Jak zrobić toffi, karmel i kajmak?
Pyszne, słodkie, ciągnące się toffi. Kto tego nie lubi? Idealne na cukierki, dodatek do ciast, a nawet pokruszone. Jak zrobić toffi w domowym zakątku? Zobaczcie sami.
Toffi, karmel, kajmak
Wszystkie te produkty są bardzo podobne do siebie z wyglądu i smaku. Różnią się tylko poszczególnymi składnikami.
- karmel: cukier podgrzany do skarmelizowania
- kajmak: śmietana i cukier skarmelizowane (plus dodatki)
- toffi: masło i cukier skarmelizowane
- nugat: to skarmelizowany cukier i białko ubite
- masa krówkowa: mleko skondensowane, podgrzewane do konsystencji krówki
Przepis na toffi I
Co kupić?
- 100 g cukru
- 150 g śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do rondelka lub na patelnię wsyp cukier. Pozostaw go do skarmelizowania, ale nie mieszaj go w trakcie. Powinien mieć złoty kolor. Następnie dodaj śmietanki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z białą czekoladą oraz masłem.
Przepis na toffi II
Co kupić?
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki aromatu waniliowego
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
W rondelku umieść wodę, cukier, masło i mleko. Całość ugotuj od czasu do czasu mieszając, ale cały czas pilnując. Kiedy toffi zacznie bulgotać odstaw je z ognia i poczekaj aż będzie mieć kolor jasno brązowy. Blachę wysmaruj masłem i przelej toffi. Odstaw do lodówki na pół godziny, aby dodać polewę, orzechy, albo pokruszone wafelki. Jeżeli jednak chcesz zrobić z toffi ciągutki to zostaw w lodówce na godzinę.
Przepis na sos toffi
Co kupić?
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 1/4 śmietany kremówki 36%
- szczypta soli
Przygotowanie:
Cukier oraz wodę podgrzej w rondelku doprowadzając do wrzenia. Sosu nie należy mieszać łyżką, trzeba jedynie potrząsać rondelkiem. Kiedy toffi stanie się złociste zdejmij je z ognia i dodaj śmietankę. Drewnianą łyżką mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodaj sól. Poczekaj aż zgęstnieje i ostygnie.
zobacz również: