Pstrąg z mandarynkami i pieprzem

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny pstrąg macerowany w soku mandarynkowym i cytrynowym – z dużą ilością grubo mielonego pieprzu .

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 3  kawałki filetu z pstrąga
  • 1 cytryna
  • 2 duże mandarynki
  • 1 łyżeczka miodu ( najlepiej pomarańczowy )
  • sól morska grubo mielona
  • pieprz  kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżka masła
  • olej z pestek winogron
  • mąka

Zrobić marynatę z soku wyciśniętego z cytryny i 1 mandarynki zmieszanych z 2 łyżkami oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu i miodem. Filety z pstrąga zalać  marynatą i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty, osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi, posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano filety z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Drugą mandarynkę okroić ze skórki i pokroić w plastry.

Podawać obkładając pstrąga plastrami mandarynki.

Pstrąg który poleży w sosu z cytrusów jest wyjątkowo delikatny – pięknie pachnie, a obłożenie plastrami mandarynki uwypukla ten smak.

Podaję z frytkami i sałatą (z mandarynką i lekkim dresingiem).

file1305825306