Masło kokosowe – przepis i zastosowanie

19 maja 2017,
dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Wiele z nas zna cudowne zastosowania oleju kokosowego. Pomaga nam w walce z suchymi włosami, świetnie nawilża cerę oraz jest zdrowym odpowiednikiem oleju do smażenia. Rzadko jednak mówi się o maśle kokosowym, który również świetnie sprawdza się w kuchni.

 

Masło kokosowe uzyskiwane jest poprzez dokładne zmielenie nieodtłuszczonych wiórków kokosowych. Początkowo pojawi się nam mąka kokosowa, jednak po 10 minutach zacznie wydzielać się tłuszcz. Konsystencja będzie płynna i łatwa do rozsmarowywania.

Masło kokosowe jest naturalnie bardzo słodkie, więc nie trzeba go dosładzać.  W smaku nie różni się wiele od znanych nam pralinek Rafaello. W dodatku jeśli kupujemy  masło dobrej marki czy robimy sami, mamy pewność, że skład jest czysty i nie pchamy w siebie żadnych szkodliwych konserwantów.

Wiele kremów nawilżających ma w swoim składzie masło kokosowe. Jednak warto pamiętać, że jego słodki smak jest obłędny. Doskonale nada się jako dodatek do wszelkich deserów:  kremów, budyniów, mas na sernik, jogurtów czy sałatek. Z racji tego, że nie zawiera cukrów polecane jest również osobom, które są na diecie czy starają się zdrowo odżywiać.

Przepisy z masłem kokosowym:

Domowe masło kokosowo- orzechowe

325 g niesolonych orzeszków ziemnych
125 g wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki soli

Orzeszki prażymy na patelni aż się ładnie zarumienią. Po wystudzeniu wsadzamy je do malaksera, dodajemy miód z solą i miksujemy. Po uzyskiwaniu gładkiej konsystencji wrzucamy wiórka kokosowe i dalej miksujemy przez około 20 sekund. Gotowe masło można wsadzić do słoiczka i używać jako smarowidło na pieczywo.

Sernik kokosowy

5 całych jaj
160 ml mleka kokosowego
łyżka olejku waniliowego
4 łyżki masła kokosowego
5 łyżek miodu/ cukru/ ksylitolu
750 g zmielonego sera na sernik
Do sera dodajemy masło kokosowe, wybrane słodzidło, mleko kokosowe i olejek waniliowy. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość wylewamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.

Kokosanki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
trzy łyżki mleka
pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej
1/3 kostki masła kokosowego
dwa jajka
nieco więcej niż pół szklanki cukru  lub ksylitolu
100 g wiórków kokosowych

Kaszę jaglaną wsypać na gorącą, suchą patelnię i podprażyć przez chwilkę, następnie przelać wodą.. . Przełożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować przez 15 – 20 minut nie mieszając, dodając nieco wody, gdyby ją szybko wchłonęła. Dodać mleko i zblendować na jednolitą masę. Pozostałe składniki przełożyć do garnka i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Dużą, płaska blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec około 15 minut z termoobiegiem/

 

zobacz również:

Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej

Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

Dietetyczne potrawy – różne, smaczne przepisy

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Widać ofensywę reklamową, chyba słabo się sprzedaje....
Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Od 20 lat choruje na luszczyce, przerobilam juz wszystko chyba. Musisz wzmocnic odpornosc organizmu, zminimalizowac...
Nadwaga i otyłość u dzieci
Tak byłoby dobrze, bo jednak częste sięganie po łakocie wynika głównie z przyzwyczajenia....
Samotne wakacje - jak je spędzić?
Czemu? Podróżowanie w pojedynkę może być naprawdę super. Jedyne, co mi podczas takich wyjazdów...