Do czego użyć mleczko kokosowe z puszki. Zbiór inspirujących przepisów
Znacie mleczko kokosowe? Na pewno, jednak możecie nie wiedzieć jak można je ciekawie wykorzystać i na ile sposobów. Zebraliśmy dla Was najciekawsze propozycje, abyście mogli rozwinąć swoje kubki smakowe i poszerzyć książkę kucharską.
Trochę teorii
Co to tak naprawdę jest? Przede wszystkim jest to bardzo popularny produkt w krajach Azji Południowo – Wschodniej. W pozostałych miejscach mleczko występuje zamknięte w puszkach. Tworzy się je poprzez zalewanie gorącą wodą miąższu bądź rozdrobnionej kopry i odciśnięcie jej za pomocą gazy. Bardzo często mleczko kokosowe jest mylone z wodą kokosową. Należy pamiętać, aby odróżniać te dwa napoje.
Kawa latte
Co kupić?
- podwójne espresso
- 75-100 ml wymieszanego mleka kokosowego z wodą 3:2
- 50-66 ml wody
- 1 łyżeczka/płatków wiórków kokosowych
- 1 kropla aromatu kokosowego (opcjonalnie)
- cukier kokosowy do smaku lub brązowy
Przepis:
Mleko mieszamy z wodą i delikatnie podgrzewamy. Następnie należy je spienić za pomocą przenośnego lub stacjonarnego spieniacza. Można dodać kropelkę aromatu kokosowego, dla uzyskania jeszcze intensywniejszego aromatu. Płatki i wiórki kokosowe należy podsmażyć na patelni do zarumienienia. Espresso wlej do szklanki i dodaj spienione mleczko. Na wierzch posyp wiórki i dodaj cukru. Taka kawa jest idealna dla wegan.
Ciasto kokosowe
Co kupić?
- 50g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem na tzw. puch. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleczko oraz sodę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj. Potem dodaj wiórki kokosowe na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez godzinkę.
Lody z mleczkiem
Co kupić?
- 1,25 śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 400 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Ubij śmietankę na sztywno. Jajka należy sparzyć i żółtka utrzeć z cukrem pudrem tworząc puszysty krem, a na koniec dodać mleczko kokosowe.Całość wymieszaj i dodaj ubitej śmietany. Masę przelej do maszynki do robienia lodów i ubijaj przez 20-25 minut. Włóż do zamkniętego pojemnika i odstaw do zamrażarki. Przed zamrożeniem możesz dodać do masy ulubione owoce.
Soczewica z mleczkiem i batatami
Co kupić?
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
- 1,5 litra bulionu
- 1 batat
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- płatki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i smażymy w garnku na oliwie. Później dodaj starty czosnek oraz pora pokrojonego w pół plasterki. Wszystko podsmaż oraz dodaj sól i pieprz. Dodaj pozostałe przyprawy i przepłukaną wcześniej soczewicę. Mieszaj i smaż przez ok pół minuty, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem i zostaw do zagotowania. Batata należy obrać i pokroić w kosteczkę. Dodaj go do wywaru razem z przecierem pomidorowym i gotuj przez 25 minut. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe, a podając zupkę posyp jej wierzch listkami świeżej kolendry oraz płatkami chili ( jeżeli lubisz intensywne smaki).
Pudding z musem mango oraz tapioką
Co kupić?
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki drobnej tapioki
- 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru
- 4 nasiona kardamonu
- 1 duże mango
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego
- owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki – co kto lubi
- listki mięty
Przygotowanie:
Mleko zagotuj w garnku, dodaj tapiokę oraz ksylitol i cukier. Mieszaj przez 20 minut, aby tapioka stała się szklista i przezroczysta. Podczas gotowania dodaj kardamon wcześniej rozłupując nasiona i wyłuskując ziarenka, które nalezy rozgnieść w moździerzu lub młynku. Potem przelej całą masę do małych szklanek. Teraz obierz mango, pokrój w kosteczkę i podziel na dwie równe porcje. Pierwszą gotuj przez 10 minut z imbirem, oraz syropem klonowym. Kiedy mango zrobi się miękkie należy je potraktować blenderem. Teraz dodaj drugą porcję i gotuj jeszcze 2 minuty. Całość wyłóż na deser i podawaj go z owocami i udekoruj liściem mięty.
Smoothie
Co kupić?
- 1 dojrzałe mango (300 g)
- 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub migdałowego)
Przygotowanie:
Mango umyj, obierz ze skórki, odkrój miąższ od pestek, a następnie zmiksuj w blenderze wraz z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.
Gofry
Co kupić?
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 170 g (1 szklanka + 4 łyżki) mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- opcjonalnie: 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka likieru kokosowego
Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzej do uzyskania płynności. Dodaj żółtka, ale białka zachowaj, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię oraz wedle uznania wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz likier – doda to gofrom większego aromatu i odczuwalnego smaku kokosa. Mikserem stwórz gładkie ciasto i odstaw na pół godziny. Teraz zabierz się za białka, ubij je z cukrem oraz szczyptą soli i dodaj do zrobionego już ciasta. Wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilkę i smaż gofry w gorącej gofrownicy przez 3 minuty z każdej strony. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną.
Likier kokosowy
Co kupić?
- 400 g puszka mleka kokosowego
- cukier (odmierzamy puszką po mleku)
- 125 ml spirytusu 95%
Przygotowanie:
Mleczko przelej do garnka i wykorzystaj pustą puszkę. Zapełnij ją 3/4 objętością cukru i dodaj do garnka. Mieszaj gotując do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do ostudzenia. Do jeszcze lekko ciepłego mleczka dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Likier przelej do butelki i odstaw do lodówki.
Ptasie mleczko z chia
Co kupić?
Warstwa czekoladowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
- 2 czubate łyżki kakao,
- 4 łyżki ksylitolu,
- odrobina cynamonu,
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki agaru
Warstwa biała:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
- 100 ml mleka owsianego,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
Będą Ci potrzebne dwa małe garnki. Najpierw przygotuj warstwę czekoladową. Podgrzej mleczko kokosowe i oprócz agaru dodawaj stopniowo i po kolei wszystkie składniki. Cały czas mieszaj używając trzepaczki. Kiedy wszystko się zagotuje możesz dodać agar i pozostawić na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
Blaszkę 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej 1/2 masy czekoladowej, następnie odstaw do lodówki na 2 minuty.
Warstwę białą wykonaj identycznie jak czekoladową.Gotową wylej do blaszki i równomiernie rozprowadź. Blaszkę włóż do lodówki na 10 minut. Potem wylej pozostałą część warstwy czekoladowej. Teraz całość przykryj folią aluminiową i schładzaj w lodówce przez 3 godziny. Uwaga: Dla ułatwienia przed podaniem można wstawić ptasie mleczko do zamrażarki. Będzie się lepiej kroiło.
Pieczarkowa kokosowa
Co kupić?
- 10 pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1-1,5 wywaru
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- kurkuma, curry,
- imbir suszony
- suszona natka pietruszki
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pieczarki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki – kapelusze wraz z nóżką. Gotuj przez 15 minut i dodaj mleczko kokosowe. Dopraw do smaku i gotowe!