Puree z różnych warzyw

18 grudnia 2017, dodał: Deme

Chyba każdy z nas zna puree robione z ziemniaków klasycznie do obiadku. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś nad innym puree? Może by tak zmiksować trochę innych warzyw? puree

Oto kilka nietypowych i ciekawych pomysłów na warzywne puree:

 

Z bobu

pure z bobu

Co kupić?

  • 1/2 kg świeżego bobu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

Bób należy ugotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut, aż do miękkości.  Później odcedź bób i zachowaj szklankę wody z gotowania. Ściągnij zewnętrzne skórki z bobu i zmiksuj je ze śmietaną na gładkie puree. Powoli dolewaj wodę z gotowania jeżeli puree byłoby za gęste. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Z dynii

puree z dyni

Co kupić?

  • dynia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Dynię kroimy na dwie części i pozbywamy się pestek. Następnie dzielimy je na jeszcze mniejsze kawałki.  Teraz wyłóż dynię na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj ją oliwą i dopraw do smaku. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu należy usunąć skórkę i zmiksować na puree.

Z kalafiora

puree z kalafiora

Co kupić?

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kalafior ugotuj  do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Po ugotowaniu odcedź kalafior i zmiksuj go z łyżką masła. Koniecznie sprawdź czy masa jest gładka i nie ma żadnych grudek. Potem dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.

Z topinambura

puree z topinambura

Co kupić?

  • 500 gramów topinambura
  • 1 duża cebula
  • 125 gramów półtłustego twarogu
  • 2 garści liści jarmużu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Topinambur dokładnie umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ok 10 minutach powinien być jak ugotowany ziemniak. Następnie jarmuż wrzucamy na wrzątek i pozostawiamy na 2 minuty. Po odcedzeniu pokrój go. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Teraz zmiksuj jarmuż z topinamburem. Potem dodaj jarmuż, cebulę, rozdrobniony twaróg, sól oraz pieprz i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Z zielonego groszku

pure z zielonego groszku

Co kupić?

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
  • garść posiekanej rukoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szalotkę zeszklij w garnku na oleju. Potem dodaj do tego posiekaną rukolę, groszek, odrobinę wody, sól i pieprz. Gotuj wszystko bez przykrycia ok 10 minut. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj z śmietaną, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zmiksuj całość i gotowe!

Z batatów i mascarpone

puree z batatów

Co kupić?

  • 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 80 g serka mascarpone
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki listków tymianku

Przygotowanie:

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj do miękkości. Potem zmiksuj je na puree. W małym rondelu wymieszaj czosnek i śmietanę. Gotuj to przez 10 minut, a czosnek rozetrzyj widelcem. Teraz puree wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj posypane tymiankiem.

Z pietruszki

Znalezione obrazy dla zapytania puree parsley

Co kupić?

  • 5 korzeni pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki listków lubczyku
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Następnie zalej je wodą w garnku i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj wszystko do miękkości. Teraz odlej wodę oraz przyprawy i całość zblenduj. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.

 

zobacz również:

Jakich produktów nie łączyć w kuchni?

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Jesienne zupy – przepisy

Papryka – przepisy na dania z czerwonej papryki i właściwości dla zdrowia

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Puree z różnych warzyw

  1. avatar Marcin napisał(a):

    ja ostatnio eksperymentuje z puree i nie widziałem zabardzo jak co z czym podawać.

  2. avatar Iga napisał(a):

    uwielbiam puree z kalafiora, robię zamiast ziemniaków – posiadają niski indeks glikemiczny niż ziemniaki

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Corin biustonosz virginia
Sklep-Biustonosze.pl
Cena:
189 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Vibin mini jako pierwsze tabletki
Również je brałam, jako pierwsze pigułki. Bardzo dobrze się sprawdzały. Ja się bałam skutków...
Firma
Hej. szukam kancelarii odszkodowawczej niedawno Moja siostra miała wypadek drogowy, po którym trafił...
praca w h&m
Spróbować Ci nie zaszkodzi. Wiele zależy od salonu, w którym będziesz pracowała...
Makijaż do ciemnej pomadki
Do ciemnych pomadek stosuję bardzo jasny makijaż oczu, albo pozostawiam z samym korektorem....
facebook