Perełki dla chorego węża
Węże też chorują a wtedy Koguty podają im ,, perełki „.
Czas : 1 godzina
Składniki :
35 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko + 2 żółtka
3 płaskie łyżeczki kaszy manny
sól
cukier
sok z cytryny
20 dag makaronu ryżowego wstążki
4 łyżeczki masła
3 łyżeczka mąki
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera ( jak do zupy )
kawałek pora ( jak do zupy )
3 szklanki wody
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Obrane warzywa zalać wodą i gotować 30 minut .Przecedzić wywar ( warzywa odłożyć ).Z mięsa , jajka, kaszy manny i szczypty soli zrobić masę na pulpety . Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego .Gotować w wywarze przez 15 minut .Pozostawić w resztce gorącego wywaru ( 2 szklanki odlać na sos ) razem z kawałkiem marchewki i pietruszki .
W drugim garnuszku roztopić masło , wsypać mąkę i wlać po woli 2 szklanki ostudzonego wywaru z gotowania . Mieszając zagotować i zestawić z gazu .Żółtka zmieszać z łyżeczką soku z cytryny i wlać do gorącego sosu . Doprawić solą , cukrem i sokiem z cytryny .
Makaron ryżowy wrzucić do garnka z wrzącą wodą , przykryć i zostawić na ok. 3-5 minut by zmiękł. Odcedzić .
Pokroić bardzo drobno kawałek marchewki , kawałek pietruszki i przygotować natkę pietruszki.
Ułożyć ozdobnie na talerzach makaron polany sosem ( trochę sosu pozostawić do dekoracji )
Pulpety podzielić na 3 . Każdy maczać delikatnie w sosie ( tak by tylko dał warstewkę do przyklejenia ozdoby ) a potem obtaczać w marchewce , pietruszce lub natce .
Układać na makaronie .
W zasadzie to po prostu zwykłe pulpety drobiowe z sosem potrawkowym ale czasem przy dietce warto też ,, poszaleć „ i uszykować sobie danie które przyciągnie nasz wzrok