URODA I ZDROWIE

Duszone żeberka z warzywami

8 stycznia 2020, dodał: Gad

Składniki:

1 kg.żeberek wieprzowych

kilka pieczarek

1/2 kg.marchewki

puszka groszku konserwowego

1/2 szklanki bułki tartej

1 kg. ziemniaków

olej do smażenia

mąka 1yżka

szczypta cukru

5 dag.masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na porcje doprawić solą, pieprzem, i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać pieczarki i chwilkę smażyć razem. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Kawałki mięsa wyjąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Sos doprawić do smaku, chwilę gotować i odstawić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ułuc a groszek osączyć z zalewy i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować ze szczyptą cukru i soli a następnie odcedzić.
Tartą bułkę zrumienić na maśle i dodać marchewkę. Przez chwilę mieszać, aby obtoczyła się w złocistej bułce. Żeberka podawać na gorąco z marchewką i ziemniakami.

 

fot: redakcja

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...