Quiche – jarskie ciasto
Quiche można przyrządzać z różnymi dodatkami. Tutaj odsłona z papryką, cukinią i ziołami. Przepis pochodzi z książki B. Jakimowicz-Klein Kuchnia na dobry nastrój.
30 dag mąki
12 dag masła
5 jajek
1 mała cukinia
3 strąki kolorowej papryki
3 cebule dymki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
gałązka świeżego rozmarynu
po 3 gałązki bazylii, tymianku i oregano
20 dag śmietany 18%
Z masła, jednego jajka i mąki zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Położyć go na spód i brzegi foremki, przykrytej wcześniej papierem pergaminowym i schłodzić. Warzywa umyć i oczyścić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, a dymki w pół-talarki.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucić pokrojoną paprykę i smażyć przez 5 minut. Dołożyć cukinię i dymki i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekanymi ziołami. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i polać warzywa. Wyłożyć przygotowane warzywa do foremki. Quiche piec 45-50 minut w temp. 200 stopni.