Natka pietruszki – 5 top przepisów!

6 czerwca 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Natka pietruszki, zazwyczaj jest wykorzystywana do zup czy jako ozdoba dań. W tym artykule przedstawię Wam ją w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że odkryjecie tą roślinę na nowo i poznacie nowe smaki.

Co nieco o pietruszce

Należy do rodziny selerowatych, a pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Z początku była wykorzystywania wyłącznie jako ozdoba, a z czasem zyskała sławę, jako produkt wykorzystywany w medycynie. W 100 gramach znajdziecie, aż 160 mg witaminy C, która wzmacnia odporność i działa krwiotwórczo. Dzięki regularnemu jej spożywaniu zyskacie mnóstwo energii oraz zadbacie o swój organizm.

Dodatkowo pietruszka zawiera sole mineralne ( miedź, mangan, cynk, magnez, wapń ), flawonoidy, aminokwasy oraz błonnik. Nać jest również niskokaloryczna oraz posiada niski indeks glikemiczny. Nadaje się więc idealnie dla osób zmagających się z zaburzeniami metabolizmu oraz dla diabetyków. Zawarty w natce pietruszki chlorofil oczyszcza organizm z toksyn oraz odświeża oddech i likwiduje bakterie w jamie ustnej.

Roślina ta działa jak naturalny diuretyk, który wspiera prawidłową pracę nerek. Ponadto wykazuje działanie moczopędne i usuwa nadmiar wody w organizmie. Doskonale sprawdza się przy bólach miesiączkowych, skurczach, stresie, problemach trawiennych oraz zmęczeniu. Nać pietruszki łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne.

Powinny jej unikać osoby z chorobami nerek czy hiperkaliemią. Niestety zawarta w naci witamina K, może utrudniać działanie niektórych leków. Warto skonsultować wszystko z lekarzem i dopasować odpowiednią ilość spożywania, do swojego organizmu.

Pesto

Co kupić?

  • 2 pęczki pietruszki
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Wszystko poza oliwą włóżcie do blendera i zmiksujcie. Kiedy powstanie jednolita masa, dodajcie oliwę i ponownie włączcie obroty. Uważajcie, aby nie przesadzić z długością miksowania, ponieważ zioła utracą smak. Podawajcie pesto na kanapkach czy z makaronem.

Koktajl

Co kupić?

  • 20 g ziaren słonecznika
  • 1 małe jabłko
  • 200 ml mleka sojowego
  • 25 ml soku z cytryny
  • 10 g otrębów ryżowych
  • 40 g natki pietruszki
  • 1 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika wcześniej namoczcie i odsączcie. Następnie dodajcie jabłko, mleko, sok z cytryny, natkę pietruszki i otręby. Całość zblendujcie. Następnie dodajcie nasiona, po kilku minutach powinny zmięknąć. Koktajl podawajcie posypany wiórkami.

Smoothie

Co kupić?

  • 2 pomarańcze
  • pół banana
  • 1 awokado
  • Sok z połowy limonki
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Obierzcie pomarańcze i usuńcie z nich pestki oraz białą część. Zmiksujcie wraz z awokado, bananem, sokiem i pietruszką. Smoothie podawajcie od razu.

Zupa

Co kupić?

  • 40 g ciecierzycy
  • 100 g pora
  • 60 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • 500 ml wody
  • 2 ziemniaki
  • mała gruszka
  • mała marchewka
  • natka pietruszki
  • 30 ml mleka sojowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 10 g pestek dyni

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczcie na noc, po czym odcedźcie. W garnku podsmażcie cebulę, pora, czosnek, tymianek i sól. Następnie dolejcie wody, dodajcie pokrojoną gruszkę, ziemniaki, marchewkę i ciecierzycę. Gotujcie, aż do miękkości warzyw. Dorzućcie natkę pietruszki i całość zblendujcie. Na koniec dodajcie mleko, sok z cytryny, namoczone ziarna słonecznika i ponownie zmiksujcie. Podawajcie z prażonymi pestkami dyni.

Lody pietruszkowe z awokado

Co kupić?

  • 2 gruszki
  • 100 g jogurtu
  • małe awokado
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Gruszki pokrójcie w drobną kostkę i odstawcie na noc do zamrażarki. Zblendujcie  jogurt, awokado i pietruszkę. Dodajcie sok z cytryny i zamrożone gruszki i ponownie zmiksujcie. Lody odstawcie na 2 godziny do zamrażarki

zobacz również: