Puree mocno śmietankowe

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Masowane ziemniaczki jak mówią moje wnuki  ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki crem frensch ( albo 1,5  łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dołożyć crem frensch (lub zamiennie śmietanę) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste. Podawać gorące. Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem.

file1306827568



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.