Quiche – jarskie ciasto

22 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Quiche można przyrządzać z różnymi dodatkami. Tutaj odsłona z papryką, cukinią i ziołami. Przepis pochodzi z książki B. Jakimowicz-Klein Kuchnia na dobry nastrój.

Quiche

30 dag mąki

12 dag masła

5 jajek

1 mała cukinia

3 strąki kolorowej papryki

3 cebule dymki

3 łyżki oleju

sól, pieprz

gałązka świeżego rozmarynu

po 3 gałązki bazylii, tymianku i oregano

20 dag śmietany 18%

 

Z masła, jednego jajka i mąki zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Położyć go na spód i brzegi foremki, przykrytej wcześniej papierem pergaminowym i schłodzić. Warzywa umyć i oczyścić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, a dymki w pół-talarki.

Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucić pokrojoną paprykę i smażyć przez 5 minut. Dołożyć cukinię i dymki i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekanymi ziołami. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i polać warzywa. Wyłożyć przygotowane warzywa do foremki. Quiche piec 45-50 minut w temp. 200 stopni.