Do czego użyć mleczko kokosowe z puszki. Zbiór inspirujących przepisów

23 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Znacie mleczko kokosowe? Na pewno, jednak możecie nie wiedzieć jak można je ciekawie wykorzystać i na ile sposobów. Zebraliśmy dla Was najciekawsze propozycje, abyście mogli rozwinąć swoje kubki smakowe i poszerzyć książkę kucharską.

 

kokos

Trochę teorii

Co to tak naprawdę jest? Przede wszystkim jest to bardzo popularny produkt w krajach Azji Południowo – Wschodniej. W pozostałych miejscach mleczko występuje zamknięte w puszkach. Tworzy się je poprzez zalewanie gorącą wodą miąższu bądź rozdrobnionej kopry i odciśnięcie jej za pomocą gazy. Bardzo często mleczko kokosowe jest mylone z wodą kokosową. Należy pamiętać, aby odróżniać te dwa napoje.

Kawa latte

Co kupić?

  • podwójne espresso
  • 75-100 ml wymieszanego mleka kokosowego z wodą 3:2
  • 50-66 ml wody
  • 1 łyżeczka/płatków wiórków kokosowych
  • 1 kropla aromatu kokosowego (opcjonalnie)
  • cukier kokosowy do smaku lub brązowy

Przepis:

Mleko mieszamy z wodą i delikatnie podgrzewamy. Następnie należy je spienić za pomocą przenośnego lub stacjonarnego spieniacza. Można dodać kropelkę aromatu kokosowego, dla uzyskania jeszcze intensywniejszego aromatu. Płatki i wiórki kokosowe należy podsmażyć na patelni do zarumienienia. Espresso wlej do szklanki i dodaj spienione mleczko. Na wierzch posyp wiórki i dodaj cukru. Taka kawa jest idealna dla wegan.

Ciasto kokosowe

Co kupić?

  • 50g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć z cukrem na tzw. puch. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleczko oraz sodę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj.  Potem dodaj wiórki kokosowe na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez godzinkę.

Lody z mleczkiem

Co kupić?

  • 1,25 śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 400 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Ubij śmietankę na sztywno. Jajka należy sparzyć i żółtka utrzeć z cukrem pudrem tworząc puszysty krem, a na koniec dodać mleczko kokosowe.Całość wymieszaj i dodaj ubitej śmietany. Masę przelej do maszynki do robienia lodów i ubijaj przez 20-25 minut. Włóż do zamkniętego pojemnika i odstaw do zamrażarki.  Przed zamrożeniem możesz dodać do masy ulubione owoce.

Soczewica z mleczkiem i batatami

Co kupić?

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 batat
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • płatki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i smażymy w garnku na oliwie. Później dodaj starty czosnek oraz pora pokrojonego w pół plasterki. Wszystko podsmaż oraz dodaj sól i pieprz. Dodaj pozostałe przyprawy i przepłukaną wcześniej soczewicę. Mieszaj i smaż przez ok pół minuty, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem i zostaw do zagotowania. Batata należy obrać i pokroić w kosteczkę. Dodaj go do wywaru razem z przecierem pomidorowym i gotuj przez 25 minut. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe, a podając zupkę posyp jej wierzch listkami świeżej kolendry oraz płatkami chili ( jeżeli lubisz intensywne smaki).

Pudding z musem mango oraz tapioką

Co kupić?

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki
  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru
  • 4 nasiona kardamonu
  • 1 duże mango
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego
  • owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki – co kto lubi
  • listki mięty

Przygotowanie:

Mleko zagotuj w garnku, dodaj tapiokę oraz ksylitol i cukier. Mieszaj przez 20 minut, aby tapioka stała się szklista i przezroczysta. Podczas gotowania dodaj kardamon wcześniej rozłupując nasiona i wyłuskując ziarenka, które nalezy rozgnieść w moździerzu lub młynku.  Potem przelej całą masę do małych szklanek. Teraz obierz mango, pokrój w kosteczkę i podziel na dwie równe porcje. Pierwszą gotuj przez 10 minut z imbirem, oraz syropem klonowym. Kiedy mango zrobi się miękkie należy je potraktować blenderem. Teraz dodaj drugą porcję i gotuj jeszcze 2 minuty. Całość wyłóż na deser i podawaj go z owocami i udekoruj liściem mięty.

Smoothie

Co kupić?

  • 1 dojrzałe mango (300 g)
  • 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub migdałowego)

Przygotowanie:

Mango umyj, obierz ze skórki, odkrój miąższ od pestek, a następnie zmiksuj w blenderze wraz z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.

gofry

 

Gofry

Co kupić?

  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 170 g (1 szklanka + 4 łyżki) mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka likieru kokosowego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzej do uzyskania płynności. Dodaj żółtka, ale białka zachowaj, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię oraz wedle uznania wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz likier – doda to gofrom większego aromatu i odczuwalnego smaku kokosa. Mikserem stwórz gładkie ciasto i odstaw na pół godziny. Teraz zabierz się za białka, ubij je z cukrem oraz szczyptą soli i dodaj do zrobionego już ciasta. Wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilkę i smaż gofry w gorącej gofrownicy przez 3 minuty z każdej strony. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną.

Likier kokosowy

Co kupić?

  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • cukier (odmierzamy puszką po mleku)
  • 125 ml spirytusu 95%

Przygotowanie:

Mleczko przelej do garnka i wykorzystaj pustą puszkę. Zapełnij ją 3/4 objętością cukru i dodaj do garnka. Mieszaj gotując do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do ostudzenia. Do jeszcze lekko ciepłego mleczka dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Likier przelej do butelki i odstaw do lodówki.

Ptasie mleczko z chia

Co kupić?

Warstwa czekoladowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • odrobina cynamonu,
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki agaru

Warstwa biała:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 100 ml mleka owsianego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Będą Ci potrzebne dwa małe garnki. Najpierw przygotuj warstwę czekoladową.  Podgrzej mleczko kokosowe i oprócz agaru dodawaj stopniowo  i po kolei wszystkie składniki. Cały czas mieszaj używając trzepaczki. Kiedy wszystko się zagotuje możesz dodać agar i pozostawić na ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Blaszkę 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej 1/2 masy czekoladowej, następnie odstaw do lodówki na 2 minuty.

Warstwę białą wykonaj identycznie jak czekoladową.Gotową wylej do blaszki i równomiernie rozprowadź. Blaszkę włóż do lodówki na 10 minut. Potem wylej pozostałą część warstwy czekoladowej. Teraz całość przykryj folią aluminiową i schładzaj w lodówce przez 3 godziny. Uwaga: Dla ułatwienia przed podaniem można wstawić ptasie mleczko do zamrażarki. Będzie się lepiej kroiło.

Pieczarkowa kokosowa

Co kupić?

  • 10 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 wywaru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, curry,
  • imbir suszony
  • suszona natka pietruszki

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pieczarki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki – kapelusze wraz z nóżką. Gotuj przez 15 minut i dodaj mleczko kokosowe. Dopraw do smaku i gotowe!

 

zobacz również:

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

Mleko przeszkadza w odchudzaniu?

Mleko – zdrowe czy nie?

Mleko kozie – lepsze niż od krowy?