Ryż po afrykańsku
składniki:
– ryż,
– cebula biała,
– marchew,
– koncentrat pomidorowy,
– 2 pomidory,
– 15 dag orzeszki ziemne,
– 1/2 szklanki woda,
– sezam,
– papryka słodka mielona Prymat,
– chili,
– kolendra,
– podwójna pierś z kurczaka,
– olej,
– przyprawa do gyrosa,
– sól,cukier
Pierś pokroić na kawałeczki i przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć.Pomidory obrać ze skórki, pokroić i przesmażyć. Po czym dodać do nich nieco koncentratu (ok.2-3 łyżki) posiekaną cebulę i startą wcześniej na tarce i nieco podgotowaną marchew oraz orzeszki ziemne. Nieco można podlać wodą. (warunek nie konieczny bo to zależy od konsystencji pomidorów). Chwilę całość smażyć, po czym przyprawić. Wsypać trochę sezamu i kolendrę. Dodać pierś z kurczaka, całość posolić i dodać do smaku pół łyżeczki cukru. I smażyć jeszcze ok. 5-10 min. Podawać z ryżem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu. Takie danie pyszny pożywny obiad. Smacznego!