Ryba po grecku trochę inna

18 lutego 2011, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Rybę można podawać na zimno i gorąco.

Składniki

  • 1 kg mintaja lub innej ryby bez ości
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka  masła roślinnego
  • olej do smażenia
  • mąka

Mintaja rozmrozić,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem cytrynowym,obtoczyć w mące.
Olej rozgrzać na patelni ,usmażyć na złoty kolor na małym ogniu.
Warzywa obrać ,marchew,pietruszkę,pieczarki i selera zetrzeć na tarce  na grubych oczkach,ogórka też obrać i zetrzeć.
Por pokroić drobno razem z cebulą,zeszklić na maśle roślinnym,dodać pozostałe warzywa,dusić około 20 min na małym ogniu.
Do miękkich warzyw dodać koncentrat,sól,pieprz i odrobinę przyprawy do ryb,przykryć i dusić jeszcze chwilę aż rozprowadzi się koncentrat.
Rybę poukładać na półmisku lub talerzu ,na wierzch ułożyć uduszone warzywa.
Smacznego.

file1267139636



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz