Mleko migdałowe to dość drogi produkt. Cena za litr szacuje się w granicach 9-13zł, dlatego warto się pokusić i przygotować je samodzielnie. Tym bardziej, że to naprawdę jest bardzo proste!
Składniki:
-250g migdałów,
-2 litry wody + 1 szklanka
Migdały zalać szklanką wody i odstawić na całą noc, następnie zlać wodę, migdały zaś przełożyć do blendera. Zalać świeżą wodą-źródlaną lub filtrowaną, tyle ile się zmieści w blenderze. Dokładnie zmiksować w blenderze, aż powstanie gęsta papka. Następnie wyłożyć powstałą papkę na sitko i dokładnie odsączyć. To co zlaliśmy to jest właśnie mleko migdałowe. Pozostałą papkę ponownie zalać resztą wody, zmiksować i znów odsączyć na sicie.
Tak powstałe mleko można przechowywać w lodówce ok 3-4dni.
Dobry przepis aczkolwiek taka metoda – przez sitko niestety nie jest zbyt skuteczna (tania i prosta owszem, ale sporo mleka zostaje w migdałowej papce). Dobre mleczka migdałowe, sojowe itp. robi się przy pomocy wyciskarki https://www.eujuicers.pl/blog/jak-zrobic-mleko-migdalowe-wyciskarki ale taki sprzęt trzeba mieć. Są też urządzenia wyłącznie do robienia mleka orzechowego, niestety nie miałam nigdy w praktyce możliwości przekonać się jak działają.