Quiche ze szpinakiem i migdałami

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ciasto:

  • 100 gram mąki
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 gram masła
  • 2 żółtka

farsz:

  • 125 gram szpinaku
  • 150 gram creme fraiche (z mojego przepisu) gęsta śmietana
  • 100 ml mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • sól, pieprz, oliwa

Mąkę wymieszać z migdałami mielonymi, cukrem, solą, uformować kopiec, do wgłębienia wrzucić żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i włożyć do torebki foliowej i do lodówki. Wnętrza 4 foremek o średnicy 12 cm natłuścić masłem i oprószyć mąką. Świeży szpinak umyć i osuszyć (jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrozić go). Creme fraiche wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Nakładać po porcji szpinaku i rodzynek. Zalać śmietankowym sosem, posypać płatkami migdałów. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podawać na ciepło lub zimno.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz