Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

15 stycznia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Mleko migdałowe to dość drogi produkt. Cena za litr szacuje się w granicach 9-13zł, dlatego warto się pokusić i przygotować je samodzielnie. Tym bardziej, że to naprawdę jest bardzo proste!

Składniki:

mleko migdałowe
-250g migdałów,
-2 litry wody + 1 szklanka

Migdały zalać szklanką wody i odstawić na całą noc, następnie zlać wodę, migdały zaś przełożyć do blendera. Zalać świeżą wodą-źródlaną lub filtrowaną, tyle ile się zmieści w blenderze. Dokładnie zmiksować w blenderze, aż powstanie gęsta papka. Następnie wyłożyć powstałą papkę na sitko i dokładnie odsączyć. To co zlaliśmy to jest właśnie mleko migdałowe. Pozostałą papkę ponownie zalać resztą wody, zmiksować i znów odsączyć na sicie.

Tak powstałe mleko można przechowywać w lodówce ok 3-4dni.