Sałatka z burakami i jajkami

6 sierpnia 2013,
dodał: coolinarna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 niewielkie buraki,
600 gram ziemniaków,
cebula,
sałata masłowa,
4 ugotowane jaja na półmiękko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki octu winnego,
3 łyżki płynnego miodu,
1/2 łyżeczki nasion fenkułu, sól i pieprz

Buraki opłukać, oczyścić, nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Wyjąć, odcedzić a kiedy trochę przestygną obrać, pokroić na grube plastry. Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić w kawałki, wrzucić je do garnka z osoloną wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Oliwę z oliwy wymieszać w miseczce z octem, miodem. Dressing doprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekana cebulą. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozłożyć na talerze, każdą porcję uzupełnić ziemniakami, burakami, jajkiem, polać dressingiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...