Sałatka z bobu z sosem cytrynowym
Artykuł zewnętrzny
60 dag młodego bobu
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu balsamicznego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pół pęczka natki
pieprz kajeński
sól
Bób przebrać, wrzucić do wrzącej wody. Gotować 3 minuty na dużym płomieniu. Odcedzić, przestudzić polewając wodą, osączyć i obrać z łupinek. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i czosnek, usmażyć na szklisto, dołożyć bób, dodać sok z cytryny i oprószyć pieprzem. Całość dusić około 3 minuty na małym ogniu. Przestudzić, wymieszać z natką, octem balsamicznym, doprawić do smaku.