Masło orzechowe – przepis zastosowanie i czy jest zdrowe?

22 maja 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Ma swoich zwolenników oraz przeciwników. Jedni zajadają się łyżkami, inni omijają szerokim łukiem. Najbardziej znane jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie kupowane jest na tony. Czy należy iść ich śladem? Czy masło tuczy? Czy jest zdrowe? Może jednak warto jeść masło orzechowe?

 

Tuczy?

Tak naprawdę, to wszystko zależy od składników. Im więcej jest orzechów tym lepiej. Dodatkowo najlepiej, kiedy masło nie zawiera soli i cukru. Szukaj na opakowaniu haseł: lecytyna, cynk i kwasy tłuszczowe.

Nie kupuj tych, które mają mniej niż 90 % orzechów w składzie oraz zawierają tłuszcz palmowy ( przyczynia się on do chorób układu krążenia, czy cukrzycy ).

Jeżeli boisz się o swoją wagę, to nie musisz się martwić. Spokojnie możesz zjeść ulubionego masła orzechowego nawet 4 łyżki dziennie !

Tłuszcze powinny stanowić 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Łyżka masła orzechowego waży ok. 20 g i ma 139 kcal oraz 13,4 g tłuszczu.
1 g tłuszczu to 9 kcal, czyli  2000 kcal dziennie to
55-66 g tłuszczu.
Po przeliczeniu proporcji  wychodzi 82-98 g masła orzechowego, czyli ok. 4 łyżek.
Znalezione obrazy dla zapytania peanut butter
 

Jak używać?

– jednym ze sposobów jedzenia masła jest najbardziej znany klasyk, czyli z chlebem
– bardziej słodsze rozwiązanie, to masło orzechowe  przekładane bananami i oblane gorzką czekoladą
– może być również stosowany jako dip do owoców
– śmiało możesz stosować do smarowania naleśników
– również pysznie smakuje  z owsianką
Znalezione obrazy dla zapytania peanut butter with banana and chocolate

Coś dobrego?

Tyle się złego mówi o maśle orzechowym jednak warto się zastanowić, czy zawiera ono cokolwiek dobrego w swoim składzie?

-jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe  działają przeciwzakrzepowo w profilaktyce miażdżycy

-posiada witaminę E ( witamina młodości )

-wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia pamięć i koncentrację

-posiada dużą ilość cynku, co powoduje  poprawę stanu skóry, włosów i paznokci

– zawiera sporą ilość białka i błonnika oraz witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód)

Znalezione obrazy dla zapytania peanut butter

Przepis na domowe i zdrowe masło orzechowe

Co kupić?

300 gram orzechów ziemnych prażonych lub solonych

1-2 łyżki miodu

1-2 łyżki delikatnej oliwy

Przygotowanie

Jeżeli kupiliście orzechy nie prażone, to należy je uprażyć na patelni i wystudzić. Następnie wrzuć je do blendera i miksuj parę minut. W trakcie dodaj miód i oliwę. Zakończ w momencie kiedy masa będzie gładka i błyszcząca. Dopraw do smaku solą, lub esencją waniliową.

Możesz również dodać:

-wiórki kokosowe

-kakao

-kawałki gorzkiej czekolady

-cynamon

-wanilia

-sezam

Znalezione obrazy dla zapytania maKE peanut butter

Robiąc masło orzechowe w domu, mamy większą kontrolę nad składem i nad tym co jemy.

 

zobacz również:

 

Hummus – różne przepisy i receptury

Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz