Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

7 lipca 2017, dodał: czekoladka

Kasza jęczmienna powstaje z nasion jęczmienia. Rozróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej: perłową, wiejską i pęczak. Ze wszystkich rodzajów kasz  to właśnie pęczak jest największym źródłem błonnika. Kasza jęczmienna zawiera również fitozwiązki, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają antyalergicznie i antybakteryjnie. To źródło węglowodanów, a także witamin z grupy B, witaminy E i kwasu foliowego oraz białka. Jest szczególnie polecana osobom o wysokim stężeniu cholesterolu, miażdżycę, mającym choroby jelita oraz osobom z obniżoną odpornością. Na szklankę kaszy wlewamy do garnka 3 szklanki wody oraz sól do smaku i gotujemy do miękkości.

http://farm3.static.flickr.com/2741/4241252949_995b7c1a82_o.jpg

 

Kasza z pieczarkami i pomidorami suszonymi

  • szklanka kaszy pęczak
  • 6 pieczarek
  • cebula
  • słoiczek pomidorów suszonych
  • pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • łyżka smalcu lub masła klarowanego

Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Na patelni podsmażyć cebulę oraz pokrojone w talarki grzyby oraz pomidory suszone. Doprawić do smaku i wymieszać z kaszą, chwile razem poddusić, podawać z natką pietruszki.

Kasza z cebulą i szpinakiem i papryką

  • szklanka kaszy pęczak
  • pęczek szpinaku lub paczka mrożonego szpinaku (w liściach)
  • łyżka masła klarowanego
  • cebula
  • papryka czerwona
  • przyprawy do smaku
  • opcjonalnie: pierś z kurczaka

Na patelni podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę papryką, dodać liście szpinaku i dusić około 6 minut całość. Ugotować kaszę, potrawę wymieszać, można wcześniej podsmażyć kawałki kurczaka i dodać do kaszy.

 

Krupnik z pieczarkami

-100g kaszy jęczmiennej,
-350g pieczarek,
-cebula,
-3 duże ziemniaki,
-2l wody,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-2 marchewki,
-por,
-olej rzepakowy,
-sól morska,
-świeżo mielony czarny pieprz,
-koperek.
Wykonanie
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pora pokrojonego w plasterki. Kaszę przepłukać zimną wodą, dodać do wywaru. Gotować ok. 45min na małym ogniu. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 min. Dodać do zupy, gotować jeszcze 15min. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Świeżonka z pęczakiem i ziemniakami

świeżonka z pęczakiem
– kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, karczek, szynka lub mix tych mięs)
– smalec lub słonina
– 3 cebule
– czosnek
– pęczak
– ziemniaki
– przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie majeranek i papryka

Mięso (najlepsze do świeżonki jest zaraz po uboju) umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Cebulę pokroić w piórka. W tym czasie ugotować kilka ziemniaków i szklankę pęczaku. Mięso pokroić w nierówne kostki i smażyć na rozgrzanej patelni tak aby się wytopił tłuszcz, dodać cebulę i resztę przypraw, zalać szklanką bulionu, dodać kaszę i dusić, na koniec odparować całość. Dodać ugotowane ziemniaki w kostkę – ważne aby nie były rozgotowane i wymieszać delikatnie całość. Podawać z surówkami.

Cukinia faszerowana pęczakiem i fetą

cukinia z pęczakiem
-3 nieduże, podłużne cukinie
-80 g kaszy pęczak
-czerwona papryka
-pęczek koperku
-2 duże pieczarki
-100 g fety
-2 łyżki oliwy + łyżka do duszenia papryki
-sól, pieprz

 

Kaszę pęczak przepłukać wodą i ugotować z dodatkiem masła, wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na oliwie – tylko tyle by lekko zmiękły. Fetę pokroić w kostkę. Koperek poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypełnić farszem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Kasza jęczmienna z bazylią i cytryną

jęczmienna z bazylią i cytr
– 2 łyżki oliwy
– 2 spore cebule
– 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1/4 szklanki śmietanki 36%
– sok z 1 cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Zeszklić posiekaną cebulę, wsypać kaszę, smażyć, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem – około 2 minut. Wlać wino, gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać – porcjami, po małej chochelce na raz – gorący bulion, mieszając. Gdy zużyjemy cały bulion, a kasza się zagotuje, przykryć rondel i pozostawić go na malutkim ogniu na 8-10 minut. W tym czasie krótko obgotować groszek w osolonej wodzie – powinien pozostać jędrny. Gdy kasza wciągnie cały bulion i zrobi się miękka (jeśli nie jest, trzeba pogotować jeszcze trochę), zdjąć rondel z ognia, wsypać groszek, parmezan, bazylię i skórkę z cytryny. Wlać śmietankę i sok cytrynowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.

Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i serem cheddar

Składniki na farsz:pierogi z pęczakiem
-1 szklanka kaszy pęczak
-2 szklanki wody
-1 łyżka masła
-400 g pieczarek
-2 cebule
-200 g długo dojrzewającego sera cheddar
-1 duży pęczek pietruszki
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy z oliwek

Pęczak płuczemy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką masła. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie wodę. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, lekko rumienimy cebulę i dodajemy pieczarki. Na średnim ogniu podsmażamy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Wsypujemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Natkę pietruszki siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z kaszą.

Składniki na ciasto:

-1 kg mąki pszennej
-250 g masła
-2 szklanki gorącej wody
-2 jajka
-szczypta soli
-mąka do posypywania

Masło z solą rozpuszczamy w gorącej wodzie, łączymy z mąką. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Gotowe gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, około 5 minut od zagotowania wody. Pierogi podajemy z roztopionym masłem, oprószone startym serem i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

kotl z kaszy jęcz.
-3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
– 2 jajka,
– sól, pieprz,
– 4 łyżki bułki tartej i do panierki,
– 1 średnia cebulka,
Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, niech trochę się ostudzi.Drobno siekamy jedną średnią cebulkę i ją obsmażamy. Cebulkę wrzucamy do kaszy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy dwa jajka,4-5 łyżek tartej bułki, wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, maczając ręce w wodzie aby było łatwiej, panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolorek.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurkami

sałatka z kaszy jęcz z kurk.

-1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
-1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)
-3 ogórki konserwowe
-1/2 strąka papryki żółtej
-10 dkg szynki gotowanej
-4 łyżki oliwy
-2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
-1/2 pęczka koperku
-do smaku: sól, pieprz biały mielony

Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się „przegryzła”. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

zapiek z kaszy jęcz
-Kasza jęczmienna 50 g
-Woda 100 g
-Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka 10 g
-Marchew ½ szt.
-Pietruszka ½ szt.
-Seler – plasterek
-Masło 10 g (½ łyżeczki)
-Zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.

Kasza z dodatkami

kasza z dodatkami
– 1 szklanka kaszy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– pół papai, pokrojona w drobną kostkę
– 2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
– trochę świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego
– szczypta soli morskiej

Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę gryczaną i gotować przez 5 minut, aż zmięknie. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Połączyć wszystkie składniki w misce, przyprawić i podawać jako sałatkę.

Pęczak z burakami i kozim serem

pęczak z burakami
– 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
– 2 małe buraki, pokrojone w kostkę 0,5 cm
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– oliwa z oliwek
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki serka mascarpone
– 100 g sera koziego
– gałązka rozmarynu

Buraki przełożyć do rondelka, zalać małą ilością wody i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Podawać z pokruszonym na wierzchu kozim serem.

 


Zobacz również

 

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Różne przepisy na naleśniki i farsze
  3. Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje
  4. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Corin biustonosz virginia
Sklep-Biustonosze.pl
Cena:
189 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Vibin mini jako pierwsze tabletki
Również je brałam, jako pierwsze pigułki. Bardzo dobrze się sprawdzały. Ja się bałam skutków...
Firma
Hej. szukam kancelarii odszkodowawczej niedawno Moja siostra miała wypadek drogowy, po którym trafił...
praca w h&m
Spróbować Ci nie zaszkodzi. Wiele zależy od salonu, w którym będziesz pracowała...
Makijaż do ciemnej pomadki
Do ciemnych pomadek stosuję bardzo jasny makijaż oczu, albo pozostawiam z samym korektorem....
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama dodatkowy zarobek Praca w Polsce oladi.pl PIT przez internet
facebook