Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy

21 listopada 2017, dodał: czekoladka

Jesienią i zimą kiedy przychodzą zimniejsze dni i długie wieczory jesteśmy bardziej skłonni przygotowywać i spożywać dania o większej kaloryczności z zawartością tłuszczyku… Warto więc już teraz zadbać o to, by nasz organizm nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował, w czym z pewnością pomogą nam odpowiednie posiłki. Sięgnijmy więc po dania i napoje, dobrze przyprawione, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Świetnie sprawdzą się wszelkie gulasze i dania jednogarnkowe.

 

Wiejska prażonka

Wiejska prażonka!

Składniki:
-400 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-400 g ziemniaków,
-czerwona papryka,
-200 g kapusty włoskiej,
-2 cebule,
-200 g pieczarek,
-ząbek czosnku,
-1 liść laurowy,
-po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
-do smaku sól i pieprz,
-łyżka mąki,
-olej do smażenia.

Przygotowanie

Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło.  Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.

 

Soczewica z pieczoną dynią i szpinakiemsoczewica z dynia

Składniki:

-2 szalotki
-4 ząbki czosnku
-szklanka zielonej soczewicy
-łyżeczka czerwonej papryki
-1/2 łyżeczka chilli
-łyżeczka kurkumy
-czubata łyżeczka curry
-400 ml wody
-400 g świeżych pomidorów
-400 g obranej i oczyszczonej dyni
-2 garście szpinaku
-sól, pieprz do smaku
-oliwa z oliwek

Wykonanie

Soczewicę namoczyć 30 minut. Dynię pokroić w plastry, nasmarować oliwą, oprószyć solą morską i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, aż zmięknie i się zrumieni. Gotową lekko ostudzić i pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać mieloną paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podprażyć minutę, stale mieszając. Wsypać soczewicę i podlać wodą. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i gotować kolejne 10 minut. następnie wrzucić dynię i opłukany szpinak, dusić do momentu aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Bigos po cygańskubigos po cygańsku

Składniki:

-1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
-1 kg pieczarek
-2 słoiki papryki konserwowej
-1/2 kg cebuli
-3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-4-5 łyżeczek keczupu
-sól, pieprz, cukier
-1 łyżeczka mąki

Wykonanie

Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek…). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku!!

Składniki:
-1kg fasoli „Piękny Jaś”,
-200 g boczku wędzonego,
-1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 duże marchewki,
-po kawałku pora i selera,
-3 cebule,
-koncentrat pomidorowy (mała puszka),
-4 łyżki pikantnego keczupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku,
-łyżeczka majeranku,
-olej do smażenia,
-1,5 łyżki mąki.

Przygotowanie

Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut.  Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć).

 

Krem cebulowy

krem cebulowy

Składniki na 2 porcje:

-4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
-3 łyżki masła
-1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-2 kromki chleba + oliwa z oliwek
-4 łyżki startego sera żółtego

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić.   W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.  Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Boczniak a’la flaczkia'la flaczki

Składniki:

-500 g boczniaków
-2 marchewki
-¼ dużego selera
-cebula
-2 litry bulionu warzywnego
-płaska łyżka mąki pszennej
-gałka muszkatołowa
-imbir mielony
-łyżka suszonego majeranku
-masło
-sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Wykonanie

Boczniaki umyć, pokroić w paski i obsmażyć w rondlu na 2 łyżkach masła przez 10 minut.  Odstawić.  Marchew i seler obrać, umyć i pokroić w słupki (zapałki). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać marchew, seler, dusić do miękkości. Warzywa obsypać łyżką mąki i cały czas mieszając podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać grzyby. Całość zagotować i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodając po 1-2 szczypty imbiru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Meksykańska zupa gulaszowagulaszowa 2

Składniki:

-1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
-10 dużych ziemniaków,
-2 cebule,
-pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
-czerwona papryka,
-2 łyżki masła lub margaryny,
-słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
-łyżeczka ostrej papryki mielonej,
-słodka papryka mielona,
-łyżeczka przyprawy do gulaszu,
-sól, pieprz.

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz.  Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.   Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.

 

Karkówka z kapustą

karkówka z kapustą

Składniki: 

-1 kg karkówki
-mała główka kapusty
-2 cebule
-4 suszone grzyby
-4 marchewki
-2 szklanki wywaru warzywnego
-1/4 szklanki śmietanki 30%
-2 łyżki masła
-olej
-ostra papryka
-sól i pieprz
-2 listki laurowe
-zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki

Wykonanie

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustąZapiek. ziem z kiszoną kapustą

Składniki:

-400g mielonej wołowiny,
-750g ziemniaków,
-3 cebule,
-400g kiszonej kapusty,
-200 żółtego sera,
-100ml śmietanki 30%,
-100ml śmietany 18%,
-sól,
-pieprz,
-ostra papryka,
-3 suszone grzyby.

Przygotowanie

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.  Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki.  Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.

 

Karkówka marynowana w musztardzie i wędzonej papryce

 

karkówka w musztardzie

Składniki na obiad dla 3 osób:

-½ kg karkówki pokrojonej w plastry
-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
-2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
-sól
-¾ szklanki soczewicy czerwonej
-1 marchew1 brokuł
-1 szklanka fasolki szparagowej

Wykonanie

W małym naczyniu wymieszać musztardę, oliwę, i paprykę. Karkówkę lekko rozbić, z obu stron delikatnie osolić. Każdy plaster mięsa natrzeć przygotowaną marynatą. Zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki na całą noc.  Następnego dnia karkówkę wyłożyć do lekko naoliwionego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 minut. Piekłam pod przykryciem a dopiero  ostatnie 10 -15 minut bez przykrycia.  Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuł, marchew i fasolkę pokroić, gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie. Kiedy warzywa są na wpół miękkie, odlać wodę, dodać kilka łyżek masła, doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Dodać odcedzoną soczewicę, wymieszać.   Podawać od razu.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Gulasz z kurkamigulasz z kurek!

Składniki:

-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg polędwicy wołowej,
-600g kurek,
-duża cebula,
-2 duże marchewki,
-puszka czerwonej fasoli,
-łyżeczka ostrej papryki,
-łyżeczka słodkiej papryki,
– 1/2 łyżeczki bazylii,1/2 łyżeczki oregano,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-czubata łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą – ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą.  Na koniec doprawić do smaku.  Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Rozgrzewające naleśniki z mięsnym farszemRozgrzewające naleśniki!!

Naleśniki:

-2 jajka,
-niepełne 2 szkl. mleka,
-1,5 szkl. mąki pszennej,
-olej do smażenia,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-szczypta soli,
-szczypta cukru.

Farsz:

-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-2 cebule,
-marchew,
-3 łyżki groszku z puszki,
-kawałek selera,
-puszka pomidorów,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-sól,
-pieprz,
-1/2 szkl domowego rosołu,
-oregano,
5 dag sera.

Przygotowanie

Naleśniki:

Składniki ciasta połączyć i dokładnie zmiksować. Następnie smażyć duże cienkie naleśniki na odrobinie oleju.

Farsz:

Marchew, seler i cebulę oczyścić, następnie pokroić w kosteczkę. Usmażyć na odrobinie oleju. Dodać doprawione do smaku solą i pieprzem mięso. Następnie dodać pokrojone pomidory wraz zalewą, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać gorący bulion. Dusić ok. 20 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsypać groszek. Porcję farszu nakładać na naleśniki, zwijać w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojonym w kostkę lub startym serem. Piec ok. 10min w temp. 180st, aż ser się stopi.

 

Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

Składniki:gulasz z czarnym pieprzem

– 400 g udźca wołowego,
– 2 białe cebule,
– 0,5 łyżki czarnego pieprzu,
– Bulionetka do duszonych mięs
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 200 g fasolki szparagowej,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
– szczypta kminku.

Przygotowanie:

Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem. Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do smażonego mięsa. Dodaj słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż przez chwilę i dolej 0,5 l ciepłej wody. Do gulaszu wrzuć Bulionetki – dzięki nim danie nabierze głębokiego smaku. Całość duś do miękkości. Na koniec dodaj fasolkę i duś jeszcze przez kwadrans.

 

Wegetariański gulasz z soczewicą

Składniki:wegetariański gulasz

-200 g czerwonej soczewicy
-100 g zielonej soczewicy
-450 g krojonych pomidorów z puszki
-2 średnie cebule
-4 duże ząbki czosnku
-1/2 papryczki chilli
-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
-1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka curry
-sok z połowy cytryny
-chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, świeżo mielony pieprz
-gęsty jogurt lub śmietana do podania

Wykonanie

Cebule i seler naciowy pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać seler naciowy i chwilę poddusić. Wrzucić drobno posikany czosnek i papryczkę chili, kurkumę, curry, oraz garam masalę – stale mieszając podsmażać przez minutę. Dosypać oba rodzaje soczewicy (opłukane), zamieszać i dodać pomidory. Wlać litr wody, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Może to potrwać nieco dłużej, w razie gdyby potrawa zrobiła się zbyt gęsta podlać wodą.  Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skropić go sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.   Gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Gulasz wołowy z warzywami i karmelizowaną cebulągulasz z karmelizowną cebula

Składniki:

-500 g mięsa wołowego na gulasz
-2 łyżki oleju
-1/2 szklanki czerwonego wina
-1 duża marchew
-1 papryka czerwona
-1 papryka zielona lub żółta
-20 dag średnich pieczarek
-2 cebule czerwone
-3-4 ząbki czosnku
-3/4 szklanki mrożonego bobu
-0,5 l wody
-4 liście laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka karmelizowanej cebuli
-sól, grubo mielony pieprz
-2 łyżeczki przyprawy do dań węgierskich
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżka mąki

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć chwilę mieszając w dużym ganku (najlepiej duży, płaski). Dodać wino, odparować lekko. Warzywa pokroić na grube kawałki i plastry. Wszystkie (prócz bobu) dodać do garnka wraz z  listkami laurowymi i zielem. Zalać wodą (można dodać mniej, jeśli chcecie mieć mniej sosu). Dusić pod przykryciem przez godzinę. Bób zalać wrzątkiem, obrać ze skorupek i dodać do garnka. Doprawić przyprawą węgierską (jej główny składnik to mielona papryka) oraz cukrem. Doprawić dużą ilością pieprzu, solą ziołową lub prowansalską z młynka i karmelizowaną cebulą. Dodać przecier i mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody (można dodać 2 łyżki, gulasz będzie gęstszy). Radzę, aby mięso pozostało w tym sosie przez noc i przestygło. Najlepiej smakuje następnego dnia. Mięso idealnie zmięknie, skruszeje, przejdzie aromatem warzyw, więc warto pomyśleć o obiedzie dzień wcześniej:) Podawać z pszennym pieczywem, np. bagietką.

Gulasz z kluseczkamiGulasz z kluseczkami!

Składniki:

-1 kg mięsa gulaszowego,
-czerwona papryka,
-zielona papryka,
-2 cebule,
-6 łyżek ketchupu ziołowego,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
– szczypta kminku,
-olej do smażenia.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą.
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.

Kluseczki:

-500g mąki pszennej,
-jajko,
-sól,
-zimna woda.

Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić i dodać do gulaszu.

 

Krem warzywno – serowy z chipsami z burakówkrem serowy

Składniki:

-2 pory
-1 średniej wielkości seler
-2 pietruszki
-300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
-100 ml słodkiej śmietanki
-sól, pieprz ziołowy do smaku
-rosół lub woda
-2 czerwone buraki

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy:

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Placek po węgierskuPlacek po węgiersku!

Gulasz:

-1kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
-1/2 kg pieczarek,
-1 czerwona papryka,
-1 zielona papryka,
-przyprawa do gulaszu,
-3 łyżki przecieru pomidorowego,
-1/2 łyżeczki chili,
-łyżeczka vegety,
-olej rzepakowy,
-łyżeczka mąki,
-sól, pieprz.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do gulaszu i podsmażyć na oleju rzepakowym. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą do gulaszu, zalać wodą  i dusić na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę, posypać vegetą. Podsmażyć na oleju rzepakowym i dusić ok. 10min. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i chili. Dusić do miękkości, około godziny.  Zagęścić mąką rozkłóconą z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Placki:

-1kg ziemniaków,
-3 jajka,
-cebula,
-łyżeczka vegety,
-łyżka soli,
-6 lub więcej łyżek mąki pszennej.

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na durszlak, by ziemniaki nieco ociekły. Dodać jajka, sól oraz vegetę. Na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć duże placki, z obu stron na rumiano. Na placki nakładać gulasz, złożyć na pół, wierzch także polać gulaszem.

 

Bitki z karkówki z cebuląbitki z cebulą

Składniki:

– 600 g karkówki wieprzowej,
– 1 Bulionetka do duszonych mięs
– 3 średnie cebule,
– 1 łyżeczka majeranku,
– 3 ziarna ziela angielskiego,
– 1 liść laurowy,
– 4 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy. Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż.  Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć Bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

 

Wieprzowe kąski z pomidoramiKąski z pomidorami!

Składniki: 

-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-5 suszonych pomidorów, marchewka,
-cebula,
-250ml drobiowego bulionu,
-do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,
-łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie.  Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki.  Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.  Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku.

Kociołek z kurczakiem

Składniki:kociołek z kurczakiem

– 400 g piersi z kurczaka,
– 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr,
– 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię,
– 1 cebula,
– 150 ml śmietany.

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę 1×1 cm, podobnie cebulę. Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Podsmaż mięso oraz cebulkę. Wrzuć mieszankę warzyw i smaż przez chwilę. Dodaj śmietankę i Bulionetkę  która wzbogaci smak dania i podkreśli go. Wszystko duś, aż potrawa delikatnie zgęstnieje.

 

 

zobacz również:

 

  1. Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy

  2. Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

  3. Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy

  4. Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

  5. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy

  1. avatar allicja napisał(a):

    Ciekawe przepisy.Zainteresował mnie bigos po cygańsku…

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Co kupić na prezent dla mężczyzny -…
A może kurs języka angielskiego? Zerknij sobie tu https://speakingo.com/ To świetnie opracowany kurs angielskiego i...
jaki zestaw?
a czy któraś z was mogłaby mi poradzić może nie cały zestaw ale...
Który krem na rozstępy?
Zaden krem nie usunie rozstępów, bo to jest nieodwracalnie popękana tkanka łączna!!! laser...
Gdzie iść na randkę?
Ja bym nie mogła rozmawiać z nieśmiałym chłopakiem, sama sporo mówię, ale...