Anchois w zieleni

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
650 g cukinii grubo startej
1 łyżeczka soli
1 duża sałata
kilka gałązek zielonej pietruszki, posiekane
180 g twardego sera, pokrojonego w paski
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka świeżych liści oregano lub 1 łyżeczka suszonego
sól, pieprz
Sos: 50 g anchois (sardela) w oliwie
60 ml  soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
rozmaryn suszony
1 łyżeczka świeżego posiekanego koperku
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki razem wymieszać, pozostawić w temp. pokojowej. Sałatka: wymieszać cukinię z solą, umieścić ją w durszlaku położonym na miskę i włożyć na 15 min. do lodówki. Sałatę umyć, rozdzielić na liście. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyjąć cukinię z lodówki, wycisnąć i ułożyć na liściach sałaty. Dodać ser i świeże liście oregano. Wlać połowę sosu, dokładnie wymieszać. Ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować. Podawać od razu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺