Dania z papryki – przepisy na smaczne i pomysłowe potrawy

20 sierpnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zazwyczaj jemy ją na kanapce lub w sałatce. A może by tak coś innego? Koniec z monotonią, zobacz jak można w ciekawy sposób wykorzystać niedocenianiom paprykę: możesz wyczarować z niej pyszną zupę, dodać do ryby lub faszerować na różne sposoby..Papryka nazywana jest żywym vitaralem. Dlaczego? Ponieważ w swoim strąku posiada komplet witamin i soli mineralnych.

 

Jakie witaminy dla zdrowia zawiera papryka? Najwięcej jest w niej witaminy C, bardzo dużo B1, PP, trochę z kompleksu B, a także dość dużo witaminy A. Ponadto w papryce obecna jest też witamina E. Z soli mineralnych można wymienić tu: potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez.

 

Nadziewana kuskusem

feta1

Co kupić?

  • 1,5 szklanki rosołu z kurczaka lub wywaru z warzyw
  • 2/3 szklanki kuskusu
  • 4 średnie papryki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 średnia cukinia, pokrojona na plasterki
  • kilka pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • 8-10 małych pomidorków, przekrojonych na pół
  • 1 puszka ciecierzycy, wypłukanej i dobrze odsączonej
  • 100g pokruszonej fety
  • orzeszki piniowe – do smaku
  • sol, pieprz, cayenne – do smaku

Przygotowanie:

Rosół zagotuj w rondelku, następnie odstaw, dodaj kuskus i przykryj. Z papryk odetnij wierzch oraz usuń gniazda. Wrzuć do wrzątku na 3-5 minuty. Następnie odsącz je w durszlaku. Wrzuć na patelnię cukinię, cebulę, czosnek, oliwki, pieczarki i smaż przez 5 minut. Zakręć palnik i dorzuć oregano, ciecierzycę, kuskus oraz pomidorki. Dodaj sól i pieprz dla smaku, a na wierzch fetę. Ostudzone papryki, skrop rosołem oraz wypełnij farszem i piecz 15 minut w 180 stopniach.

 

Pieczony pstrąg

eybka

Co kupić?

  • 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • cytryna
  • rozmaryn
  • oliwa

Sos pietruszkowy

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryczki chili
  • 1 malutka cebulka szalotka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Rybki opłucz, osusz oraz skrop sokiem z cytryny. Wykonaj małe nacięcia nożem na jednym z boków i dopraw całe pstrągi solą oraz pieprzem. Następnie posyp je 1 łyżką rozmarynu, natrzyj je 1 łyżką oliwy oraz 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku. W środek włóż pozostały czosnek oraz cytrynę. Cukinię i paprykę pokrój w kosteczkę i dopraw solą, pieprzem. Potem wymieszaj je z łyżką oliwy. Ryby ułóż na blaszce do pieczenia pociętą stroną do góry. Posyp je warzywami. Piecz 15-20 minut w 250 stopniach. Wszystkie składniki pokrój i zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem.

 

W zalewie

papryka konserwowa

Co kupić?

  • 3 większe papryki
  • 4 plasterki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków obranej marchewki
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju

ZALEWA

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli

PRZYPRAWY

  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę pokrój na kawałki i usuń nasiona. Następnie ułóż ją w słoikach razem z marchewką, przepołowioną chilli, oliwę albo olej i  nieobranym czosnkiem. Dopraw  każdy słoiczek. Wszystkie składniki na zalewę ugotuj pod przykryciem i zalej nią słoiki z papryką. Gotowe słoiczki zakręć i ugotuj na wolnym ogniu ok 10 minut od zagotowania się wody, aby zawekować paprykę.

 

Zupa dyniowo – paprykowa

zupka

Co kupić?

  • 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się nasion i ją obierz. Paprykę umyj, pokrój i wydrąż środek.  Dynię, paprykę oraz papryczkę chili w całość piecz prze 70 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu pokrój dynię na mniejsze kawałeczki, natomiast pozostałe papryczki włóż do foliowej siateczki i po 3 minutach obierz ze skóry. Chili przekrój na pół i wyrzuć nasiona oraz jasne włókna.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na sklarowanym maśle, a pod koniec dodaj listki tymianku.

Wszystkie warzywa wraz z bulionem, oliwą oraz przyprawami należy zblendować. Zupę przelej do garnka i zagotuj.

Gotową podawaj z fetą, tymiankiem oraz płatkami chili jeżeli ktoś lubi.

 

Kanapeczki

kanapki

Co kupić?

  • 1 czerwona papryka, upieczona w piekarniku
  • 2 małe bułeczki drożdżowe, opieczone w tosterze lub świeże
  • 2 – 3 plasterki białego sera (twarogu)
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie – masło

Przygotowanie:

Upiecz paprykę w 200 stopniach przez 25 minut. Przewróć ją raz w trakcie pieczenia. Po ostudzeniu zdejmij z niej skórkę i usuń środek z pestkami. Pokrój papryki na paski, dodaj sól morską, pieprz oraz oliwę.

Bułeczki opiecz w tosterze i pokrop je oliwą. Nałóż na nie kawałki papryki, plaster sera białego i bazylię.  Dopraw do smaku i gotowe.

 

Krem z papryki i pomarańczy

zupa22

Co kupić?

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże czerwone papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z nich pomarańczową skórkę. Pokrój paprykę w kosteczkę. Następnie duś ją pod przykryciem w garnku na oliwie przez 1o minut. Dodaj 2 łyżeczki startej skórki, wymieszaj i podgotuj przez chwilę.  Po tym czasie zmniejsz ogień na najmniejszy i zostaw na 20 minut.  Od czasu do czasu zamieszaj. Potem dodaj sok z pomarańczy i zblenduj na krem. Dopraw do smaku i podawaj na ciepło lub zimno.