Papryka – przepisy na dania z czerwonej papryki i właściwości dla zdrowia
Papryka czerwona to jedno z najsmaczniejszych warzyw, z którego można przygotować niezliczoną ilość przepysznych potraw. Do Europy przypłynęła ona z Ameryki Południowej i Środkowej najprawdopodobniej pod koniec XV wieku, jednak po dziś dzień stanowi nieodłączny element wielu bardzo popularnych potraw. Jakie jednak cenne dla zdrowia właściwości lecznicze płyną ze spożycia papryki i jakie przysmaki można przygotować z papryki czerwonej?
Wartości odżywcze papryki
Papryka to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego też warto sięgać po nią tak często, jak to tylko możliwe. Papryka zawiera znacznie większe ilości witaminy C niż cytryna, dlatego też w okresie jesienno-zimowym powinna stanowić nieodłączny element codziennej diety. Oprócz tego w warzywie tym można również znaleźć prowitaminę A, witaminę E, olejki eteryczne, flawonoidy, likopen, kapsaicyna, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Wspomniana wcześniej kapsaicyna odpowiada za ostrość papryki, dlatego też warto wiedzieć o tym, iż znajduje się ona głównie w białych błonkach i pestkach papryki.
Czerwona papryka na odporność
Czerwona papryka zawiera znacznie więcej witaminy C niż inne warzywa i owoce, jednak aby czerpać z niej jak największa korzyści, należy pamiętać o tym, aby spożywać ją na surowo. Dzięki temu nie dojdzie do zniszczenia witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę.
Antynowotworowe właściwości czerwonej papryki
Czerwona papryka to jedno z lepszych źródeł likopenu, czyli substancji, która wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Warto jednak wiedzieć o tym, iż jest on łatwo przyswajany przez organizm tylko wtedy, gdy zostanie poddany obróbce termicznej. Z tego też względu warto wykorzystać paprykę podczas pieczenia, duszenia oraz gotowania codziennych posiłków.
Pozostałe właściwości czerwonej papryki
Regularne spożycie czerwonej papryki pomaga zwiększyć libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, ułatwia koncentrację, a także pomaga zmniejszyć ból głowy. Z uwagi na fakt, iż czerwona papryka nie zawiera zbyt wielu kalorii, może być bez obaw spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Czerwona papryka stanowi jedno z lepszych źródeł beta-karotenu, który wpływa niezwykle korzystnie nie tylko na wygląd skóry, ale również na oczy. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, to jak najbardziej mogą one sięgać po paprykę, ale tylko i wyłącznie po jej łagodną odmianę. Z kolei panie, które zaczynają karmić piersią, nie powinny w ogóle sięgać po paprykę, ponieważ może ona powodować bóle brzucha u dziecka.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Składniki:
4 czerwone papryki
400 g mięsa mielonego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 woreczek ryżu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
odrobina soli, pieprzu, tymianku, oregano i słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odstawić do ostygnięcia. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodając następnie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Po kilku minutach mięso doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół, dodając następnie posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Po około 2 minutach do garnka dodać ryż, podgrzewając całość przez około minutę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć je następnie w naczyniu żaroodpornym i przy pomocy pędzelka nasmarować je odrobiną oleju. Papryki wypełnić wcześniej przygotowanym farszem i piec w piekarniku przez około 35 minut.
Papryka konserwowa
Składniki:
3 czerwone papryki
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków marchewki
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka octu
5 szklanek wody
1/4 szklanki soli
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Paprykę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną paprykę włożyć do dużego słoika, dodając pokrojoną w plasterki cebulę, ząbki czosnku, marchewkę, olej rzepakowy oraz przyprawy. Do garnka wlać wodę i ocet, dodając następnie cukier i sól. Całość zalewy zagotować, przelać do słoika z papryką, który następnie należy wstawić do wysokiego garnka z gorącą wodą, gotując na średnim ogniu przez około 10 minut.
Leczo z papryką i parówkami
Składniki:
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów lub 3 średniej wielkości pomidory
3 grube parówki lub 6 cienkich
1 mała cukinia
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oleju
po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
1 liść laurowy
odrobina pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju, dodając pod koniec smażenia przetarte przez praskę ząbki czosnku. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i doprawić czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz liściem laurowym. Świeże pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę lub zmiksować blenderem. Jeśli do lecza wykorzystywane są pomidory z puszki, to również należy pokroić je w kostkę lub zblendować. Cukinię dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kosteczkę i przełożyć do garnka. Z parówek ściągnąć osłonkę i pokroić je w kostkę, dodając następnie do garnka. Całość gotować przez około 15 minut (aż papryka będzie miękka), mieszając od czasu do czasu.
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
Składniki:
4 średniej wielkości czerwone papryki
3 średniej wielkości pomidory
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka łyżeczek oleju
300 ml bulionu
kilka listków świeżej bazylii
odrobina soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki do smaku
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
opcjonalnie grzanki
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę ułożyć na blaszce (skórką do góry) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z dwóch stron olejem. Nieobrane ząbki czosnku i cebulę ułożyć obok papryki, jednak najlepiej zrobić to po około 20 minutach od momentu włożenia papryki do piekarnika. Całość piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez około 45 -50 minut. Po tym czasie paprykę należy wyjąć, pozbawiając ją skórki. Podobnie należy postąpić z czosnkiem i cebulą. Obrane warzywa należy przełożyć do garnka, dolewając do niego wcześniej przygotowany bulion. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, zblendować i dodać do papryki. Całość należy przyprawić i gotować przez około 25-30 minut. Po tym czasie zupę należy odstawić do wystygnięcia i zblendować. W razie potrzeby można ją jeszcze doprawić, wylewając następnie do głębokiego talerza i zdobiąc kilkoma listkami bazylii oraz łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. Opcjonalnie można do zupy dodać świeżo przygotowane grzanki.
zobacz również:
Różne dania z papryki – pomysły i przepisy
Dania z papryki – przepisy na smaczne i pomysłowe potrawy
Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy
Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!