Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

25 września 2021, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Kasza jęczmienna powstaje z nasion jęczmienia. Rozróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej: perłową, wiejską i pęczak. Ze wszystkich rodzajów kasz  to właśnie pęczak jest największym źródłem błonnika. Kasza jęczmienna zawiera również fitozwiązki, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają antyalergicznie i antybakteryjnie. To źródło węglowodanów, a także witamin z grupy B, witaminy E i kwasu foliowego oraz białka. Jest szczególnie polecana osobom o wysokim stężeniu cholesterolu, miażdżycę, mającym choroby jelita oraz osobom z obniżoną odpornością. Na szklankę kaszy wlewamy do garnka 3 szklanki wody oraz sól do smaku i gotujemy do miękkości.

http://farm3.static.flickr.com/2741/4241252949_995b7c1a82_o.jpg

 

Kasza z pieczarkami i pomidorami suszonymi

  • szklanka kaszy pęczak
  • 6 pieczarek
  • cebula
  • słoiczek pomidorów suszonych
  • pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • łyżka smalcu lub masła klarowanego

Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Na patelni podsmażyć cebulę oraz pokrojone w talarki grzyby oraz pomidory suszone. Doprawić do smaku i wymieszać z kaszą, chwile razem poddusić, podawać z natką pietruszki.

 

Kasza z cebulą i szpinakiem i papryką

  • szklanka kaszy pęczak
  • pęczek szpinaku lub paczka mrożonego szpinaku (w liściach)
  • łyżka masła klarowanego
  • cebula
  • papryka czerwona
  • przyprawy do smaku
  • opcjonalnie: pierś z kurczaka

Na patelni podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę papryką, dodać liście szpinaku i dusić około 6 minut całość. Ugotować kaszę, potrawę wymieszać, można wcześniej podsmażyć kawałki kurczaka i dodać do kaszy.

 

Krupnik z pieczarkami

-100g kaszy jęczmiennej,
-350g pieczarek,
-cebula,
-3 duże ziemniaki,
-2l wody,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-2 marchewki,
-por,
-olej rzepakowy,
-sól morska,
-świeżo mielony czarny pieprz,
-koperek.
Wykonanie
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pora pokrojonego w plasterki. Kaszę przepłukać zimną wodą, dodać do wywaru. Gotować ok. 45min na małym ogniu. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 min. Dodać do zupy, gotować jeszcze 15min. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Świeżonka z pęczakiem i ziemniakami

świeżonka z pęczakiem
– kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, karczek, szynka lub mix tych mięs)
– smalec lub słonina
– 3 cebule
– czosnek
– pęczak
– ziemniaki
– przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie majeranek i papryka

Mięso (najlepsze do świeżonki jest zaraz po uboju) umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Cebulę pokroić w piórka. W tym czasie ugotować kilka ziemniaków i szklankę pęczaku. Mięso pokroić w nierówne kostki i smażyć na rozgrzanej patelni tak aby się wytopił tłuszcz, dodać cebulę i resztę przypraw, zalać szklanką bulionu, dodać kaszę i dusić, na koniec odparować całość. Dodać ugotowane ziemniaki w kostkę – ważne aby nie były rozgotowane i wymieszać delikatnie całość. Podawać z surówkami.

Cukinia faszerowana pęczakiem i fetą

cukinia z pęczakiem
-3 nieduże, podłużne cukinie
-80 g kaszy pęczak
-czerwona papryka
-pęczek koperku
-2 duże pieczarki
-100 g fety
-2 łyżki oliwy + łyżka do duszenia papryki
-sól, pieprz

 

Kaszę pęczak przepłukać wodą i ugotować z dodatkiem masła, wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na oliwie – tylko tyle by lekko zmiękły. Fetę pokroić w kostkę. Koperek poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypełnić farszem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Kasza jęczmienna z bazylią i cytryną

jęczmienna z bazylią i cytr
– 2 łyżki oliwy
– 2 spore cebule
– 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1/4 szklanki śmietanki 36%
– sok z 1 cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Zeszklić posiekaną cebulę, wsypać kaszę, smażyć, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem – około 2 minut. Wlać wino, gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać – porcjami, po małej chochelce na raz – gorący bulion, mieszając. Gdy zużyjemy cały bulion, a kasza się zagotuje, przykryć rondel i pozostawić go na malutkim ogniu na 8-10 minut. W tym czasie krótko obgotować groszek w osolonej wodzie – powinien pozostać jędrny. Gdy kasza wciągnie cały bulion i zrobi się miękka (jeśli nie jest, trzeba pogotować jeszcze trochę), zdjąć rondel z ognia, wsypać groszek, parmezan, bazylię i skórkę z cytryny. Wlać śmietankę i sok cytrynowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.

Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i serem cheddar

Składniki na farsz:pierogi z pęczakiem
-1 szklanka kaszy pęczak
-2 szklanki wody
-1 łyżka masła
-400 g pieczarek
-2 cebule
-200 g długo dojrzewającego sera cheddar
-1 duży pęczek pietruszki
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy z oliwek

Pęczak płuczemy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką masła. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie wodę. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, lekko rumienimy cebulę i dodajemy pieczarki. Na średnim ogniu podsmażamy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Wsypujemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Natkę pietruszki siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z kaszą.

Składniki na ciasto:

-1 kg mąki pszennej
-250 g masła
-2 szklanki gorącej wody
-2 jajka
-szczypta soli
-mąka do posypywania

Masło z solą rozpuszczamy w gorącej wodzie, łączymy z mąką. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Gotowe gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, około 5 minut od zagotowania wody. Pierogi podajemy z roztopionym masłem, oprószone startym serem i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

kotl z kaszy jęcz.
-3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
– 2 jajka,
– sól, pieprz,
– 4 łyżki bułki tartej i do panierki,
– 1 średnia cebulka,
Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, niech trochę się ostudzi.Drobno siekamy jedną średnią cebulkę i ją obsmażamy. Cebulkę wrzucamy do kaszy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy dwa jajka,4-5 łyżek tartej bułki, wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, maczając ręce w wodzie aby było łatwiej, panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolorek.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurkami

sałatka z kaszy jęcz z kurk.

-1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
-1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)
-3 ogórki konserwowe
-1/2 strąka papryki żółtej
-10 dkg szynki gotowanej
-4 łyżki oliwy
-2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
-1/2 pęczka koperku
-do smaku: sól, pieprz biały mielony

Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się „przegryzła”. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

zapiek z kaszy jęcz
-Kasza jęczmienna 50 g
-Woda 100 g
-Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka 10 g
-Marchew ½ szt.
-Pietruszka ½ szt.
-Seler – plasterek
-Masło 10 g (½ łyżeczki)
-Zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.

Kasza z dodatkami

kasza z dodatkami
– 1 szklanka kaszy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– pół papai, pokrojona w drobną kostkę
– 2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
– trochę świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego
– szczypta soli morskiej

Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę gryczaną i gotować przez 5 minut, aż zmięknie. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Połączyć wszystkie składniki w misce, przyprawić i podawać jako sałatkę.

Pęczak z burakami i kozim serem

pęczak z burakami
– 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
– 2 małe buraki, pokrojone w kostkę 0,5 cm
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– oliwa z oliwek
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki serka mascarpone
– 100 g sera koziego
– gałązka rozmarynu

Buraki przełożyć do rondelka, zalać małą ilością wody i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Podawać z pokruszonym na wierzchu kozim serem.

 

Zobacz również

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Różne przepisy na naleśniki i farsze

  3. Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje

  4. Ciasta z jabłkami – różne przepisy