczne z białek, żółtek i śmietany

7 maja 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Waniliowe lody to baza do powstania i wykreowania przeróżnych deserów, można je serwować z ajerkoniakiem, owocami sezonowymi, startą czekoladą, grillowanymi bananami lub ananasem, bakaliami. Można je też dodać do kawy latte i cieszyć się orzeźwiającym deserem w upalny dzień.  Wiadomo, że najszybciej jest iść do sklepu i na naprawdę dobrej klasy lody wydać około 20 zł, ale można też kupić 4 jaja, śmietankę 30 % aby powstały lody bez dodatków sztucznych składników i aromatów. Wybór należy do Was, poniżej podsyłamy super sprawdzony sposób przez blogerki na pyszne domowe lody:

składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem, dodatkowo można je też umyć w płynie antybakteryjnym. Przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.

Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.

Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. W dalszej kolejności dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.

Na koniec rozcinamy laskę wanilii na pół i wyciągamy z niej nasionka, dodajemy do masy. Naczynie z lodową masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.

 

Lodów nie trzeba już co jakiś czas mieszać, ponieważ naprawdę wychodzą kremowe, ale oczywiście nie zaszkodzi je troszkę pobudzić do puszystości i co jakiś czas zamieszać podczas procesu zamrażania.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz