Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

15 stycznia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Mleko migdałowe to dość drogi produkt. Cena za litr szacuje się w granicach 9-13zł, dlatego warto się pokusić i przygotować je samodzielnie. Tym bardziej, że to naprawdę jest bardzo proste!

Składniki:

mleko migdałowe
-250g migdałów,
-2 litry wody + 1 szklanka

Migdały zalać szklanką wody i odstawić na całą noc, następnie zlać wodę, migdały zaś przełożyć do blendera. Zalać świeżą wodą-źródlaną lub filtrowaną, tyle ile się zmieści w blenderze. Dokładnie zmiksować w blenderze, aż powstanie gęsta papka. Następnie wyłożyć powstałą papkę na sitko i dokładnie odsączyć. To co zlaliśmy to jest właśnie mleko migdałowe. Pozostałą papkę ponownie zalać resztą wody, zmiksować i znów odsączyć na sicie.

Tak powstałe mleko można przechowywać w lodówce ok 3-4dni.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...