Pigwa właściwości dla zdrowia i zastosowanie czyli wzmacniamy odporność!

16 grudnia 2018, dodał: Fela
Artykuł zewnętrzny

Wieczory stają się coraz chłodniejsze, a nasze organizmy nie są jeszcze przygotowane do tak niskich temperatur? To najlepsza pora na wzmocnienie odporności i uniknięcie przykrych dolegliwości. Naszym sprzymierzeńcem może okazać się niepozorna pigwa.

Ten niewielki żółty owoc, wyglądem przypominający nieco małe jabłka, jest doskonałym źródłem witamin, przede wszystkim C, ale także i tych z grupy B. W pigwie odnajdziemy bogactwo związków mineralnych m.in. potasu, żelaza, magnezu, fosforu.

Owoc pigwy korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Pigwy używa się również jako środka pobudzającego apetyt, przeciwdziałającego biegunce i nudnościom. Surowy owoc pigwy jest dość twardy, dlatego najczęściej stosuje się go w różnych przetworach np. konfiturach, sokach.

W Polsce pigwa i pigwowiec kojarzy się głównie z nalewkami i galaretkami. Najprościej skrojoną w cienkie plasterki pigwę/pigwowca przełożyć do słoików i zasypać cukrem. Pigwa/pigwowiec z jabłkami doskonale nadaje się do przecieru, który może być bazą do marynat i sosów. Zimą taki przecier można doprawić ostrą papryką, czosnkiem, pomidorami i zamarynować w nim mięso, drób lub nawet sery. Można przyprawić sokiem z bzu lub jagód i zjadać zamiast żurawin z dziczyzną. Pigwa popularna jest również na południu Europy i w Maroko, gdzie dodaje się ją do mięs, a Turcy uwielbiają pieczoną pigwę – pieką ją w całości, nie obierając aż zmięknie. Pieczona pigwa/pigwowiec doskonale smakuje z lodami, serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Uzbekowie robią z niej pikle i podają jako przekąskę. Macedończycy suszą ją i parzą z niej herbatę, a w Mołdawii faszerują pigwy orzechami.

Owoce te stosuje się nie tylko w kuchni – działa także leczniczo, pomagając przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, odmrożeniach, zajadach, hemoroidach czy zapaleniu spojówek. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pić pigwę/pigwowca z miodem i octem. Francuskie damy macerują pigwową skórkę przez kilka tygodni w spirytusie, rozcieńczają go wodą i przemywają nim skórę. Podobno nic lepiej nie łagodzi zmarszczek. Greckie panny młode żują ją w noc poślubną, by mieć piękny oddech.

zobacz również:

 

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy