Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Kiedyś była bardzo popularna w Polsce, dziś znów wraca do łask. Otrzymywana jest z prosa. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Organizm łatwo ją przyswaja, kasza ta zaś jest bardzo pożywna.
Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych:
• wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm,
• jest zasadotwórcza,
• polecana jest przy problemach żołądkowych, ponieważ jest lekkostrawna i pożywna.
• nie zawiera glutenu,
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
- jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
-
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy,
- zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu,
- zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza regenerację po urazach,
- wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny i antyoksydantów.
Kasza jaglana z czarną fasolą i warzywami
Składniki:
1/4 szklanki kaszy jaglanej,
2 łyżki mielonego świeżego imbiru
sól koszerna
1 szklanka wody
Warzywa:
4 grzyby shiitake pokrojone na plastry o grubości 1/4 cala
1 średnia marchewka,
2 kapusty chińskie
1/2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej
1 szalotka , pokrojona w cienkie plasterki
Świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 łyżki octu z jabłek.
Wykonanie:
Umieść kaszę jaglaną, czarną fasolę i imbir w rondelku . Dodaj 1/2 łyżeczki soli i wody. Doprowadzić do wrzenia , mieszając co jakiś czas, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 25 minut . Odstawić na 10 minut.
Grzyby shiitake gotować na parze przez 3 minuty. Dodać marchew i przepołowione kapusty chińskie, dusić na parze około 4-6minut. Przełożyć na sito.
W małej misce wymieszać olej i ocet , aby powstał sos . Doprawić szczyptą soli.
Kaszę jaglaną wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem . Wierzch polać sosem i posypać pestkami słonecznika.
Budyń jaglany z kaszy jaglanej z karmelizowana gruszką
autor: fotokulinarnie.pl
Składniki
- 90 g kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- bardzo mała szczypta soli
karmelizowana gruszka
- 1 duża, słodka gruszka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
Wykonanie
- kaszę jaglaną przepłukać chłodną wodą. Płukać do momentu, aż wodą będzie czysta
- kaszę gotować w odmierzonej ilości mleka i wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i soli, na średnim ogniu, przez 15 minut (ewentualnie do 20 minut). Cały ten czas kasza ma średnio „bulgotać”. Na koniec kasza ma być miękka i lekko rozgotowana. Płynu do gotowania jest dużo i tak ma być – po ugotowaniu kaszy wciąż powinno być sporo płynu – dzięki temu całość łatwo się zblenduje
- kaszę zblendować przez ok. 2 minuty, żeby uzyskać jak najgładszy krem
- gorący budyń rozlać do miseczek. Teraz można od razu przygotować gruszkę i podawać całość na ciepło lub można odstawić budyń do ostudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce, by całkiem stężał
- przygotować karmelizowaną gruszkę: gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. następnie wrzucić do garnuszki i dodać cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewać 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gruszka wypuści sok i sos będzie mocno bulgotać
- budyń polać gorącym sosem z gruszką i od razu podawać
Burgery wegetariańskie
1 średni słodki ziemniak
1 szklanka kaszy jaglanej
Sól 3 i 1/2 łyżeczki
1 średnia marchewka
1 łodyga selera , pokroić na kawałki 1cm
1 mała cebula , obrana i posiekana
3 średnie ząbki czosnku , obrane
2 łyżki oleju sezamowego
1 szklanka łuskanego świeżego groszku
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczki kopru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ¼ szklanki nasion słonecznika,
1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
8 rzodkiewek
sos tahini
Oliwa z oliwek , na bułki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Wyszorować słodkie ziemniaki i nakłuć widelcem . Piec do miękkości , około 40 minut . Wyjmij z piekarnika i skórki , gdy ostygnie obrać ze skórki. Zmiksować blenderem na puree , i odstawić.
Tymczasem opłukać kasze jaglaną . Zagotować 2 1/2 szklanki wody, dodać kasze jaglaną i 1 łyżeczkę soli . Zmniejszyć ogień i gotować , aż kasza wchłonie całą wodę , około 15 minut . Zdjąć z ognia i dodać do puree , zmiksować.
Marchewkę i selera posiekać drobno . Cebulę i czosnek dodać do marchewki i selera . Podgrzej 2 łyżeczki oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu . Dodać czosnek, cebulę , seler i marchew ; gotować, aż cebula będzie złocista , około 7 minut . Dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.
Do wrzątku z łyżeczka soli wrzucić groszek. Gotować około 3 minuty. Przełożyć do miski z lodowatą wodą na 1 do 2 minut. Zmiksować wraz z odsączoną ciecierzycą. Dodanie do kaszy jaglanej.
Dodaj kolendrę , kminek , koper włoski, cayenne, mąkę , ziarna słonecznika, sok z cytryny, szczypiorek , pietruszkę, pozostałe 1 i 1/2 łyżeczki soli i pieprzu . Dobrze wymieszać i uformować 8 kotlecików.
Podgrzej 2 łyżeczki oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu . Ułożyć cztery placki , i obsmażyć na złoty kolor przez około 7 do 8 minut z każdej strony . To samo zrobić z pozostałymi kotlecikami.
Podawać natychmiast z kapustą i sosem tahini na bułki posmarowane oliwą z oliwek i tostami .
Kasza jaglana z bananem
Składniki:
1/3 szkl. kaszy jaglanej,
2 łyżki cukru,
łyżka otrąb pszennych,
banan,
po łyżeczce suszonych: moreli, żurawiny i rodzynek,
łyżka słonecznika,
łyżka wiórków kokosowych,
łyżka miodu,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka płatków kukurydzianych.
Przygotowanie
Kaszę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu ok.13min. Wymieszać z cukrem. Ziarna słonecznika i wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Dodać do kaszy. Banana i suszone owoce pokroić w kostkę. Wymieszać z kaszą, dodać otręby. Kaszę nakładać do pucharków, udekorować miodem, jogurtem i płatkami kukurydzianymi.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Składniki:
12 średnich pieczarek,
cebula,
1/2 czerwonej papryki,
3/4 szkl. kaszy jaglanej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki startego żółtego sera,
sól ziołowa,
pieprz świeżo zmielony,
oregano.
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej
autor: Szybkie Gotowanie
Aby przemycić trochę zdrowego jedzenia mojej rodzinie postanowiłam zrobić kotleciki-placuszki z soczewicy i kaszy jaglanej. To był eksperyment, a smak głównie zależy od przypraw, my lubimy pikantny więc dodałam chili i curry.
- 1/3 szkl. czerwonej soczewicy i 1/3 szkl. kaszy jaglanej (w sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)
- 2 jajka
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 marchewki
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.).
Przecedzić przez sitko.
Kłaść łyżką na rozgrzanym oleju formując placki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je łopatką. Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.
Jabłecznik z kaszą jaglaną
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 1 kg jabłek
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 banan
- 50 g orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem i przełożyć do foremki. Moja miała wymiar 22×24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Kasza jaglana z warzywami
składniki:
szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
5-6 suszonych pomidorów
pęczek bazylii
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
pół papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka tymianku
świeżo zmielony pieprz
ewentualnie sól
Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Cukinię, pomidory i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i olej dodajemy do kaszy (kasza powinna już wchłonąć znaczną część wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do podduszenia. Całość dusimy przynajmniej 20 minut na małym ogniu, być może trzeba będzie dolać jeszcze odrobinę wody. Gdy warzywa i kasza zmiękną doprawiamy pieprzem (ewentualnie solimy) i dorzucamy posiekaną bazylię.
Zupa czereśniowa z kaszą jaglaną
składniki:
50 dag czereśni
70 ml śmietany 18 %
1 wiśniowy kisiel na 1 kubek
cukier
1/3 szklanki kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czereśnie dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i drylujemy (możemy również użyć czereśni niedrylowanych, ale mój mąż takich nie lubi, więc specjalnie dla niego usunęłam pestki). Zalewamy litrem wody. Gotujemy do miękkości, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku cukrem. Możemy zagęścić kisielem, który bezpośrednio wsypujemy do gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą jaglaną.
Papryka faszerowana kasza jaglaną
składniki:
4 żółte papryki
100g kaszy jaglanej
marchewka
cebula
200g mięsa mielonego wieprzowe lub drobiowe
pomidory z puszki (1/2 puszki)
olej do smażenia
kostka bulionu warzywnego
posiekana natka pietruszki do farszu i na wierz
sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, słodka czerwona papryka do smaku
1.Z papryki odetnij wierzch, usuń gniazda nasienne.
2.Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
3.Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4.Cebule pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Do cebuli dodaj mięso mielone, marchewkę , przyprawy.
5. Chwilę podsmaż a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
6.Duś pod przykryciem około 10 minut.
7. Kaszę jaglaną wymieszaj z mięsem mielonym, natką pietruszki.
8. Każdą paprykę napełnij farszem i ułóż ciasno obok siebie.
9.Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.
10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
RADA: Faszerowane papryki można podać z sosem na bazie jogurtu naturalnego i sosu sałatkowego.
Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorkami cherry
składniki:
100 g kaszy jaglanej
250 ml wody
1 mała cebula
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 czerwone papryki
parmezan
150 g pomidorów cherry
4 łyżki świeżych lub 2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny
1/2 – 1 łyżeczka papryka ostra
sól do smaku, pieprz
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać wodę, sól, koncentrat oraz kaszę jaglaną, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Papryki oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać pomidorki. Przełożyć kaszę do miski, dodać papryke i pomidory, całość skropić oliwą, doprawić do smaku, posypać natką i parmezanem.
Paprykarz z kaszy jaglanej
składniki:
– szklanka kaszy jaglanej
– 3 szklanki wody
– włoszczyzna
– trzy małe cebule
– sól, papryka słodka
– koncentrat pomidorowy
– puszka pomidorów lub dwa pomidory obrane ze skórki
– 0lej do smażenia
przygotowanie:
na oleju smażę cebulkę pokrojoną w drobna kosteczkę wraz z porem, dodają włoszczyznę (wcześniej obraną oraz starta na tarce na grubych oczkach), pomidory pokrojone w kosteczkę oraz koncentrat całość chwilkę smażę i podlewam wodą, duszę do miękkości. W międzyczasie gotuję kaszę jaglaną na sypko i dodaję do warzyw. Wychodzi spora ilość, którą wykorzystuje jako danie główne lub na kanapeczki.
Burgery z buraczków czyli kotleciki z kaszy jaglanej z burakami
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. Coleslaw. Doskonale wkomponują się w kanapkę jako burger, w tym celu należy umieścić liść sałaty na połówce przypieczonej pełnoziarnistej bułki następnie kładziemy kotlecika + plasterek cebuli i polewamy ulubionymi sosami. Można dodać plasterek pomidora lub co nam się podoba i smakuje.
Składniki:
2 szkl. startych buraków
1 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. uprażonego słonecznika
1/2 szkl. uprażonego sezamu
1/2 szkl. posiekanej cebuli
1/2 szkl. bułki tartej ( można dodać więcej gdyby się ciasto nie chciało kleić)
1/4 szkl. oleju
4 łyżki mąki ( może być pełnoziarnista )
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotlety i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu na posmarowanym olejem papierze do pieczenia. Pieczemy 35 minut w połowie czasu przekręcając na drugą stronę.
zobacz również:
-
Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy
-
Buraki – pomysłowe przepisy
-
Kasza jaglana z bakaliami
-
Kasza jaglana w diecie dziecka