Miód – w jakich daniach wykorzystać: przepisy na potrawy z miodem

27 listopada 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Miód, oprócz tego, że jest pyszny, jest też bardzo zdrowy. Działa zbawiennie na serce, ma działanie antybakteryjne, pomaga na kłopoty z gardłem oraz przeziębienie. Jest pomocny w gojeniu się ran, działa kojąco i nasennie. Pomaga w leczeniu schorzeń wątroby i wrzodów żołądka oraz działa przeciwbiegunkowo. Obniża ciśnienie krwi i wspomaga leczenie miażdżycy. Najczęściej stosowany jako dodatek do wypieków i deserów, warto jednak wypróbować też innych potraw z dodatkiem miodu.

 

Sałatka warzywna z dressingiem

Składniki: sał z grej
-kilka liści sałaty
-szczypta soli morskiej
-1 dojrzały i miękki grejpfrut
-5-6 rzodkiewek
-70 g sera białego

Dressing:
-1 łyżeczka skórki startej z grejpfruta
-2 łyżki oliwy extra vergine
-1/2 łyżki soku z cytryny
-2 pełne łyżeczki płynnego miodu
-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sałatę lub szpinak opłukać, osuszyć, sałatę porwać na mniejsze kawałki, szpinak pozostawić w całości. Włożyć do salaterek. Zetrzeć skórkę z grejpfruta (1 łyżeczka), odłożyć. Grejpfruta obrać a następnie podzielić na dzwonka bezpośrednio nad talerzykiem. Dzwonka obrać z błonek. Można też całego grejpfruta wyfiletować, tzn. wyciąć ostrym nożem dzwonka pomiędzy błonkami. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlać do miseczki i zachować. Sałatę lub szpinak oprószyć solą morską, na wierzch położyć cząstki grejpfruta. Posypać rzodkiewkami startymi na tarce, obłożyć kawałkami sera białego (ser można oprószyć solą morską). Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodać resztę składników dressing: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polać po sałatce i podawać.


Czerwona kapusta z miodem i rodzynkami

Składniki:cz. kap z miodem i rodz
– mała główka czerwonej kapusty
– 5 łyżek rodzynek
– 6 łyżek miodu
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zblanszować w osolonej wodzie przez 3 minuty aż do momentu zagotowania i odcedzić. Na rozgrzaną patelnię
wlać oliwę, dodać kapustę, miód, ocet balsamiczny, rodzynki, sól, pieprz do smaku. Dusić mieszając około 5 minut.

Pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Składniki na 2 porcje:bakł.z miodem
-2 średnie bakłażany
-4 łyżeczki białej pasty miso
-2 łyżeczki rzadkiego miodu
-1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
-1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
-4 posiekane cebulki dymki
-2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.


Placuszki z kaszy manny

Składniki:Pl. z kaszy manny!
-1 i 1/2 szklanki kaszy manny,
-szklanka letniego mleka,
-2 jajka,
-2 łyżki serka wiejskiego,
-2 łyżki miodu,
-szczypta soli,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-2 łyżki rodzynek,
-łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:
Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała. Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju. Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.

Śledzie w zalewie

Składniki: śledzie w zalewie
-5 matiasów
-4 średnie cebule
-2 łyżki miodu
-2 łyżki octu winnego
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-100 ml oleju
-sól i pieprz

Wykonanie:
Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.


Karkówka zapiekana z ananasem

Składniki:karkówka z ananasem
-80 dag karkówki
-8 plastrów ananasa z puszki
-2 łyżeczki musztardy
-4 łyżeczki płynnego miodu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka kolendry – w ziarenkach
-sól, pieprz – do smaku
-1 łyżka oleju rzepakowego
-Dodatkowo: olej do natłuszczania formy

Wykonanie:
Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekroić na pół. Delikatnie rozbić każdy kawałek mięsa. W miseczce wymieszać musztardę, miód, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki papryki. Przygotowaną mieszanką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie każdy plaster ananasa pokroić na 4 części, a w moździerzu rozetrzeć kolendrę. Mięso ułożyć w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa ułożyć kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i piec przez 1 godzinę, W razie potrzeby mięso przewracać podczas pieczenia – naczynia nie zamykać.

Pałki miodowo – musztardowe

Składniki:pałki miod-muszt.
-8 pałek z kurczaka
-3 łyżki płynnego miodu
-3 łyżki musztardy
-ząbek czosnku
-tymianek, rozmaryn, sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania :
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy marynatę: miód i musztardę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem i tymiankiem. Powstała marynata polewamy pałki i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum 2h, a najlepiej na noc. Zamarynowanego kurczaka podlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Kąski z kurczaka z boczkiem

Składniki:kąski kurcz. z boczkiem
-450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
-20 cienkich plasterków wędzonego boczku
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki musztardy np. Dijon
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżka świeżego soku z cytryny
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem. Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący. Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.


Schab duszony w kapuście

Składniki:Schab w kapuście!
-700g schabu bez kości,
-500g kiszonej kapusty,
-2 cebule,
-1/2 czerwonej papryki,
-1 i 1/2 szklanki bulionu,
– łyżka miodu,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego,
-3 ziarna czarnego pieprzu,
-1/2 łyżeczki kminku,
-olej,
-sól morska z czosnkiem,
-pieprz czarny mielony.

Wykonanie
Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut.

Granola bananowo- karmelowa

Składniki:granola
-200 g płatków owsianych
-100 g płatków żytnich
-50 g mieszanki otrąb (owsianych, pszennych żytnich)
-50 g wiórek kokosowych
-25 g ziaren sezamu
-30 g ziaren słonecznika
-1 1/2 – 2 średnie banany
-2-3 łyżki miodu
-2 łyżki masy kajmakowej
-1 łyżka oleju

Po upieczeniu:
-30 g orzechów laskowych
-70 g żurawiny

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu rozgnieść banany widelcem, dodać miód, olej, masę kajmakową i wymieszać. Wymieszać ze sobą zawartości obu naczyń. Taką mieszankę należy równomiernie wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 150-160 st. C. Piec ok. 50 minut ( w czasie pieczenia należy granolę zamieszać kilka razy, aby się nie spiekła). Po upieczeniu odstawić granolę do ostygnięcia, następnie wmieszać do niej orzechy i żurawinę.


Rozgrzewająca herbata

Składniki:Rozgrzewająca herbata!
-łyżeczka liści herbaty,
-2 łyżeczki konfitury z pomarańczą i cynamonem,
-2 łyżeczki miodu,
-4 łyżki rumu.

Wykonanie

Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, by się dobrze zaparzyła. Następnie rozlać do dwóch filiżanek. Posłodzić miodem i wymieszać. Dolać rum oraz dodać konfiturę. Wymieszać i od razu podawać.

Sezamki

sezamki
-150 g cukru
-60 g miodu
-15 ml wody
-szczypta soli
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-150 g sezamu
-30 g masła
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1/2 łyżeczki sody

Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia. Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.


Domowe cukierki- Makagigi

 

Składniki:cukierki
-1 szklanka maku
-0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonych migdałów bez skórki
-1 szklanka miodu
-3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Na małym ogniu gotować, mieszając miód z cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać mak i migdały. Smażyć wszystko razem do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na pergamin przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Jeszcze ciepłą masę pokroić na kwadraty i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.

 

Słodkie paluchy z ziarnami i miodem

Składniki: Pal. z ziar i miod.4
–2 szklanki płatków owsianych,
-1/2 szklanki słonecznika,
-1/2 szklanki sezamu,
-1/4 szklanki pestek dyni,
-1/2 szklanki żurawiny,
-1/2 szklanki rodzynek,
-łyżka masła,
-4 łyżki miodu,
-1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać.
Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie.
Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem.
Pokroić w kwadraty i schłodzić.

Miodowe semifreddo

Składniki: miodowe semifr.
-5 żółtek
-100 g płynnego miodu
-300 ml śmietany kremówki
-garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypujemy orzechami.

Bułeczki serowe z ziarnami

Składniki:buł ser z ziar.2
-300g chudego twarogu,
-100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
-100ml mleka,
-garść ziaren słonecznika,
-łyżka pestek dyni,
-szczypta soli,
-2 łyżki miodu,
-1/2kg mąki pszennej,
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-mleko do posmarowania,
-cukier do posypania.

Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.

Chleb litewski

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba przygotować:
Składniki na 2 formy keksowe, ja upiekłam z całej porcji ale w jednej keksówce o wymiarach – 15×30 cm
Składniki na zaczyn:chleb litewski
-50 g zakwasu żytniego – dokarmionego 12 godzin wcześniej
-130 g mąki żytniej
-120 g wody

Składniki połączyć i odstawić na 8 – 12 godzin.
Jednocześnie przygotować otręby:
-100 g otrąb
-200 g wrzącej wody
-2 łyżki lekko roztłuczonego kminku

Składniki połączyć, odstawić na 12 godzin.
Następnego dnia rano:
Ciasto baza:
-cały zaczyn
-90 g mąki żytniej
-110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.
Ciasto właściwe:
-ciasto baza
-zaparzone otręby
-350 g mąki żytniej razowej
-150 g mąki żytniej
-300 g wody
-2 łyżki miodu
-1 łyżka soli

Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. W dużej misce sól wymieszać z wodą i miodem, następnie dodać całe ciasto bazę i resztę składników. Mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. Formy wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do nich ciasto – do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.


Ciasteczka imbirowe

Składniki: Ciasteczka imbirowe!
-350g mąki pszennej,
-125g masła,
-jajko,
-200g cukru,
-70g miodu,
-sok z pół cytryny,
-szczypta soli,
-łyżka imbiru,
-łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie
Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce.


Ciasteczka z amarantusem

Składniki:ciasteczka z amarant.
-3,5 szklanki poppingu z amarantusa
-200 g mielonych migdałów
-1 szklanka wiórków kokosowych
-4 łyżki miodu
-1 jajko

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Odrywać kawałki ciasta i uformować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i położyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-12 minut w 180*C. Ciasteczka będą już upieczone gdy spód zrobi się brązowy. Migdały można zastąpić płatkami owsianymi albo mąką orkiszową. Wiórki kokosowe można zastąpić sezamem, żurawiną albo orzechami laskowymi


Owsiane ciasteczka z bananem

Składniki: Owsiane ciastka z bananem!
-szklanka mąki pszennej razowej,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki soli,
-płaska łyżeczka cynamonu,
-szklanka płatków owsianych,
-2 łyżki siemienia lnianego,
-2 łyżki wody,
-1/2 szklanki miodu,
-banan,
-1/4 szklanki rodzynek,
-2 łyżki cukru waniliowego.

Wykonanie
Siemię lniane zalać wodą i odstawić, aż siemię wchłonie całą wodę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier wanilinowy, cynamon i miód. Dodać płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki. Na koniec dodać obranego ze skórki i rozgniecionego banana. Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe, okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut w temp. 180st.


Trufle fistaszkowe

Składniki:trufle fist.
-200 g prażonych niesolonych fistaszków
-80 g płynnego miodu
-35 g mleka w proszku
-15 g preparowanej kaszy jaglanej
-20 ml mleka świeżego
-preparowana kasza jaglana do obtoczenia trufli

Wykonanie:
Fistaszki miksujemy niemal na masło. Dodajemy miód, mleko świeże i w proszku oraz preparowaną kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Nabierając równe porcje formujemy kuleczki i obtaczamy w pozostałej kaszy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.


Babeczki kukurydziane z twarogiem

Ciasto: Babeczki kuk. z twarogiem!
-szkl. mąki pszennej,
-szkl. kaszki kukurydzianej,
-szkl. mleka,
-1/3 szkl. oleju rzepakowego,
-jajko,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki miodu.

Jajka zmiksować z olejem, mlekiem i miodem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać do mokrych składników. Dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po łyżce ciasta do foremek na babeczki czy muffinki.

Farsz:
-25 dag półtłustego twarogu,
-jajko,
-3 łyżki cukru,
-4 łyżki słodkiej śmietanki,
-brązowy cukier do posypania.

Twaróg utrzeć, a najlepiej zmiksować z jajkiem, dodać cukier oraz śmietankę. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po łyżce farszu na ciasto w foremkach. Posypać cienko brązowym cukrem. Piec ok. 25min w temp. 180st. Przed podaniem można zrobić esy-floresy ze stopionej czekolady (50g) i udekorować cukrowymi różyczkami.

Tarta z migdałami i białą czekoladą

Składniki: tarta z migd i b.czek
-150 g mąki
-30 g cukru pudru
-130 g masła

Nadzienie:
-200 g migdałów
-100 g białej czekolady
-3 jajka
-70 g brązowego cukru
-50 g masła
-150 ml miodu
-Forma do tart 30-31 cm

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Nadzienie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy wodę i zdejmujemy skórkę z orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, białą czekoladę drobno pokrojoną i orzechy. Mieszamy.

Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto: Miodownik z kaszą manną!
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki cukru,
-2 łyżki miodu,
-100g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar,
-2 jajka,
-Łyżeczka sody oczyszczonej.

Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:
-1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
-130g kaszy manny,
-120g cukru,
-1 litr mleka,
-200g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar.

Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć.

Wierzch:
-puszka masy krówkowej,
-100g orzechów włoskich.

Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną.

Ciasto orzechowo –budyniowe

Kruche ciasto:Ciasto orzechowo -budyniowe!
-3 szklanki mąki pszennej,
-150g masła,
-2/3 szklanki cukru,
-2 jajka,
-2 łyżki miodu,
-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.

Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa orzechowa:
-250g orzechów włoskich,
-75g masła,
-2 łyżki miodu,
-5 łyżek cukru.

Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem budyniowy:
-3 szklanki mleka,
-szklanka cukru,
-2 budynie śmietankowe bez cukru,
-250g masła.

W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.
Odstawić na całą noc.

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
http://olainthekitchen.blogspot.com/
http://kuchcikola.blogspot.com/

 

zobacz również:

Smaczne Kulinarne Inspiracje

Jak zrobić toffi, karmel i kajmak?

Dlaczego warto jeść orzechy?

Żeberka – różne sprawdzone przepisy i sposoby przygotowania i marynowania