Sałata ze szparagami
w upalne dni nie chce się gotować, ale różne sałatki mogą być pysznym posiłkiem
składniki:
- 15 młodych, cienkich szparagów zielonych
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka/kilkanaście jajeczek przepiórczych
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżeczka oliwy
- SOS: kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Składniki sosu wymieszać dokładnie, doprawić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli trzeba obrać – moje były młodziutkie więc nie musiałam tego robić. Pokroić na 3-5 cm kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić najpierw części dolne szparagów, oprószyć szczyptą cukru, smażyć 1-2 min. , dodać resztę kawałków, podlać 2 łyżkami wody, dusić 2-3 min.. Na koniec, gdy zmiękną, ale będą jędrne, oprószyć lekko solą i pieprzem. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Sałatę i koperek opłukać, osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzach, posypać szparagami, dodać połówki jajeczek, polać sosem, podawać od razu.