Pizza to ulubiony przysmak nie tylko Włochów, ale również wielu Polaków. Większość z nas przygotowuje ją w typowy sposób, dodając ser, szynkę, pieczarki oraz inne popularne dodatki. Warto jednak wiedzieć o tym, iż pizzę można również przygotować z dosyć nietypowych składników, które na pierwszy rzut oka nie pasują do tej potrawy, jednak w rzeczywistości idealnie się z nią komponują. Poniżej można zapoznać się z kilkoma ciekawymi przepisami na oryginalną i nietypową pizzę.
Pizza z czekoladą, orzechami i bananami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki do pizzy
130 ml wody mineralnej
4 g drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina soli
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
100 g gorzkiej czekolady
80 g białej czekolady
20 suszonych śliwek
garść orzechów włoskich
2 małe banany
200 ml odtłuszczonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru, następnie wlać ją do miski z przesianą mąką, doprawić odrobiną soli i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję (nie powinno się kleić do rąk) uformować z niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części (wystarczy do przygotowania dwóch placków) i rozwałkować każdą z nich na cienki placek. Piekarnik nastawić na temperaturę 250 stopni Celsjusza a rozwałkowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Banany i śliwki pokroić w plastry, natomiast białą czekoladę posiekać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając do niej następnie mleko. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie gęsty sos. Obydwa spody wysmarować przygotowanym sosem czekoladowym, a następnie na wierzch wyłożyć plasterki bananów, śliwek, orzechy oraz posiekaną białą czekoladę. Tak przygotowaną pizze piec przez około 10 minut.
Pizza z burakiem, papryką, mozzarellą i natką
Składniki:
1,5 szklanki maki pszennej do pizzy
0,5 szklanki letniej wody
20 g drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
odrobina soli i pieprzu do smaku
1 duży burak
1 mała cebula
1 czerwona papryka
10 szt. małych kulek mozzarelli
4 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki wlać rozpuszczone drożdże, dodając następnie olej oraz odrobinę soli i pieprzu. Ciasto następnie wyrobić i odłożyć na do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Buraka owinąć w folię aluminiową i piec do momentu aż będzie miękki. Upieczonego i wystudzonego buraka oraz cebulę pokroić na plastry, czerwoną paprykę w kostkę a kulki z mozzarelli przekroić na połówki. Ciasto rozwałkować i posmarować przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć buraki, cebulę, paprykę i mozzarellę. Tak przygotowaną pizze piec przez około 15 minut w piekarniku nastawionym na 210 stopni Celsjusza. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypać całość odrobiną pieprzu i natką pietruszki.
Pizza z figami, szparagami i dwoma serami
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
7 g drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i cukru
3 figi
5 zielonych szparagów
1 czerwona cebula
150 g koziego sera
120 g mozzarelli (w kulce)
Pesto:
garść rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
50 ml oliwy z oliwek
odrobina soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać odrobinę cukru i dokładnie wymieszać. Powstały płyn wlać do przesianej mąki, dodając do masy sól i oliwę. Całość dokładnie wyrobić na gładką masę. Powstałe ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rukolę zmiksować z czosnkiem, oliwą i orzechami doprawiając całość pieprzem i solą. Ciasto cienko rozwałkować i rozsmarować na nim pesto. Figi pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka a szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wraz z rozkruszonym serem kozim i plastrami mozzarelli ułożyć na wierzchu pizzy piekąc ją następnie przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza.
Pizza z suszonymi śliwkami, szynką szwarcwaldzką, serkiem wędzonym i sosem śliwkowym
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 ml wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki oleju rzepakowego
po 1,5 łyżeczki soli i cukru
150 g suszonych śliwek kalifornijskich
50 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki startego żółtego sera
10 plastrów sera wędzonego
7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
rukola
odrobina wody i cukru do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto należy następnie dokładnie wyrobić na gładką i nieklejącą się masę i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkiej ilości wody należy zagotować około 100 g śliwek, pozostawiając je na ogniu przez 10 minut. Po tym czasie należy dodać do nich przecier pomidorowy, blendując całość na gładką masę i doprawiając odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem należy posmarować spód pizzy, kładąc na nią następnie plastry szynki, pokrojone w plastry pozostałe śliwki, starty żółty ser oraz pokrojony w plasterki wędzony ser. Pizze należy następnie piec w piekarniku (200 stopni Celsjusza) przez około 15 minut.
Pizza z truskawkami i szpinakiem w sosie czekoladowym
Składniki:
250 g mąki
150 ml wody
7 g drożdży
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
5-6 truskawek
garść liści szpinaku
1 opakowanie małego koncentratu pomidorowego
połowa małej cebuli
70 g mozzarelli
odrobina ziół prowansalskich i oliwy z oliwek do smaku
Składniki na sos:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
po 2 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego
odrobina soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawiając na kilka minut na bok. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto na gładką masę, uformować z niej kulkę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Szpinak dokładnie wypłukać i odsączyć, truskawki pokroić na paski a cebulę posiekać w piórka. Ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarować przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć szpinak, plasterki truskawek oraz kawałki mozzarelli. Całość posypać pokrojoną cebulą, ziołami oraz odrobiną oliwy z oliwek. Pizze piec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 250 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia pizzy można przygotować sos czekoladowy. W tym celu dwie kostki czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając następnie z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Całość należy doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, polewając następnie tak przygotowanym sosem wierzch pizzy.
Pizza na orzechowym spodzie z kaparami, anchois i oliwkami
Składniki:
po 1/2 szklanki mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej, mielonych migdałów i wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i cukru
1 mała cebula
30 g anchois
30 g kaparów odsączonych z zalewy
30 g oliwek czarnych lub zielonych
3/4 szklanki startego sera (najlepiej oscypka)
po 2 łyżki pasty paprykowej, koncentratu pomidorowego i bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiać przez sito, dodać zmielone migdały, drożdże, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto na gładką i zwartą masę. Gdy ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję, należy odstawić je na około 20 minut, przykrywając lnianą szmatką. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować a piekarnik nastawić na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Bulion warzywny połączyć z pastą paprykową i koncentratem pomidorowym, rozsmarowując następnie powstały sos na cieście. Cebulę pokroić w plasterki i rozłożyć na wierzchu pizzy wraz z kaparami, anchois i oliwkami. Całość posypać startym wcześniej serem. Pizzę piec w piekarniku przez około 15 minut lub do czasu aż brzegi ciasta się zarumienią.
Pizza z owocami morza i sosem czosnkowym
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
po 1/2 łyżeczki soli i cukru
po 200 g sera żółtego i parmezanu (lub twardej mozzarelli)
1 średniej wielkości cebula
po 250 g krewetek, kalmarów i małż
2 łyżeczki oregano
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soli i pieprzu do smaku
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
200 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Przygotowanie:
W szklance wymieszać drożdże z wodą, wlewając je następnie do przesianej przez sito mąki połączonej z odrobiną soli i oleju rzepakowego. Ciasto wyrobić na gładką masę, odstawiając następnie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i umieścić na blaszce wysmarowanej odrobiną oleju. Pomidory lekko podgotować, dodać pozostałe składniki, odparować wodę i dokładnie zblendować na gładki sos, którym następnie należy wysmarować spód ciasta. Na wierzchu pizzy położyć owoce morza, pokrojoną w piórka cebulę i starte wcześniej sery. Całość posypać oregano i piec w piekarniku nastawionym na 280 stopni Celsjusza aż ciasto się zarumieni. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, mieszając ze sobą jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem polać pizzę przed podaniem.