Dieta na kaca czyli co jeść przed i po imprezie?

31 grudnia 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Imieniny, Sylwester, spotkanie po latach, obiad u cioci, ukończenie szkoły, awans…. Okazji do świętowania i przy okazji do picia nie brakuje. Wszystko jest dla ludzi – także alkohol, ale jak we wszystkim także i tu należy zachować umiar. Nie zapominajmy, że alkohol, jest dla organizmu trucizną. W przypadku braku rozsądku następnego dnia przekonamy się czym jest kac – mało przyjemne wspomnienie dnia wczorajszego.

Najłatwiejszym sposobem uniknięcia kaca jest oczywiście ograniczenie spożycia alkoholu: jedna – dwie lampki wina zamiast całej butelki, albo jedno piwo zamiast pięciu. Teoria teorią, ale co zrobić, jeśli jedno piwo to jednak za mało?

Przed imprezą:

Pamiętaj, aby zjeść posiłek coś przed wyjściem na imprezę. Najlepiej jeśli będzie to, jeżeli posiłek dostarczający białek i tłuszczy – takie połączenie spowoduje opóźnienie wchłaniania alkoholu. Może być to zatem posiłek mięsny lub porcja ryby. Dobrze zjeść również nabiał np. jogurt, ser lub wypić szklankę mleka. Produkty te oprócz białek i tłuszczy mają dużą zawartość wapnia, który jest wypłukiwany z organizmu wraz z alkoholem.

Nie zapomnij także o nawodnieniu organizmu. Alkohol działa moczopędnie co prowadzi do odwodnienia, mało kto wie, że to właśnie odwodnienie organizmu jest główną przyczyną dolegliwości kacowych. Dlatego przed w dniu imprezy nie żałuj sobie wody.

W trakcie imprezy:

Na wystąpienie kaca wpływ ma nie tylko sam fakt spożywania alkoholu, ale także jego skład. Prosta zasada jest taka: kieruj się kolorem. Najlepiej będzie, jeśli będziesz wybierał alkohole jasne, jak: czysta wódka, gin, białe wino. Im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe objawy kaca, a więc piwo, whisky, rum, porter, czy czerwone wino będą w efekcie dawały silniejsze objawy. Pamiętaj także o starej zasadzie, by nie mieszać alkoholi. Szampan w połączeniu z wódką i piwem czy wódka zapijana czerwonym słodkim winem, to mieszanki wybuchowe, która najpewniej zakończą się bólem głowy i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

O nawodnieniu organizmu pamiętaj także w trakcie zabawy. Na każdy kieliszek wina powinny przypadać dwa kieliszki wody. Nawadniając organizm zmniejszysz ryzyko kaca i zapobiegniesz odwodnieniu organizmu.

Po imprezie:

Najlepiej przed pójściem spać wypij kefir lub jogurt –  uzupełnisz tym samym straty wapnia i nawodnisz organizm. Przy łóżku miej koniecznie szklankę wody, na pewno Ci się przyda po przebudzeniu.

Rano:

Nawet jeśli musisz iść do pracy czy szkoły nie pij mocnej kawy, ani herbaty – to z całą pewnością Cię nie pobudzi. Napoje te mają działanie moczopędne, więc zwiększą tylko Twoje odwodnienie i wzmogą objawy kaca. Lepiej zrobisz jeśli poprzestaniesz na szklance wody i dwóch tabletkach witaminy C.

Na śniadanie dobrym pomysłem będzie jajecznica. Alkohol we krwi pozbawia wielu składników odżywczych, a szczególnie witaminy B6, jajka są natomiast jednym z najlepszych źródeł tej witaminy, a oprócz tego dostarczają sodu, białek oraz aminokwasu – cysteiny. Zwalcza ona toksyczne substancje, które trafiły do organizmu wraz z alkoholem. Jeżeli po zjedzeniu śniadania i uzupełnieniu płynów, nadal czujesz się „niewyraźnie”, najlepiej wróć do łóżka. Sen będzie tu najlepszym lekarstwem.

W celu uzupełnienia witamin i płynów zafunduj sobie któryś z soków lub zjedz porcję świeżych owoców:

Sok z dzikiej róży – to najlepsze naturalne źródło witaminy C, uzupełni niedobór wody, witamin i pobudzi do życia.

Sok morelowy – jest świetnym źródłem antyoksydantów, łagodzi ból głowy, spowodowany odwodnieniem.

Truskawki – to źródło  witaminy C, która pomoże zwalczyć „procenty” we krwi. Szklanka świeżych truskawek dostarczy połowę dziennej dawki tej witaminy.

Jeśli męczą Cię nudności i wymioty zrób sobie herbatę imbirową, korzeń imbiru wspomaga pracę wątroby, co przyspiesza detoksykację organizmu. Wystarczy wkroić plasterek imbiru do szklanki wody lub herbaty.

Świetnie stawia na nogi odtruwający i oczyszczający organizm koktajl, przyspieszający metabolizm. Warto dodać do niego banana, zielone liście szpinaku, awokado, natkę pietruszki (która zawiera dużo witaminy c), imbir, cytrynę oraz np: chlorellę czy sproszkowany młody zielony jęczmień (do kupienia w sklepach internetowych). Taki koktajl można zrobić w blenderze lub zmiksować i od razu wypić.

składniki:

szklanka niegazowanej wody mineralnej lub przefiltrowanej

zielone liście np: szpinak, jarmuż

awokado

natka pietruszki

banan

pomarańcza lub plasterek cytryny

odrobina miodu

starty imbir – 1/4 łyżeczki

Do miksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować.

 

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

 

Zobacz również:

  1. Kobieta i alkohol – mity i fakty

  2. Kiedy alkohol nie zabija?

  3. Fakty i mity na temat alkoholu

  4. Marihuana szkodzi czy nie?

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...