Przygotowując codzienne posiłki, najczęściej nie zastanawiamy się, jakie efekty wywołuje połączenie używanych do nich produktów. Wiedza na ten temat najczęściej dotyczy zaleceń dietetyków, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami, gdyż powoduje to zwiększenie kaloryczności potraw. Tymczasem istnieje również wiele zdrowotnych przeciwwskazań do łączenia ze sobą niektórych składników potraw.
Pomidory + ogórki
Te ulubione składniki wiosennych kanapek i sałatek nie powinny znaleźć się obok siebie, gdyż enzym z ogórka niszczy witaminę C, obecną w nie tylko w pomidorach, ale także w innych produktach.
Pomidory + twarożek
Okazuje się, że bogactwo wapnia, zawartego w twarożku może zniknąć pod wpływem kwasów obecnych w pomidorze. Dodatkowym skutkiem ubocznych tej reakcji są nierozpuszczalne kryształki soli mineralnych, które odkładają się w stawach, przyczyniając się do bólu i zmian chorobowych.
Jajka + ziemniaki
Ziemniaki zawierają szczawiany, wpływające na nieprzyswajalność wapnia i żelaza, znajdujących się w jajku. Dlatego najlepiej zjeść jajko z pieczywem lub np. kaszą.
Ryby + olej słonecznikowy
Smażenie ryb na oleju to oczywistość w kuchni – ale pamiętajmy, że ich cenne kwasy omega-3 zostają stłumione przez zawarte w oleju słonecznikowym kwasy omega-6, co przyspiesza starzenie się naszego organizmu. Do ryb używajmy więc oleju rzepakowego.
Ryby morskie + kapusta, kalafior, brokuły
Warzywa kapustne charakteryzują się tym, że skutecznie wiążą jod, który jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Natomiast ryby są bogatym jego źródłem. W połączeniu z warzywami kapustnymi jod ulega neutralizacji i organizm nie przyswaja go.
Mięso + czerwone wino
Wiele dań mięsnych, zwłaszcza z czerwonego mięsa, jest tradycyjnie łączonych z podaniem czerwonego wina. Tymczasem garbniki zawarte w tym trunku powodują utrudnienie w przyswajaniu żelaza, obecnego w czerwonym mięsie. Dlatego do dań z wołowiny czy dziczyzny warto podać białe wino.
Czosnek + drożdże
Czosnek to warzywo kojarzone z budowaniem naszej odporności i neutralizacją bakterii oraz wirusów. Okazuje się jednak, że zabija także drożdże, więc dodanie czosnku do ciasta sprawi, że na pewno nie wyrośnie.
Grzyby + alkohol
Podczas imprez zakrapianych alkoholem nie wyobrażamy sobie, żeby na stole zabrakło np. marynowanych podgrzybków. Tymczasem ich połączenie z alkoholem sprawia, że stają się niestrawne dla naszego żołądka i mogą wywołać poważne dolegliwości. Alkohol ścina zawarte w nich białko, które nie ulega rozkładowi nawet pod wpływem kwasów żołądkowych.
Herbata + miód
Miód jest słusznie uznawany za zdrowszy zamiennik cukru, jednak słodzenie nim gorącej herbaty skutkuje zanikiem jego zdrowotnych właściwości. Warto poczekać, aż herbata osiągnie niższą temperaturę (najwyżej 70 stopni) i dopiero wówczas dodać do niej miód.
Herbata + cytryna
To tradycyjny, rozgrzewający sposób na jesienne przeziębienia. Tymczasem obecny w liściach herbaty glin (popularne aluminium) wchodzi w reakcję z sokiem z cytryny, wskutek czego powstaje cytrynian glinu. Odkłada się on w mózgu i może skutkować w przyszłości nawet chorobą Alzheimera. O wiele zdrowiej jest więc pić gorącą wodę z cytryną, która ma również działanie oczyszczające organizm z toksyn ewentualnie jeśli lubisz takie połączenie zaparzaj wyłącznie herbate ekspresową.
Mocna herbata + ciasto drożdżowe
Kiwi + galaretka z żelatyną
Surowe kiwi zawiera kwasy rozkładające kolagen. Natomiast żelatyna składa się głównie z kolagenu. Przygotowując galaretkę z owocami, nie dodawajmy do niej surowego kiwi (lecz sparzone), aby galaretka uzyskała postać stałą po schłodzeniu.