Puree mocno śmietankowe

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Masowane ziemniaczki jak mówią moje wnuki  ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki crem frensch ( albo 1,5  łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dołożyć crem frensch (lub zamiennie śmietanę) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste. Podawać gorące. Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem.

file1306827568



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...