Pstrąg z mandarynkami i pieprzem
Delikatny pstrąg macerowany w soku mandarynkowym i cytrynowym – z dużą ilością grubo mielonego pieprzu .
Czas :1 godzina
Składniki :
- 3 kawałki filetu z pstrąga
- 1 cytryna
- 2 duże mandarynki
- 1 łyżeczka miodu ( najlepiej pomarańczowy )
- sól morska grubo mielona
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 łyżka masła
- olej z pestek winogron
- mąka
Zrobić marynatę z soku wyciśniętego z cytryny i 1 mandarynki zmieszanych z 2 łyżkami oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu i miodem. Filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty, osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano filety z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.
Drugą mandarynkę okroić ze skórki i pokroić w plastry.
Podawać obkładając pstrąga plastrami mandarynki.
Pstrąg który poleży w sosu z cytrusów jest wyjątkowo delikatny – pięknie pachnie, a obłożenie plastrami mandarynki uwypukla ten smak.
Podaję z frytkami i sałatą (z mandarynką i lekkim dresingiem).