Potrawka z cukinii z kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Propozycja na szybki i smaczny obiad: klasyczne połączenie warzyw z kurczakiem i ryżem – sycące i pożywne danie, które zrobisz w 20 minut. Bazą naszego gulaszu są sezonowe warzywa np: papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, por oraz mięso z kurczaka, np. chuda pierś. Taki gulasz możesz też zaserwować z kaszą lub makaronem.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do gyrosa
- olej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie oprószamy przyprawą do gyrosa. Cebulę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę lub inne kawałeczki. Cukinię kroimy w kostkę. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka podsmażamy na łyżce oleju u przekładamy do gotującej się wody( około 1,5 szklanki wody+ przyprawy). Na patelni podduszamy cebulkę z czosnkiem i dodajemy do kurczaka, następnie podduszamy paprykę. Gdy będzie miękka dodajemy do niej cukinię, ponieważ potrzebuje mniej czasu i podduszamy razem. Następnie dodajemy do kurczaka. Całość gotujemy jeszcze razem przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.