Ryż z warzywami

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inspirowany  risotto kolorowy dodatek do potraw lub samodzielne danie wegetariańskie .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 10 dag ryżu parabolicznego (1 torebka)
  • biała część młodego pora  po pokrojeniu ok.1/3 szklanki
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • 2 łyżki pokrojonej drobno konserwowej papryki
  • kawałek pokrojonego w pół plasterki ogórka ( ok.5 cm )
  • 1/3 pęczka koperku pokrojonego
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 mała marchewka gotowana ( z rosołu )
  • 3 szklanki bulionu ( może być z kostki i w wersji wegetariańskiej może być warzywny )
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kurkumy

Ryż ugotować na bulionie – odcedzić (wywaru nie wylewam a zużywam na zupę). W woku rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki. Dorzucić por, ogórek, paprykę – smażyć aż ogórek zeszkli się. Dodać koper, pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło, szczyptę kurkumy. Wymieszać delikatnie.

Odcedzony ryż zmieszać z warzywami (delikatnie by się nie rozpadły). Doprawić do smaku.

Podawać  do drobiu.

Używam ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej – a z reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego (gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku  i mam go na zupę, galaretki drobiowe ,  część kurczaka na drugie – obsmażana, pierś indyka  robię w potrawce, warzywa na sałatkę, a  drobnica którą obiorę ze skrzydełek, szyjki itd. na pierogi ).

Bulion na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem.

file1305825417



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz