Omurice – wersja Buni

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna. Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę.

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 1/2 szklanki gęstego gulaszu
  • 1/2 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką. Jajka wymieszać ze śmietanką – osolić. Na patelni rozgrzać olej. Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet  na małym gazie. Kiedy już zetnie się całkowicie wyłożyć na środek farsz. Założyć jeden bok, potem drugi. Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz. Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt.

Udekorować. Jeść łyżką.

Można robić z gulaszem drobiowym, wieprzowym, wołowym. W oryginale był kurczak duszony z cebulą, czosnkiem, pomidorami.

file1304097773



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.