Z kurnej chaty– jak drzewiej Damy gotowały

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag chudego mięsa od szynki

1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )

2 duże cebule

1 łyżka masła

3 łyżki oleju

sól

pieprz mielony

lubczyk suszony sproszkowany

1 łyżeczka powideł śliwkowych

10 dag suchej kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .

Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .

file1269016469



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz