Sałatka z grillowanym bakłażanem, oliwkami i serem fetą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 bakłażany
- Sałata
- Ser feta
- Pomidorki koktajlowe
- Czarne oliwki bez pestek
- Kilka łodyżek świeżego oregano
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- Sól morska
- Oliwa z oliwek
- Świeżo mielony kolorowy pieprz
Na sos:
- 4 łyżki soku z cytryny (lub 4 łyżki octu winnego)
- 12 łyżek oliwy extra virgin
- 4 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta soli morskiej
- Świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Miodowy sos winegret: czosnek bardzo drobno posiekać, , rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać oliwę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Bakłażana pokroić na 1cm plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. W między czasie przygotować miodowy sos winegret.
- Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawić solą morską i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany podsmażać przez około 5-7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
- Sałatę umyć, osuszyć, pooddzielać listki. Oregano umyć i pokroić. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Bakłażana ułożyć na sałacie, dodać ser feta, pomidorki i oliwki. Posypać świeżym i suszonym oregano. Polać miodowym sosem winegret.
- Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.