Ryba w cieście w pomidorowej zalewie

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryba w cieście w pomidorowej zalewie

Czasami jest tak ,że smażąc rybę na obiad zrobimy jej za dużo .Oczywiście można zostawić ją na drugi dzień. Można tez ułatwić sobie pracę i zrobić danie kolacyjne z gotowej rybki . Rodzaj ryby w zasadzie nie ma specjalnego znaczenia .Ja preferuję filety z białych ryb ( morskie lub słodkowodne ) .

Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie żeby rybka skruszała

Składniki :

3-4 spore filety ryby w cieście
1 cebula
¼ czerwonej papryki
¼ żółtej papryki
¼ zielonej papryki
1 korniszon
2 małe marynowane korniszony ( niekoniecznie )
3 szklanki wody
¾ szklanki octu
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
4 płaskie łyżeczki cukru
½ łyżeczki mielonego pieprzu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Cebulę pokroić w piórka, papryki w paseczki. Wodę , ocet, cukier , liście laurowe , ziela angielskie , pieprz – zagotować. Wrzucić cebulę , papryki i przecier .Gotować 3 minuty .Rybę ułożyć w naczyniu które można szczelnie przykryć . Zalać gorąca zalewą z warzywami dodając pokrojonego w plasterki korniszona i patisony . Ostudzić . Przykryć . Wstawić na 3-4 dni do lodówki .Podawać odsączoną z zalewy z dodatkiem warzyw z marynaty.

 

nadesłane: BABCIAGRAMOLKA