Rosół z lanymi kluskami wg Buni z koperkiem
Akurat ten rosołek robię z dużą ilością koperku.
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1/2 dużego kurczaka ( ok 1,2 kg )
- 2 małe golonki indycze ( ok. 0,5 kg )
- 0,5 kg wołowiny rosołowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 kapelusz suszonego borowika
- 1 goździk
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 litra wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- 2 listki lubczyku ( mogą być suszone )
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w szerokim garnku. Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw .Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk, lubczyk ).Wlać wodę – lekko ją osolić ( ok.1/2 łyżeczki soli )i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, ). Wyjąć mięso .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ).Zrobić na małej patelni karmel z cukru, rozprowadzić rosołem i wlać do garnka . Dodać pokrojony koperek. Doprawić maggi . Zagotować .
Zrobić ciasto na lane kluski z jajek, mąki i szczypty wody. Wlewać cienkim strumyczkiem na wrzący rosół i mieszać. Gotować minutę. Zgasić gaz .
Podawać posypany dodatkowo świeżym pokrojonym koperkiem.
Mięso z rosołu nadaje się na zrobienie drugich dań ( golonki w sosie np. chrzanowym , kurczak w potrawce – białe mięso , pierogi lub paszteciki lub krokiety z reszty kurczaka i wołowiny ) . Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy i 3 II Dania dla 2 osób – moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .