Hummus – różne przepisy i receptury

18 października 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Hummus wywodzi się z Libanu, lecz pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów antycznych. To ważny składnik kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej i greckiej. Dobrze znany jest wegetarianom. Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką czy grochem włoskim to bogate źródło białka roślinnego. Hummus to przecież nic innego, jak pasta z ciecierzycy, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem…

Hummus to nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale także skarbnica żelaza, manganu, cynku, siarki, witaminy C i B6, kwasu foliowego, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus można wykonać również na bazie ciecierzycy z puszki, co znacznie przyśpieszy czas jego przygotowania.

Przepis na tradycyjny Hummus

Przepis na tradycyjny Hummus

 

Składniki:

-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.

Hummus z marchewką

hummus z marchewką

składniki:

-puszka ciecierzycy

-4 marchewki

-3 łyżki tahini

-3 łyżki oliwy

-łyżka kuminu

-ząbek czosnku

-sok z cytryny i sól

 

Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na pół, skropić oliwą i oprószyć solą, posypać kminek, piec 40 minut w temp. 180 stopni a następnie pozostawić do ostudzenia. Viecierzycę odsączyć, wymieszać z marchewką, czosnkiem, tahini i oliwą, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, całość porządnie zmiskować lub zblendować.

Hummus z dynią

 

Składniki:

-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
– kawałek dyni piżmowej
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Cieciorkę z puszki lub ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy. Na koniec ścieramy na tarce świeżą dynię. Podajemy z pestkami dyni prażonymi i kolendrą.

Hummus z pieczonym czosnkiem

hummus z dynią

Składniki:

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– ½ główki pieczonego czosnku,
– 4 łyżki wody,
– łyżka tahiny
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz.

Wykonanie

Cieciorkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z burakiem

 

hummus z burakiem

Składniki:

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– burak
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz

Wykonanie

Buraka ugotować w łupinie lub  owinąć folią i upiec w piekarniku. Cieciorkę, buraka, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z cebulą karmelizowaną

hummus z cebulą

 

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– 2 cebule czerwone lub zwykłe pokrojone w kostkę
– masło klarowane
– ząbek czosnku

– łyżka brązowego cukru
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– łyżka octu winnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz, słodka papryka

 

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, podlać octem, dodać cukier. Jak całoć będzie miękka i odparowana – całość ostudzić. Cieciorkę, cebulkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Szybka pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

 pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • słoik pomidorków suszonych w zalewie
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz, sól, papryka ostra

Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.

Pasta z cieciorki z orzechami włoskimi i kolendrą

Pasta z cieciorki z orzechami włoskimi i kolendrą

Składniki:

– 200g suchej cieciorki,
– 1 dymka ze szczypiorem,
– 2 ząbki czosnku,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
– ½ pęczka kolendry,
– ½ szklanki oleju arachidowego,
– 2 pomidory,
– sól, pieprz cayenne, ostra czerwona papryka,

Wykonanie

Namoczoną cieciorkę gotować przez około godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju arachidowego.

Do odcedzonej cieciorki dodać sok z cytryny, cebulę z czosnkiem i olej. Zblendować na gładką masę. Dodać orzechy i posiekany szczypior oraz kolendrę. Doprawić do smaku. Grillowane pieczywo natrzeć przekrojonymi na pół pomidorami i nałożyć pastę.

Hummus z cieciorki light z pieczarkami

Hummus z cieciorki light z pieczarkami

Składniki:

-2/3 szklanki cieciorki,
-4 pieczarki,
-cebula,
-1 pomidor,
-1 łyżeczka masła,
-3 ząbki czosnku,
-przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek,
-1 łyżeczka oliwy.

Wykonanie:

Cieciorkę namoczyć w wodzie przez noc. Gotować przez min 1 godzinę. Pokroić pieczarki, cebulę i pomidora w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni. Zmiksować cieciorkę z masłem i następnie dodać przyprawy oraz podsmażone pieczarki z cebulą i pomidorem.

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Składniki:

-40g suchych nasion ciecierzycy
-10g oleju rzepakowego
-50g jogurtu naturalnego
-1 łyżka siemienia lnianego
-1 łyżka curry
-1 łyżeczka koperku
-pieprz, papryka czerwona, dowolne przyprawy

Wykonanie

Ciecierzycę ugotować do miękkości. Dodać do niej curry, koperek i pozostałe przyprawy, wymieszać.
Gdy nieco przestygnie zblendować na gładką masę, dorzucić siemię, jogurt i olej. Wymieszać i podawać na przykład jako pastę do kanapek : )

Ostra pasta z ciecierzycy

Ostra pasta z ciecierzycy

Składniki:

-100 g ciecierzyca
-1 szt suszony pomidor
-4 łyżeczka słodka papryka
-zioła prowansalskie
-6 łyżek oliwa
-2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie

Soczewicę zalewamy wodę i trzymamy przez 1 noc. Następnie przepłukujemy i w nowej wodzie gotujemy przez godzinę Władamy soczewicę do blendera, dodajemy paprykę słodką i ostrą, zioła, pomidory, polewamy oliwą z pomidorów. Miksujemy. Przekładamy do słoika, podajemy z tostami.

Pasta z soczewicy z orzechami

Pasta z soczewicy z orzechami

składniki

-1 szklanka soczewicy,
-2 szt ogórek kiszony,
-1 łyżka olej kujawski,
-Sól,
-pieprz,
-2 ząbki czosnek,
-4 łyżki słonecznika lub orzechów włoskich

Wykonanie

Soczewicę moczymy. Następnie gotujemy do miękkości . Odcedzamy. Miksujemy dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól, pieprz i uprażony wcześniej słonecznik lub orzechy. Wszystko miksujemy. Dodajemy drobno posiekanego ogórka. Mieszamy. Chłodzimy. Podajemy do pieczywa.

Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami

Składniki:

-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-3 łyżki orzechów włoskich
-Łyżka koncentratu pomidorowego
-Łyżeczka majeranku
-Łyżeczka słodkiej papryki
-Sok z 1/2 cytryny
-Koperek

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w szklance wody do momentu jej wchłonięcia. Przekładamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Całość blendujemy na gładką masę.

Pasta z ciecierzycy z puszki z pomidorami

Składniki:

-3 jajka ugotowane na twardo
-ząbek czosnku
-400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
-łyżka oleju sezamowego
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól i pieprz do smaku
-10 suszonych pomidorów w oleju

Wykonanie

Ciecierzycę, jajka, 2 pomidory suszone, czosnek, przecier pomidorowy i olej sezamowy zmiksować na gładko. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone pokroić w paseczki i wymieszać z pastą. Przechowywać w lodówce.

Pasta z kiełków ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy z puszki z pomidorami

Składniki:

-200 g kiełków ciecierzycy,
-50 g orzechów,
-1 ząbek czosnku,
-1 łyżeczka zmielonego kminu,
-3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego),
-sól do smaku

Przygotowanie:

Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.

 

zobacz również:

  1. Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

  2. Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy

  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  4. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  5. Wszystkie inspiracje kulinarne