Niby flaczki z wędzonego kurczaka :

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robiłam już takie niby flaczki z surowego kurczaka- dziś śpieszyło mi się i użyłam wędzonego.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 małe wędzone udka z  kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 2 cebule
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1/2 opakowania przyprawy do flaków Kotanyi

Udka z kurczaka obrać ze skóry , usunąć kości i chrząstki. Pokroić mięso w paseczki . Dodać pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i por  ,  utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa , liść , ziele angielskie, kostkę bulionową  i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Dodać masło . Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody a potem z gorącymi ,, flaczkami ,, i wlać do garnka .Zagotować .

Doprawić Przyprawą do flaków ( Kotanyi ).

Posypywać same lub z dodatkiem  pieczywa.

Na tą porcję moim zdaniem wystarczy 1/2 opakowania potrawy ale jak ktoś lubi ostrzejsze to może dodać więcej .

Można na talerzu dodać kwaśnej śmietany ( tyle ile kto lubi ) .Połowa mojej Rodziny flaki pod każdą postacią jada zawsze z kwaśną śmietaną – reszta twierdzi że to profanacja . Ja z reguły jem bez , ale akurat ta wersja bardzo mi pasuje ze śmietaną .

file1304097548



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz