Grillowana karkóweczka z rukolą – przepis

23 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dobra, nie taka do końca grillowana. Bo dla mnie patelnia grillowa nie jest odpowiednikiem grilla. I koniec kropka.
Jednakże takie mięsko uwielbiam, jest mięciutkie, soczyste i w ogóle niebo w gębie.
Mięso doprawione i przygotowane w taki sposób, podane z sałatą często jadałam będąc we Włoszech- ze świeżym chlebem lub bagietką najlepsze (szczerze, nigdy nie podawałam do takiego mięska ziemniaków, frytek czy też innych bananów z którymi można tak ową karkówkę podać).

(składniki na 3 porcje)

  • 250 g karkówki podzielonej na kawałki (ja podzieliłam na mniejsze, wyszło ich całkiem sporo)
  • 2 pomidory
  • 50 g rukoli
  • kilka listków sałaty lodowej
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

marynata:

  • 1 liść laurowy
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • kilka kropel przyprawy w płynie (ja używam WINIARY)
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • odrobinę soli
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki marynaty łączymy ze sobą (liść laurowy kruszymy drobno). Uwaga! Marynatę możemy przygotować dzień wcześniej aby nabrała aromatu.

2 godz przed smażeniem, karkówkę łączymy z marynatą.
Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i kładziemy po kolei ciasno kawałki karkówki.
Smażymy około 10-15 minut, w zależności od grubości kawałków mięsa. Na koniec smażenia dodajemy sok z wyciśniętej 1/4 cytryny.

Na talerzach rozkładamy sałatę lodową porwaną na kawałki, na niej rukolę i na wierzchu pomidora pokrojonego w kostkę. Osalamy, dodajemy pieprzu, polewamy oliwą z oliwek. Gotowe mięso kładziemy obok sałaty, podajemy z pieczywem i ćwiartką cytryny ( bowiem, niektórzy lubią polać sobie dodatkowo sałatę z pomidorem- sokiem z cytryny) ;).

 

 

 

 

Miło mi też oznajmić, że wzięłam udział w kampanii  POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY ;)
Jestem zwolenniczką tego rodzaju oleju, rzepakowego najczęściej się używa w mojej kuchni. Ponadto zostałam posiadaczką calkiem sympatycznego shaker’a ;)

 

Tak więc i Wy pokochajcie olej rzepakowy !:)

Testowała:

redhead-in-the-kitchen.blogspot.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Grillowana karkóweczka z rukolą – przepis

  1. avatar womanizer pisze:

    Na grilla olej rzepakowy jest super – dzięki wysokiej temperaturze dymienia nie przypala się tak szybko :)

Dodaj komentarz