Kiedy alkohol nie zabija? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kiedy alkohol nie zabija?

17 maja 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Alkohol także może być elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Pod warunkiem jednak, że pijemy z głową! Umiarkowane picie może sprzyjać zdrowiu, jednak pamiętaj, że granica jest bardzo cienka – a jej przekroczenie może mieć katastrofalne skutki!

Naukowcy udowodnili, że picie umiarkowanej ilości alkoholu przynosi korzyści zdrowotne. Dlatego, aby cieszyć się zdrowiem nie ma konieczności zostawać całkowitym abstynentem! W przypadku zdrowych dorosłych osób, dwa standardowe drinki (pod artykułem jest informacja co to jest „standardowy drink)  dziennie mogą poprawić stan zdrowia.

Wykazano, że spożycie alkoholu na tym właśnie poziomie może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Dzieje się tak, ponieważ alkohol nieznacznie podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego) i jednoczenie obniża poziom cholesterolu LDL (złego). Co więcej, alkohol zmniejsza powstawanie zakrzepów krwi. Wykazano, że w ten sposób zdecydowanie lepiej działa umiarkowane picie wina niż piwa czy napojów spirytusowych.

Alkohol ma także pozytywny wpływ na działanie insuliny. Dzięki czemu organizm ma możliwość lepiej wykorzystywać glukozę – co w rezultacie działa profilaktycznie przed cukrzycą typu II.

Picie alkoholu chroni także przed chorobami neurologicznymi, m.in. przed otępieniem – te rewelacje jednak są w dużym stopniu zależne także od predyspozycji genetycznych. Niektóre badanie wykazują także, że niewielkie ilości alkoholu chronią organizm przed chorobami nowotworowymi. Jednak, naukowcy zaznaczają, że ilość powyżej 12 g spirytusu dziennie (1 kieliszek wina) działa już zupełnie przeciwnie! Dlatego także i tu warto zachować zdrowy rozsądek i umiar.

Pamiętaj!!

Są sytuacje, kiedy alkohol jest całkowicie zabroniony! Są to m.in. choroby wątroby, trzustki, cukrzyca, nadciśnienie,  niewydolność serca, przerost prostaty  oraz okres ciąży.

Co to jest „standardowy drink”?

Kieliszek białego wina (150 ml) = 1,5 drinka

Kieliszek czerwonego wina (150 ml) = 2 drinki

Puszka piwa (375 ml) = 1,5drinka

Wódka (60 ml) = 2 drinki

Likier (60 ml) = 1 drink

Likier z zawartością alkoholu powyżej 30% = 2 drinki

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny, www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Co gorsze heroina czy alkohol?
  2. Fakty i mity na temat alkoholu
  3. Marihuana szkodzi czy nie?
  4. Jak rozpoznać narkomana?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Kiedy alkohol nie zabija?

  1. avatar Malwina pisze:

    Dokładnie. Należy uważać by nie przesadzić, ponieważ łatwo jest popaść w uzależnienie. Dodatkowo wtedy jedynym wyjściem jest pójście na odpowiednie leczenie.

  2. avatar Melania pisze:

    Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...