Sałatka z kiełkami fasoli mung

12 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kiełki to dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych, który dostarcza nam bogactwa witamin i minerałów, o jakie trudniej zimową i wczesnowiosenną porą. Możemy je bardzo łatwo wyhodować samodzielnie w kilka dni. Kiełki fasolki mung można zrobić z samej fasolki. Wystarczy namoczyć je przez kilka godzin w wodzie, następnie odlać i pozostawić w słoiku, płucząc codziennie. Będą gotowe do jedzenia po 3-4 dniach. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin A, E, K, C oraz z grupy B. Sprawdzą się zwłaszcza w sałatkach.

 

                                                                  Składniki:

– 6 liści sałaty masłowej,

– 3 garście rukoli,

– 2 łyżki kukurydzy,

– 60 g sera solankowego sałatkowego,

– 3 łyżki kiełków fasolki mung,

– 1/2 dużego pomidora,

– bazylia,

– oregano,

– pieprz cytrynowy.

 

Przygotowanie:

Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać rukolę, pokrojonego pomidora, kukurydzę i kiełki.
Ser pokroić w kostkę. Składniki wymieszać doprawiając ziołami i pieprzem.

Czy w Waszej kuchni też stosujecie kiełki?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Markowe PERFUMY - rankingi, recenzj…
Są trwalsze na pewno, ale przecież tymi tańszymi można pryskać się częściej:)
Bakuchiol w kosmetykach
Ogólnie bakuchiol odżywia i opóźnia starzenie, moja mama używa takich kosmetyków
Kubeczek menstruacyjny
Nie jestem przekonana do takich wynalazków szczerze mówiąc...
Kryminały czy romanse?
Zdecydowanie romanse! na bezludnej wyspie czytając kryminały bałabym się jeszcze bardziej...