Hummus wywodzi się z Libanu, lecz pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów antycznych. To ważny składnik kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej i greckiej. Dobrze znany jest wegetarianom. Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką czy grochem włoskim to bogate źródło białka roślinnego. Hummus to przecież nic innego, jak pasta z ciecierzycy, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem…
Hummus to nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale także skarbnica żelaza, manganu, cynku, siarki, witaminy C i B6, kwasu foliowego, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus można wykonać również na bazie ciecierzycy z puszki, co znacznie przyśpieszy czas jego przygotowania.
Przepis na tradycyjny Hummus
Składniki:
-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.
Hummus z marchewką
składniki:
-puszka ciecierzycy
-4 marchewki
-3 łyżki tahini
-3 łyżki oliwy
-łyżka kuminu
-ząbek czosnku
-sok z cytryny i sól
Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na pół, skropić oliwą i oprószyć solą, posypać kminek, piec 40 minut w temp. 180 stopni a następnie pozostawić do ostudzenia. Viecierzycę odsączyć, wymieszać z marchewką, czosnkiem, tahini i oliwą, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, całość porządnie zmiskować lub zblendować.
Hummus z dynią
Składniki:
-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
– kawałek dyni piżmowej
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Cieciorkę z puszki lub ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy. Na koniec ścieramy na tarce świeżą dynię. Podajemy z pestkami dyni prażonymi i kolendrą.
Hummus z pieczonym czosnkiem
Składniki:
– szklanka ugotowanej cieciorki,
– ½ główki pieczonego czosnku,
– 4 łyżki wody,
– łyżka tahiny
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz.
Wykonanie
Cieciorkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.
Hummus z burakiem
Składniki:
– szklanka ugotowanej cieciorki,
– burak
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz
Wykonanie
Buraka ugotować w łupinie lub owinąć folią i upiec w piekarniku. Cieciorkę, buraka, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.
Hummus z cebulą karmelizowaną
– szklanka ugotowanej cieciorki,
– 2 cebule czerwone lub zwykłe pokrojone w kostkę
– masło klarowane
– ząbek czosnku
– łyżka brązowego cukru
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– łyżka octu winnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz, słodka papryka
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, podlać octem, dodać cukier. Jak całoć będzie miękka i odparowana – całość ostudzić. Cieciorkę, cebulkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.
Szybka pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych
- puszka białej fasoli lub ciecierzycy
- słoik pomidorków suszonych w zalewie
- czosnek – 2 ząbki
- pieprz, sól, papryka ostra
Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.
Pasta z cieciorki z orzechami włoskimi i kolendrą
Składniki:
– 200g suchej cieciorki,
– 1 dymka ze szczypiorem,
– 2 ząbki czosnku,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
– ½ pęczka kolendry,
– ½ szklanki oleju arachidowego,
– 2 pomidory,
– sól, pieprz cayenne, ostra czerwona papryka,
Wykonanie
Namoczoną cieciorkę gotować przez około godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju arachidowego.
Do odcedzonej cieciorki dodać sok z cytryny, cebulę z czosnkiem i olej. Zblendować na gładką masę. Dodać orzechy i posiekany szczypior oraz kolendrę. Doprawić do smaku. Grillowane pieczywo natrzeć przekrojonymi na pół pomidorami i nałożyć pastę.
Hummus z cieciorki light z pieczarkami
Składniki:
-2/3 szklanki cieciorki,
-4 pieczarki,
-cebula,
-1 pomidor,
-1 łyżeczka masła,
-3 ząbki czosnku,
-przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek,
-1 łyżeczka oliwy.
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć w wodzie przez noc. Gotować przez min 1 godzinę. Pokroić pieczarki, cebulę i pomidora w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni. Zmiksować cieciorkę z masłem i następnie dodać przyprawy oraz podsmażone pieczarki z cebulą i pomidorem.
Kanapkowa pasta z ciecierzycy
Składniki:
-40g suchych nasion ciecierzycy
-10g oleju rzepakowego
-50g jogurtu naturalnego
-1 łyżka siemienia lnianego
-1 łyżka curry
-1 łyżeczka koperku
-pieprz, papryka czerwona, dowolne przyprawy
Wykonanie
Ciecierzycę ugotować do miękkości. Dodać do niej curry, koperek i pozostałe przyprawy, wymieszać.
Gdy nieco przestygnie zblendować na gładką masę, dorzucić siemię, jogurt i olej. Wymieszać i podawać na przykład jako pastę do kanapek : )
Ostra pasta z ciecierzycy
Składniki:
-100 g ciecierzyca
-1 szt suszony pomidor
-4 łyżeczka słodka papryka
-zioła prowansalskie
-6 łyżek oliwa
-2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie
Soczewicę zalewamy wodę i trzymamy przez 1 noc. Następnie przepłukujemy i w nowej wodzie gotujemy przez godzinę Władamy soczewicę do blendera, dodajemy paprykę słodką i ostrą, zioła, pomidory, polewamy oliwą z pomidorów. Miksujemy. Przekładamy do słoika, podajemy z tostami.
Pasta z soczewicy z orzechami
składniki
-1 szklanka soczewicy,
-2 szt ogórek kiszony,
-1 łyżka olej kujawski,
-Sól,
-pieprz,
-2 ząbki czosnek,
-4 łyżki słonecznika lub orzechów włoskich
Wykonanie
Soczewicę moczymy. Następnie gotujemy do miękkości . Odcedzamy. Miksujemy dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól, pieprz i uprażony wcześniej słonecznik lub orzechy. Wszystko miksujemy. Dodajemy drobno posiekanego ogórka. Mieszamy. Chłodzimy. Podajemy do pieczywa.
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami
Składniki:
-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-3 łyżki orzechów włoskich
-Łyżka koncentratu pomidorowego
-Łyżeczka majeranku
-Łyżeczka słodkiej papryki
-Sok z 1/2 cytryny
-Koperek
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w szklance wody do momentu jej wchłonięcia. Przekładamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Całość blendujemy na gładką masę.
Pasta z ciecierzycy z puszki z pomidorami
Składniki:
-3 jajka ugotowane na twardo
-ząbek czosnku
-400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
-łyżka oleju sezamowego
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól i pieprz do smaku
-10 suszonych pomidorów w oleju
Wykonanie
Ciecierzycę, jajka, 2 pomidory suszone, czosnek, przecier pomidorowy i olej sezamowy zmiksować na gładko. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone pokroić w paseczki i wymieszać z pastą. Przechowywać w lodówce.
Pasta z kiełków ciecierzycy
Składniki:
-200 g kiełków ciecierzycy,
-50 g orzechów,
-1 ząbek czosnku,
-1 łyżeczka zmielonego kminu,
-3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego),
-sól do smaku
Przygotowanie:
Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.
zobacz również:
-
Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy
-
Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy
-
Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?
-
Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
-
Wszystkie inspiracje kulinarne