Sałatka z burakami i jajkami
Składniki:
4 niewielkie buraki,
600 gram ziemniaków,
cebula,
sałata masłowa,
4 ugotowane jaja na półmiękko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki octu winnego,
3 łyżki płynnego miodu,
1/2 łyżeczki nasion fenkułu, sól i pieprz
Buraki opłukać, oczyścić, nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Wyjąć, odcedzić a kiedy trochę przestygną obrać, pokroić na grube plastry. Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić w kawałki, wrzucić je do garnka z osoloną wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Oliwę z oliwy wymieszać w miseczce z octem, miodem. Dressing doprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekana cebulą. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozłożyć na talerze, każdą porcję uzupełnić ziemniakami, burakami, jajkiem, polać dressingiem.