Żeberka – różne sprawdzone przepisy i sposoby przygotowania i marynowania

4 stycznia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_żb0

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude, ale grube i mięsiste kawałki. Warto wypróbować kilka sposobów przyrządzania żeberek. Można je dusić, zapiekać, marynować w piwie lub zalewie korzenno-miodowej i piec. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeśli są pieczone powoli.

Przed przyrządzeniem warto żeberka natrzeć solą i pieprzem, chyba że się je marynuje w zalewie z dodatkiem sosu sojowego, który jest dość słony. Wtedy wystarczy pieprz. Idealnie komponują się z kwaśnymi owocami, cytrusami i miodem. Żeberka można podawać z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée, kluskami kładzionymi, a nawet z chlebem. Bardzo udany duet tworzą z kapustą: duszoną, zasmażaną, kiszoną, z surówką z czerwonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Doskonałym dodatkiem są różne rodzaje musztardy, zwykłe i smakowe, np. miodowa, bawarska, francuska, a także sosy musztardowe i chrzanowe. Oryginalnie smakują żeberka natarte solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. majerankiem, tymiankiem lub rozmarynem, ewentualnie z czosnkiem. Stają się wówczas niezwykle aromatyczne.

Żeberka w miodzie

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb1– olej do smażenia
MARYNATA:
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżki octu winnego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki wódki
– 1/2 łyżki musztardy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– kilka kropel sosu chili

Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3-5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka pokroić na kawałki, najlepiej takie „na dwie kostki”. Można także podzielić żeberka na mniejsze porcje – „na jedną kostkę”. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wlać sos sojowy. Cały czas mieszając, wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wódkę, ocet winny, musztardę, miód, sos chili. Dokładnie wymieszać. Połową marynaty zalać pokrojone żeberka. Przykryć, odstawić mniej więcej na 45 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka. Smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia. Obsmażone żeberka ułożyć na ruszcie lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia przewracać co jakiś czas i posługując się pędzelkiem, smarować marynatą.

Żeberka słodko-ostre

Składniki:

– 1 cebula
_żb2– 1 kg żeberek
– 1 łyżeczka papryczki chilli
– 1 szczypta pieprzu czarnego
– 2 liście laurowe
– 4 ząbki czosnku
– 5 ziaren pieprzu czarnego
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 100 mililitrów soku grejpfrutowego
– 150 mililitrów sosu pomidorowego
– 0.5 łyżeczki bazylii świeżej
– 0.5 łyżeczki tymianku

Przygotowanie: Żeberka oczyścić i podzielić na części odpowiadające jednej porcji. Bazylię i tymianek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Zagotować tyle wody, żeby zakryła żeberka. Posolić i dodać pozostałe przyprawy oraz obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę z 2 ząbkami czosnku. Do gotującej się wody, włożyć żeberka i dusić całość około godziny, aż zmiękną. Po tym czasie mięso odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przygotować bejcę, mieszając ze sobą 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę chili, pół łyżeczki bazylii i tymianku, sos pomidorowy, sok z grejpfruta oraz szczyptę pieprzu. Mięso zalać przygotowaną bejcą i odstawić na minimum 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec żeberka około 20-30 minut, do momentu uzyskania brązowej i chrupiącej skórki.

Żeberka na ostro

Składniki:

– 2 kg żeberek
– 3 liście laurowe
_żb3– sól, pieprz w ziarnach
– 1/3 szklanki miodu
– 1/2 szklanki sosu sojowego
– 1/3 szklanki octu balsamicznego
– 2/3 szklanki keczupu
– 3 łyżeczki ostrej musztardy
– 4 ząbki posiekanego czosnku
– 1 posiekana mała cebula
– pieprz do smaku

Przygotowanie: Żeberka zalać wodą, obgotować około 30 minut, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Wyjąć żeberka, ostudzić, a wywar wykorzystać do ugotowania np. zupy. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. Do sporej miski lub szczelnego worka włożyć żeberka, dodać marynatę, dokładnie obtoczyć w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso. Żeberka wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć mięso z jej nadmiaru, ułożyć na blaszce i piec, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.

Żeberka w pomidorach

Składniki:

– 1 kg żeberek
– 1 liść laurowy
_żb4– 2 ziarenka ziela angielskiego
– – 2 ziarenka pieprzu
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka oleju
– 2 cebule
– 3 łyżki miodu
– 1 opakowanie ketchupu łagodnego
– chili (1/2 do 1/3 łyżeczki)
– 4 łyżki sosu sojowego
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie: Żeberka włożyć do zimnej wody, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotować i gotować ok. 20 minut. Wyjąć mięso z wywaru, ostudzić (wywar możemy wykorzystać np. do zupy). Przygotować marynatę. Cebulę pokroić i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszkli. W sporej misce wymieszać miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy. Do marynaty włożyć ostudzone żeberka i wymieszać tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą. Zostawić w lodówce na minimum godzinę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Następnie wyjąć mięso na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec, aż żeberka się zarumienią, ok. 1,2-1,5 godziny.

Piekielne żeberka

Składniki:

– 1 kg żeberek
_żb5– 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 2 łyżki brązowego cukru
– mielona ostra papryka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– oliwa
– sól
– pieprz

Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kawałki. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Wymieszać z resztą składników. Posmarować marynatą mięso, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żeberka położyć na ruszcie i piec po ok. 20 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.

Żeberka w coli

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb6– 1 szklanka coca-coli
– 1/4 szklanki vinegretu (octu) jabłkowo-cydrowego ew. tylko jabłkowego
– 1 i 1/2 szklanki brązowego miałkiego cukru
– 1 łyżeczka ostrej siekanej papryczki (może być sambal itp.)
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C z termo-obiegiem. Może być sam grill jeśli nie mamy termo-obiegu. Glazura: colę, ocet, cukier i papryczkę zagotować na mocnym ogniu, zmniejszyć go a o połowę, a następnie gotując przez ok.10 min. zredukować objętość płynu. Przykryć i odstawić utrzymując w cieple do użycia.
Żeberka natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Natrzeć żeberka glazurą, wstawić do gorącego piekarnika w brytfance i piec przez ok.30 min. W trakcie pieczenia od czasu do czasu ponownie smarować żeberka glazurą. Żeberka przewrócić na drugą stronę i piec przez następne 30 min. i jak wcześniej od czasu do czasu smarując glazurą.
Po 60 min. pieczenia gdy żeberka są już miękkie i luźno trzymają się kości zmieniamy funkcję na grillowanie w 180*C. Zebrać glazurę z brytfanny i pokryć żeberka jej połową. Karmelizować je na brązowy kolor. Potrwać to może od 2 do 7 minut więc ważne jest aby pozostać przy piekarniku i obserwować glazurę by się nie spaliła. Żeberka ponownie przewrócić, posmarować pozostałą glazurą i ponownie karmelizować przez 2 do 7 minut.

Żeberka na słodko-ostro

Składniki:

– 0,5 kg mięsnych żeberek bez kości
– sól i pieprz świeżo mielony
_żb7Bejca:
– 1 cebula czerwona
– 1 cebula biała
– 2-3 łyżki oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki sosu sojowego Tao-Tao
– 6 łyżek keczupu
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu
– 3 goździki

Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek na naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min – ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne- miękkie i aromatyczne, słodko – pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną surówką z kapusty.

Żeberka pieczone

Składniki:

– 1 kg żeberek
– 6 cebul
_żb8– 2 łyżki oleju roślinnego
– ok. 200 ml ketchupu
– 3 łyżeczki sosu worcester
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 1/2 łyżeczki papryki
– sól
– pieprz ziołowy

Przygotowanie: Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie podzielić je na mniejsze porcje. Natomiast obraną cebulę drobno posiekać. Dodać do niej olej oraz ketchup. Wlać jeszcze sos Worcester oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Do powstałej marynaty włożyć żeberka. Marynować je około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć żeberka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.

Żeberka w piwie

Składniki:

– 1,5 kg żeberek wieprzowych
_żb9– 2 duże cebule
– 1/2 l jasnego piwa
– kilka ziaren ziela angielskiego
– goździk
– łyżeczka majeranku i kminku, sól i pieprz
– olej
-2 łyżki mąki

Przygotowanie: Żeberka pociąć na porcje, jeśli były w kawałku. Umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami, oprószyć mąką. Obsmażyć na patelni na złoto. Cebulę pokroić w krążki i również podsmażyć. Dodać przyprawy. Mięso połączyć z cebulą, przełożyć do brytfanny, zalać piwem. Przykryć i dusić około 50 minut. Przed podaniem żeberka w piwie posypać świeżą zieleniną.

Żeberka z musztardą

Składniki:

_żb10– 1,5 kg żeberek
– pół litra piwa
– szklanka miodu
– 2 łyżeczki musztardy
– przyprawy – szczypta chili, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
-2 łyżki mąki
– olej

Przygotowanie: Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzyj przyprawami. Oprósz mąką. Obsmaż na złoto na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Piwo połączyć z musztardą i miodem, zalać miksturą żeberka. Dusić/piec pod przykryciem około 45-50 minut.

Żeberka z kapustą

Składniki:

– 1, 5 kg żeberek
– średnia główka kapusty
_żb11– 3 marchewki
– 1 seler
– 1 pietruszka
– pół litra piwa
– 2 łyżki mąki
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, zioła

Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać. Pozostałe warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka przełożyć do brytfanki, nałożyć na to warzywa, zalać piwem, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem około godziny. Pilnować, by podczas duszenia mięso i warzywa były przykryte piwem (dolewać jeśli odparuje). Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem czy makaronem.

Żeberka z pomarańczą

Składniki:

– 2 kg żeberek
_żb12– duży słoiczek dżemu pomarańczowego
– 1 pikantny keczup
– 2 duże cebule
– 8 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki tymianku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– sól, pieprz do smaku
– 2 duże pomarańcze
– olej do smażenia

Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje z 2 kostkami, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodać tymianek i rozmaryn, dżem pomarańczowy i keczup. Wymieszać, zagotować, połączyć z żeberkami. Żeberka wyjąć, schłodzić w lodówce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć żeberka, obłożyć plastrami pomarańczy i podlać uprzednio przygotowanym sosem pomarańczowym. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C około 2 godziny. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną sezonową surówką.

Żeberka w czerwonym winie

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
– 500 ml czerwonego wytrawnego wina
_żb13– 1 czerwona cebula
– 4 ząbki czosnku
– 4 liście laurowe
– 4 jagody jałowca
– 1 łyżka estragonu
– sól i pieprz
– olej (najlepiej z pestek winogrona lub z oliwek)

Przygotowanie: Mięso umyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać winem. Dodać liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem. Następnie żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę przecedzić i połową zalać żeberka. Reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia. Piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę.

Żeberka glazurowane z burbonem

Składniki:
– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb14– 15 ziarenek pieprzu czarnego
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 5 listków laurowych
– 5 goździków
– 5 ziaren jałowca
– 1 łyżeczka czosnku suszonego
– 1 łyżeczka kolendry mielonej
– sól
Marynata:
– 6 łyżek ketchupu
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki burbonu lub whisky
– 1 łyżka powideł śliwkowych
– 1 łyżeczka pieprzu lub chilli

Przygotowanie: Żeberka umyć i podzielić na kawałki po 2-3 kostki. Do garnka wlać tyle wody, aby po włożeniu do niej żeberek były one przykryte. Do wody dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Posolić wodę z przyprawami (musi być dość słona). Do wrzątku włożyć pojedynczo kawałki mięsa i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1 1-2 godziny. Wyjąć ostrożnie kawałki mięsa aby się nie rozpadły, ułożyć na tacy jedno obok drugiego. Posmarować marynatą uzyskaną z wymieszania wszystkich składników (można dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku). Po 30 minutach opiec w mocno rozgrzanym piekarniku (ok. 10 minut, chodzi tylko o skarmelizowanie marynaty).

Żeberka z marchewką

Składniki:

– 1200 g żeberek
– 300 g ziemniaków
_żb15– 250 g marchwi
– 50 g selera naciowego
– 50 g pora
– 50 g cebuli
– 100 g pomidorów
– 5 g czosnku
– 40 g masła
– 50 g miodu
– 150 ml czerwonego wina
– 50 ml sosu sojowego
– 50 ml słodkiego sosu chili
– 50 g oleju
– tymianek, rozmaryn, estragon

Przygotowanie: Żeberka pokroić, doprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone warzywa: 50 g marchwi, seler naciowy, por, cebulę, pomidory, czosnek, zioła. Całość podlać winem, przełożyć do szybkowaru i gotować do miękkości. Miód wymieszać z sosem sojowym i słodkim sosem chili, polewać żeberka i zapiekać w piekarniku przez około 15 minut. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą marchew obrać, pokroić na kawałki, dusić na maśle z odrobiną wody. Doprawić na koniec solą, dodać miód i świeży posiekany estragon.

Żeberka po chińsku

Składniki:

_żb16– 1,5 kg żeberek
– 5 łyżek sosu sojowego
– 5 łyżek słodkiego sosu chili
– 4-5 łyżek płynnego miodu
– 4 ząbki czosnku

Przygotowanie: Umyć i osuszyć żeberka, następnie podzielić je na pojedyncze mięsne kostki. Przygotować marynatę, a więc wymieszać sosy, miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka zalać marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Żeberka piec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut.

Opiekane żeberka z papryczkami chili

Autor: Kara6

Składniki:

_żb17– 1,5 kg żeberek
– 2 papryczki chilli
– sól, pieprz
– 3 łyżki cukru
– 6 łyżek czerwonego octu winnego
– 5 gałązek tymianku
– 7 łyżek keczupu
– 7 łyżek musztardy
– 5 łyżek oleju
– szczypta mielonej ostrej papryki

Przygotowanie: Żeberka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się odłamków kości. Osuszyć papierowym ręcznikiem i następnie podzielić na 4 porcje. Papryczki umyć i drobno posiekać. Wlać do garnka zimną wodę, dodać sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku. Do przygotowanej zalewy włożyć żeberka i gotować je przez około godzinę, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości. Wyjąć je z wywaru i schłodzić. Wymieszać keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę. Obtoczyć żeberka i piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut.

Duszone żeberka z warzywami

Autor: Gad

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb18– 1/2 kg marchewki
– 1 puszka groszku konserwowego
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 kg ziemniaków
– olej do smażenia
– 1 łyżka mąki
– szczypta cukru
– 5 dag masła
– sól
– pieprz

Przygotowanie: Żeberka podzielić na porcje doprawić solą, pieprzem, i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać gorąca wodą i dusić do miękkości. Kawałki mięsa wyjąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Sos doprawić do smaku, chwilę gotować i odstawić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić. Groszek osączyć z zalewy i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować ze szczyptą cukru i soli, a następnie odcedzić. Tartą bułkę zrumienić na maśle i dodać marchewkę. Przez chwilę mieszać, aby obtoczyła się w złocistej bułce. Żeberka podawać na gorąco z marchewką i ziemniakami.

Żeberka piekielne

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
– sok z 3 cytryn
_żb20– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 1 szklanka keczupu pikantnego
– kilka kropel tabasco
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 3 łyżki miodu
– sól 2-3 łyżki

Przygotowanie: Sos: Rozpuścić masło w rondelku, dodać keczup i sos sojowy, tabasco, sok z cytryn, miód i doprawić solą. Dodać pokrojoną drobniutko cebulę i czosnek, wymieszać wszystkie składniki. Gotować ok. 25 min. Mięso: Umyte żeberka zalać sosem i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Następnie usmażyć je na oliwie lub oleju, albo zapiec w piekarniku polewając sosem pozostałym z marynowania żeberek. Piec 40 min. przewracając.

Żeberka w sosie azjatyckim

Autor: AnnaA-G

Składniki:

– mostki żeberek
_żb21– pół jabłka
Składniki na sos:
– kilka kropel wina ryżowego
– jedna łyżka miodu lipowego
– jedna łyżka sosu sojowego
– jedna łyżka sosu sojowo-grzybowego
– szczypta ulubionych przypraw
– do zagęszczenia dwie łyżeczki jogurtu greckiego zamiast śmietany

Przygotowanie: Wszystko wymieszać i sosem polać żeberka. Mięso obłożyć jabłkami i piec w temperaturze ok.200 stopni na termoobiegu.

Żeberka w marynacie z powidłami

Autor: Babciagramolka

Składniki:

– 60 dag żeberek
_żb22– 3 duże cebule
– 1/2 szklanki oleju
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki powideł śliwkowych
– 2 łyżki majeranku
– 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
– 1 mini kostka czosnkowa
– ziemniaki

Przygotowanie: Zrobić marynatę z oleju, miodu, sosu sojowego, powideł, majeranku, pieprzu i mini kostki czosnkowej. Żeberka pociąć na porcje. Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce. Obrać ziemniaki (jednakowej wielkości). Pokroić w paseczki cebule. Wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć w szkle żaroodpornym. Ziemniaki i cebulę wymieszać z pozostałą marynatą i wyłożyć na żeberka. Wstawić szkło do piekarnika i nastawić go na 220 * C. Piec 1,5 godziny od chwili kiedy ustali się temperatura.

Żeberka zapiekane wg Buni

Autor: Babciagramolka

Składniki:

– 40 dag żeberek (paski)
_żb23– 2 łyżki przyprawy do żeberek (lub do wieprzowiny)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 1/4 pora
– 1 łyżka Delikatu (lub podobnej przyprawy)
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka powideł śliwkowych
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 litr wody

Przygotowanie: Żeberka, oczyszczone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, Delikat – zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso. Z oleju, miodu, powideł, przyprawy do żeberek zrobić pastę i natrzeć nią żeberka. Włożyć do rękawa do pieczenia (lub szkła żaroodpornego). Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę. Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso. Tak pieczone żeberka są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę. Podpowiadam, że można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować żeberka i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić – a jak mamy ochotę na żeberka to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia. Połowa roboty.

Żeberka z whisky

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb24– czerwona cebula pokrojona w kostkę
– esencja do duszonych mięs Knorr
– 100 ml whisky
– 1 główka czosnku
– ketchup łagodny
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
– ocet balsamiczny (75 g)
– imbir (3 g)
– gałka muszkatołowa (3 g)
– cukier brązowy
– sól
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 4 ziarna czarnego pieprzu
– 1 szczypta pieprzu mielonego
– olej roślinny (80 ml)

Przygotowanie: Żeberka umyć i pokroić w pojedyncze kostki. Ugotować do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach). Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażyć w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłożyć na bok). Wszystko razem smażyć, aż cebula zarumieni się. Dodać cukier brązowy, smażyć do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodać ocet i esencję do duszonych mięs Knorr. Ocet zredukować o połowę gotując. Dodać ketchup i whisky. Resztę marynaty doprawić pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Ugotowane żeberka wymieszać z marynatą i pozostawić na 24 godziny. Żeberka piec na blaszce/ruszcie z obu stron przez około 4-8 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji.

Żeberka Kansas City

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
_żb25– 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
– 1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
– 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach
– 1 łyżka całych nasion kolendry
– Marynata: 3 łyżki margaryny lub masła
– 1 średnia cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie: Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 min. W międzyczasie przygotować marynatę: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 min., mieszając. Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 min. lub do momentu aż zrobią się ładnie rumiane. Polać sosem i piec jeszcze 5 do 10 min. dłużej, polewając resztą sosu i często obracając. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.

Żeberka w keczupie

Autor: Pyza

Składniki:

– ok. 1 kg żeberek chudych wieprzowych, u mnie tzw. trójkąty
_żb26– 5-6 cebul
– 2 łyżki oleju roślinnego
– ok. 200 ml ketchupu śliwkowego
– 3 łyżeczki sosu worcester
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej węgierskiej, ostrej, mielonej
– do smaku – sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Ketchup śliwkowy wymieszać z sosem worcester, sosem sojowym i papryką. Cebule obrać, pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki żeberek na rumiano. W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę mniej więcej 2/3 cebuli a na niej obsmażone mięso. Obficie posmarować każdy kawałek marynatą z ketchupową i posypać resztą cebuli. Naczynie przykryć arkuszami folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec godzinę. Następnie zdjąć folię, mięso posmarować resztą marynaty i piec jeszcze ok. 30-45 minut.

Żeberka ze śliwkami

Składniki:

_żb27– 1,5 kg chudych żeberek (i tak są tłuste)
– 10-15 dag suszonych śliwek
– 1-2 łyżeczki soli
– pieprz

Przygotowanie: Żeberka najlepiej jest upiec dzień przed spożyciem. Umyć je i osuszyć, a następnie podzielić na porcje i ułożyć płasko w brytfannie. Piekarnik nagrzać do temperatury 150oC. Zagotować wodę, zalać żeberka, aby wody było na wysokość 2-3 cm, posypać solą i pieprzem, dodać śliwki i piec pod przykryciem około 2 godzin. Po tym czasie, jeżeli żeberka są już miękkie, można je przyrumienić, zostawiając bez przykrycia na 10-15 minut pod górną grzałką piekarnika. Następnego dnia, po zdjęciu tłuszczu, podgrzać żeberka w brytfannie albo na patelni.

Żeberka z żurawiną

Składniki:

_żb28– 800 g żeberek
– 4 łyżki miodu
– 300 ml żurawiny do mięs
– 2 pomarańcze
– sól do smaku

Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na małe kawałki z kostką. Oprószyć solą. W misce wymieszać miód z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dodać 2/3 żurawiny i wymieszać. W marynacie obtoczyć żeberka i pozostawić w lodówce minimum na godzinę a najlepiej na noc. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wlać marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut. W czasie pieczenia żeberka trzeba odwrócić. Przed podaniem posmarować je pozostałą częścią żurawiny.

Żeberka z brzoskwiniami

Składniki:

– ok. 500g żeberek wieprzowych
_żb29– marchewka
– cebula
– brzoskwinie w zalewie
– rodzynki
– liść laurowy, ziele angielskie, sól
– tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: Żeberka dobrze umyć i osuszyć z wody. Natrzeć je solą i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć do garnka, a na patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Marchewkę obrać, pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dołożyć cebulę, liść laurowy i 2 ziarna ziela. Wszystko zalać wrzątkiem, tak aby sos był ok. 2 cm nad mięsem. Całość gotować, aż mięso będzie miękkie. Gdy żeberka będą „odchodziły od kości”, odlać od nich trochę sosu. Wlać go do drugiego garnuszka i dolać drugie tyle zalewy z brzoskwiń. Do całości dorzucić garść rodzynek i zagotować. Podgrzewać chwilę, aby smaki się połączyły. Jeśli powstały sos jest mało słodki, można doprawić go odrobiną cukru.

Żeberka z pomidorami

Autor: Pyza

Składniki:

– 1 kg chudych żeberek wieprzowych
– 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
_żb30– 2 większe cebule pokrojone w talarki
– 3 ząbki przeciśniętego czosnku
– 1 szklanka pokrojonych pomidorów bez skórki , mogą być z puszki
– 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
– 3/4 szklanki dowolnego bulionu
– 1 liść laurowy
– 1 łyżka posiekanej natki
– 1 łyżeczka przetartego w dłoniach oregano
– sól i pieprz do smaku + 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
– 3 łyżki oleju rzepakowego do przesmażenia
– kilka cienkich plasterków słoniny do wyłożenia naczynia żaroodpornego

Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć, pociąć na dowolne kawałki i porządnie natrzeć solą i pieprzem, następnie delikatnie obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, kłaść na nim kawałki mięsa, przesmażyć do zrumienienia, po czym odłożyć do jakiegoś naczynia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchewkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 8 minut. Teraz dodać przecier pomidorowy, następnie wino, po dwóch minutach dodać pomidory, bulion, natkę, oregano i liść laurowy. Dosmaczyć solą, pieprzem i cukrem. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami słoniny, ułożyć żeberka i zalać sosem tak aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte sosem. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 180 stopniach ok.1 – 1,5 godziny. Po upieczeniu zebrać łyżką nadmiar tłuszczu, podać wg. własnego gustu, u mnie ponieważ kocham ziemniaki były z puree.

zobacz również:

 

  1. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki
  2. Cielęcina – proste i smaczne przepisy na różne potrawy i dania
  3. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki
  4. Kulinarne Inspiracje