Ryż paprykowy
Artykuł zewnętrzny
Jeszcze jedna wersja ryżu . Doskonała do dań z kurczaka .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 10 dag ryżu parabolicznego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki świeżej
- 1 łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki świeżej
- 1 łyżka drobno pokrojonej papryki zielonej
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa Knorra )
- 3 szklanki wody
W rondlu rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać paprykę i ryż i smażyć przez chwilę . Wymieszać . Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową . Dusić ryż mieszając od czasu do czasu aż całkowicie wchłonie wodę ( na średnim gazie – ma być miękki ).Garnek zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by ryż był zupełnie sypki .