Perełki dla chorego węża

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Węże też chorują a wtedy Koguty podają im ,, perełki „.

Czas : 1 godzina

Składniki :

35 dag mielonego mięsa z indyka

1 jajko + 2 żółtka

3 płaskie łyżeczki kaszy manny

sól

cukier

sok z cytryny

20 dag makaronu ryżowego wstążki

4 łyżeczki masła

3 łyżeczka mąki

2 marchewki

1 mała pietruszka

kawałek selera ( jak do zupy )

kawałek pora ( jak do zupy )

3 szklanki wody

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Obrane warzywa zalać wodą i gotować 30 minut .Przecedzić wywar ( warzywa odłożyć ).Z mięsa , jajka, kaszy manny i szczypty soli zrobić masę na pulpety . Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego .Gotować w wywarze przez 15 minut .Pozostawić w resztce gorącego wywaru ( 2 szklanki odlać na sos ) razem z kawałkiem marchewki i pietruszki .

W drugim garnuszku roztopić masło , wsypać mąkę i wlać po woli 2 szklanki ostudzonego wywaru z gotowania . Mieszając zagotować i zestawić z gazu .Żółtka zmieszać z łyżeczką soku z cytryny i wlać do gorącego sosu . Doprawić solą , cukrem i sokiem z cytryny .

Makaron ryżowy wrzucić do garnka z wrzącą wodą , przykryć i zostawić na ok. 3-5 minut by zmiękł. Odcedzić .

Pokroić bardzo drobno kawałek marchewki , kawałek pietruszki i przygotować natkę pietruszki.

Ułożyć ozdobnie na talerzach makaron polany sosem ( trochę sosu pozostawić do dekoracji )

Pulpety podzielić na 3 . Każdy maczać delikatnie w sosie ( tak by tylko dał warstewkę do przyklejenia ozdoby ) a potem obtaczać w marchewce , pietruszce lub natce .

Układać na makaronie .

W zasadzie to po prostu zwykłe pulpety drobiowe z sosem potrawkowym ale czasem przy dietce warto też ,, poszaleć „ i uszykować sobie danie które przyciągnie nasz wzrok

file1269016369