Kozie mleko już od starożytności doceniane było pod kątem pielęgnacji skóry. Wg przekazów, władczyni starożytnego Egiptu – Kleopatra, to właśnie regularnym kąpielom w kozim mleku zawdzięczała swoją alabastrową skórę. W dzisiejszych czasach, ekstrakty z mleka koziego są częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry: kremów, balsamów, mleczek. Kozie mleko ma właściwości zmiękczające naskórek, nawilżające, delikatnie natłuszczające, rozjaśniające, wspomagające regenerację. Kosmetyki z dodatkiem koziego mleka polecane są szczególnie do cery dojrzałej, przesuszonej, zmęczonej, z przebarwieniami.
Właściwości mleka koziego
- Charakterystyczny zapach i smak. Cechy organoleptyczne mleka koziego są dosyć specyficzne. Jego barwa jest prawie idealnie biała, dzięki bardzo niewielkiej zawartości beta-karotenów. Konsystencja mleka jest gęsta i gładka. Obecne w mleku kozim w dużych ilościach chlorki odpowiedzialne są za lekko słonawy smak. To, co wielu konsumentom przeszkadza w kozim mleku, to charakterystyczny zapach. Spowodowany jest on obecnością nierozpuszczalnych w wodzie, lotnych kwasów tłuszczowych (kapronowego, kaprynowego, kaprylowego).
- Łatwo przyswajalne białko. Zawartość białka w mleku kozim jest nieco wyższa niż w mleku krowim. Jednak struktura chemiczna białek w kozim mleku (m.in. kazeiny) sprawia, że są one łatwiej przyswajalne i nie powodują alergii. Kozie mleko polecane jest małym dzieciom (już po 4 miesiącu) cierpiącym na nietolerancję białek mleka krowiego. Badania dowodzą, że blisko 40% dzieci uczulonych na mleko krowie, nie wykazuje uczuleń po spożyciu mleka koziego.
- Dobroczynne węglowodany. Głównym węglowodanem obecnym w mleku, zarówno kozim jak i krowim jest laktoza, która jest z kolei jest źródłem galaktozy – głównego składnika tkanki mózgowej i układu nerwowego. Obecność laktozy w układzie pokarmowym wspomaga wchłanianie wapnia, fosforu, magnezu, dlatego jej spożycie jest istotne w zapobieganiu krzywicy i osteoporozie. Laktoza rozkłada się w przewodzie pokarmowym do kwasu mlekowego, który wspomaga kolonizację dobroczynnej flory bakteryjnej.
- „Dobry” tłuszcz. Skład kwasów tłuszczowych w mleku kozim, jest dużo bardziej korzystny, niż w przypadku mleka krowiego. Kozie mleko zawiera sporo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-6). Badania dowodzą, że kwasy tłuszczowe, obecne w mleku kozim wspomagają obniżenie „złego” cholesterolu, a wzrost „dobrego”. Ze względu na małe rozmiary „kuleczek tłuszczowych”, mleko kozie jest lekkostrawne.
- Witaminy i składniki minerane. Kozie mleko jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Wynika to z diety kóz, która jest dużo bardziej zróżnicowana niż w przypadku krów. Mleko od kozy zawiera spore ilości witamin: A,D, E, PP, B1,B12, oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, potas. Mleko kozie polecane jest cierpiącym na anemię, gdyż zawiera spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza. Mleko kozie bogate jest także w selen, który bierze udział w budowaniu odporności organizmu. Zawiera także inne pierwiastki śladowe: mangan oraz miedź.
Kozie mleko w sklepie
Na rynku znajdziemy kozie mleko w płynnej postaci (pasteryzowane, UHT) oraz w proszku, jak również mleczne przetwory np. jogurty. Jednak, to sery z mleka koziego są prawdziwym rarytasem dla smakoszów. Kozie mleko nadaje się do wytwarzania praktycznie wszystkich rodzajów serów, w zależności od zatasowanej technologii oraz czasu dojrzewania.
- Delikatne świeże sery kozie do smarowania – doskonale nadają się do kanapek, tapasów, tostów. Znakomicie komponują się z rukolą, wędlinami, warzywami. Niezwykłe połączenie smaków, stanowi połączenie świeżego sera koziego z miodem. Niektóre kozie twarożki do smarowania wzbogacone są dodatkami, np. figami, czosnkiem czy ziołami.
- Sery pleśniowe z koziego mleka mają delikatne białe wnętrze i skórkę pokrytą białą pleśnią. Najlepsze do kanapek, sałatek, oraz jako przekąska do wina. Można je zapiekać w różnych potrawach, np. w tartach, a także grillować.
- Inne sery z mleka koziego, mniej popularne to: sery kozie solankowe (dojrzewające w solance kilka tygodni, popularne m.in. na półwyspie bałkańskim) oraz kozie sery pomazankowe (czyli sery typu bryndza, w których zamiast mleka owczego stosuje się mleko kozie). Z mleka koziego wytwarzane są także sery twarde dojrzewające oraz sery topione.
- Koktajle mleczne – http://www.miastokobiet.pl/piec-pysznych-koktajli-na-bazie-koziego-mleka/.