Chyba każdy z nas zna puree robione z ziemniaków klasycznie do obiadku. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś nad innym puree? Może by tak zmiksować trochę innych warzyw?
Oto kilka nietypowych i ciekawych pomysłów na warzywne puree:
Z bobu
Co kupić?
- 1/2 kg świeżego bobu
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki śmietanki 36 %
Przygotowanie:
Bób należy ugotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut, aż do miękkości. Później odcedź bób i zachowaj szklankę wody z gotowania. Ściągnij zewnętrzne skórki z bobu i zmiksuj je ze śmietaną na gładkie puree. Powoli dolewaj wodę z gotowania jeżeli puree byłoby za gęste. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Z dynii
Co kupić?
- dynia
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dynię kroimy na dwie części i pozbywamy się pestek. Następnie dzielimy je na jeszcze mniejsze kawałki. Teraz wyłóż dynię na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj ją oliwą i dopraw do smaku. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu należy usunąć skórkę i zmiksować na puree.
Z kalafiora
Co kupić?
- 250 g różyczek kalafiora
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kalafior ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Po ugotowaniu odcedź kalafior i zmiksuj go z łyżką masła. Koniecznie sprawdź czy masa jest gładka i nie ma żadnych grudek. Potem dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Z topinambura
Co kupić?
- 500 gramów topinambura
- 1 duża cebula
- 125 gramów półtłustego twarogu
- 2 garści liści jarmużu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Topinambur dokładnie umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ok 10 minutach powinien być jak ugotowany ziemniak. Następnie jarmuż wrzucamy na wrzątek i pozostawiamy na 2 minuty. Po odcedzeniu pokrój go. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Teraz zmiksuj jarmuż z topinamburem. Potem dodaj jarmuż, cebulę, rozdrobniony twaróg, sól oraz pieprz i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Z zielonego groszku
Co kupić?
- 600 g mrożonego zielonego groszku
- 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
- garść posiekanej rukoli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szalotkę zeszklij w garnku na oleju. Potem dodaj do tego posiekaną rukolę, groszek, odrobinę wody, sól i pieprz. Gotuj wszystko bez przykrycia ok 10 minut. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj z śmietaną, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zmiksuj całość i gotowe!
Z batatów i mascarpone
Co kupić?
- 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
- 6 ząbków czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 80 g serka mascarpone
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki listków tymianku
Przygotowanie:
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj do miękkości. Potem zmiksuj je na puree. W małym rondelu wymieszaj czosnek i śmietanę. Gotuj to przez 10 minut, a czosnek rozetrzyj widelcem. Teraz puree wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj posypane tymiankiem.
Z pietruszki
Co kupić?
- 5 korzeni pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki listków lubczyku
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Następnie zalej je wodą w garnku i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj wszystko do miękkości. Teraz odlej wodę oraz przyprawy i całość zblenduj. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
zobacz również:
Jakich produktów nie łączyć w kuchni?
Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
Jesienne zupy – przepisy
Papryka – przepisy na dania z czerwonej papryki i właściwości dla zdrowia