Sałatka z grillowanym bakłażanem, oliwkami i serem fetą

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Sałata
  • Ser feta
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czarne oliwki bez pestek
  • Kilka łodyżek świeżego oregano
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz

Na  sos:

  • 4 łyżki soku z cytryny (lub 4 łyżki octu winnego)
  • 12 łyżek oliwy extra virgin
  • 4 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli morskiej
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Przygotowanie:

  • Miodowy sos winegret: czosnek bardzo drobno posiekać, , rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać oliwę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • Bakłażana pokroić na 1cm plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. W między czasie przygotować miodowy sos winegret.
  • Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawić solą morską i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany podsmażać przez około 5-7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
  • Sałatę umyć, osuszyć, pooddzielać listki. Oregano umyć i pokroić. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  • Bakłażana ułożyć na sałacie, dodać ser feta, pomidorki i oliwki. Posypać świeżym i suszonym oregano. Polać miodowym sosem winegret.
  • Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

 

 

 

file1369942652



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.