Masło kokosowe – przepis i zastosowanie

19 maja 2017, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Wiele z nas zna cudowne zastosowania oleju kokosowego. Pomaga nam w walce z suchymi włosami, świetnie nawilża cerę oraz jest zdrowym odpowiednikiem oleju do smażenia. Rzadko jednak mówi się o maśle kokosowym, który również świetnie sprawdza się w kuchni.

 

Masło kokosowe uzyskiwane jest poprzez dokładne zmielenie nieodtłuszczonych wiórków kokosowych. Początkowo pojawi się nam mąka kokosowa, jednak po 10 minutach zacznie wydzielać się tłuszcz. Konsystencja będzie płynna i łatwa do rozsmarowywania.

Masło kokosowe jest naturalnie bardzo słodkie, więc nie trzeba go dosładzać.  W smaku nie różni się wiele od znanych nam pralinek Rafaello. W dodatku jeśli kupujemy  masło dobrej marki czy robimy sami, mamy pewność, że skład jest czysty i nie pchamy w siebie żadnych szkodliwych konserwantów.

Wiele kremów nawilżających ma w swoim składzie masło kokosowe. Jednak warto pamiętać, że jego słodki smak jest obłędny. Doskonale nada się jako dodatek do wszelkich deserów:  kremów, budyniów, mas na sernik, jogurtów czy sałatek. Z racji tego, że nie zawiera cukrów polecane jest również osobom, które są na diecie czy starają się zdrowo odżywiać.

Przepisy z masłem kokosowym:

Domowe masło kokosowo- orzechowe

325 g niesolonych orzeszków ziemnych
125 g wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki soli

Orzeszki prażymy na patelni aż się ładnie zarumienią. Po wystudzeniu wsadzamy je do malaksera, dodajemy miód z solą i miksujemy. Po uzyskiwaniu gładkiej konsystencji wrzucamy wiórka kokosowe i dalej miksujemy przez około 20 sekund. Gotowe masło można wsadzić do słoiczka i używać jako smarowidło na pieczywo.

Sernik kokosowy

5 całych jaj
160 ml mleka kokosowego
łyżka olejku waniliowego
4 łyżki masła kokosowego
5 łyżek miodu/ cukru/ ksylitolu
750 g zmielonego sera na sernik
Do sera dodajemy masło kokosowe, wybrane słodzidło, mleko kokosowe i olejek waniliowy. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość wylewamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.

Kokosanki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
trzy łyżki mleka
pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej
1/3 kostki masła kokosowego
dwa jajka
nieco więcej niż pół szklanki cukru  lub ksylitolu
100 g wiórków kokosowych

Kaszę jaglaną wsypać na gorącą, suchą patelnię i podprażyć przez chwilkę, następnie przelać wodą.. . Przełożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować przez 15 – 20 minut nie mieszając, dodając nieco wody, gdyby ją szybko wchłonęła. Dodać mleko i zblendować na jednolitą masę. Pozostałe składniki przełożyć do garnka i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Dużą, płaska blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec około 15 minut z termoobiegiem/

 

zobacz również:

Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej

Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

Dietetyczne potrawy – różne, smaczne przepisy