Pulpety mięsno-ryżowe duszone z kalarepką i marchewką

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pulpety mięsno-ryżowe duszone z kalarepką i marchewką

Robię na następny dzień po zrobieniu Faszerowanej kalarepki.

Czas : 1 godzina

Składniki :

10 dag mielonego mięsa
5 dag ugotowanego ryżu
½ cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
1 mała kalarepka ( lub kawałki wydrążone ze środków 2 kalarepek przygotowanych do faszerowania )
2 średniej wielkości marchewki
4 łyżki pokrojonego koperku
szczypta cukru
sok z cytryny
1 szklanka wywaru z duszenia kalarepek ( lub wody + 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra )
2 łyżeczki mąki

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , cebulę , 2 łyżki kopru. Doprawić solą i pieprzem . Zrobić 8 kulek. Gotować obok duszącej się faszerowanej kalarepki lub w szklance wrzącej wody z 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra przez 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową z płynu. Do Wywaru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew . Gotować na małym gazie 20 minut. Dodać masło, resztę kopru. Zasypać mąką .Wymieszać . Doprawić solą , cukrem , sokiem z cytryny. Włożyć pulpety i podgrzać je .

Najłatwiej jest robić jednocześnie i faszerowane kalarepki i te pulpeciki. Miesza się wtedy mięso z ryżem i cebulą robiąc farsz do kalarepek , a z reszty która zostanie pulpety. Tak samo po wydrążeniu kalarepek wystarczy tylko do kawałków kalarepki dokroić marchewki i udusić .Pulpety ugotować obok duszącej się kalarepki .

 

nadesłane: BABCIAGRAMOLKA



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz