Puree mocno śmietankowe
Artykuł zewnętrzny
Masowane ziemniaczki jak mówią moje wnuki ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki crem frensch ( albo 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
- 1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dołożyć crem frensch (lub zamiennie śmietanę) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste. Podawać gorące. Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem.