Kasza jaglana przeżywa w kuchni swoje wzloty i upadki. Kiedyś powszechnie stosowana, w pewnym momencie odeszła w zapomnienie, aby ponownie znaleźć się w centrum kulinarnego zainteresowania. To bardzo pozytywny trend – kaszę jaglaną możemy i powinniśmy bowiem jeść już od pierwszych miesięcy życia.
Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość je od tysięcy lat. Jest bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego stanowi niezbędny element diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji. Jest określana „królową zbóż”, ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto. Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest również krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, a działająca korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Najbardziej wartościowym produktem jest oczywiście kasza pełnoziarnista – i taka powinna być wprowadzana do menu małego dziecka. Dzięki wykorzystaniu ziaren z pełnego przemiału, najcenniejsze związki zawarte w zbożu, między innymi białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas) zostają zachowane i zapewniają niemowlęciu stały dopływ energii – zgodnie z jego potrzebami. Kasza jaglana naturalnie pozbawiona jest glutenu, jest także lekkostrawna (z uwagi na zawartość błonnika) i bogata w wartości mineralne oraz witaminy, dlatego szczególnie polecana jest właśnie w diecie najmłodszych dzieci. Ponadto, kasza jaglana, jako jedyna z kasz, jest zasadotwórcza, dzięki czemu nie zakwasza organizmu i pozwala przywrócić optymalne pH. Na tle innych kasz, kasza jaglana wyróżnia się także dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6, w jej skład wchodzą cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone. To wszystko sprawia, że kasa jaglana nazywana jest królową kasz, a jej wprowadzanie do diety niemowlęcia zaleca się już ok. 4-5. miesiącu życia dziecka.
Kasza jaglana powstaje poprzez obłuszczanie ziaren prosa i jest produktem mało przetworzonym – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Dzięki temu ziarna zachowują swoje najlepsze cechy, kasza zaś pod względem pozytywnych wartości odżywczych ustępuje jedynie kaszy gryczanej. Ze względu jednak na swój delikatny smak, zasadotwórczość w procesie trawienia oraz lekkość, jest szczególnie zalecana dla najmłodszych dzieci. Nie powoduje wzdęć, uczucia ciężkości, powoli uwalnia energię, dobrze walczy także z zaparciami. Można z niej przygotować kleik, dodawać do zupek czy też – po dodaniu np. banana – deserek. Kaszę jaglaną można łączyć z ryżem lub korzystać z gotowych kaszek, które takie połączenie oferują. Dzięki niemu skład posiłku wzbogacony zostaje o dodatkowe składniki pochodzące z wartościowego ryżu. Wybierając kaszki dla dzieci pamiętajmy jednak, aby pochodziły z certyfikowanych upraw, spełniających rygorystyczne normy produkcji pod kątem przydatności do spożycia dla dzieci, a także, aby nie zawierały niepotrzebnych dodatków, konserwantów czy też cukru – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.
Kasza jaglana zalecana jest także w diecie osób dorosłych. Zawiera bowiem lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy, a onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Dodatkowo, jak zostało wspomniane, kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że usuwa z organizmu toksyny zalegające w organizmie z powodu jedzenia zakwaszających pokarmów, takich jak cukier, kawa, alkohol czy produkty z mąki pszennej.
Holle.pl