Omurice – wersja Buni

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna. Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę.

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 1/2 szklanki gęstego gulaszu
  • 1/2 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką. Jajka wymieszać ze śmietanką – osolić. Na patelni rozgrzać olej. Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet  na małym gazie. Kiedy już zetnie się całkowicie wyłożyć na środek farsz. Założyć jeden bok, potem drugi. Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz. Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt.

Udekorować. Jeść łyżką.

Można robić z gulaszem drobiowym, wieprzowym, wołowym. W oryginale był kurczak duszony z cebulą, czosnkiem, pomidorami.

file1304097773