URODA I ZDROWIE

Szparagi – różne przekąski i dania

8 maja 2018, dodał: madlen30

Szparagi to niskokaloryczne warzywo, z którego można zrobić mnóstwo ciekawych przekąsek, dań obiadowych a nawet witaminowych koktajli.

Szczególnie polecane wszystkich odchudzającym się osobom, a to dlatego, że w 100g jest tylko 15 kcal, ponadto jest to świetne źródło błonnika, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Ich walory smakowe, odżywcze i lecznicze był doceniane już w starożytności. W starożytnych Chinach leczono nimi kaszel, w Egipcie stosowano je przy problemach z wątrobą, zaś w Grecji były panaceum na choroby związane z nerkami. Doceniane również w Polsce, ich pochwały czy też wzmianki znajdziemy nawet w literaturze, jak choćby w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza, gdzie czytamy „”po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”.

Rodzaje szparagów

Są trzy odmiany tych warzyw: białe – najpopularniejsze (uprawiane w Wielkopolsce), przed gotowaniem trzeba je obrać, łagodne w smaku; zielone – nie wymagają obierania a jedynie usunięcia lekko zdrewniałej części, cieńsze niż białe, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne; fioletowe – wykwintna odmiana, trudno u nas dostępna, przed gotowaniem należy je obrać od nasady główki ku dołowi i usunąć drewnianą część.

17641_3_types_

Zalety zdrowotne

  • dzięki temu, że zwiększają krzepliwość krwi przyczyniają się do wzmocnienia naczyń włosowatych i zapobiegają ich pękaniu,
  • duża zawartość błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • polecane osobom z nadciśnieniem z uwagi na niską zawartość sodu,
  • mają działanie przeczyszczające i moczopędne, dzięki czemu usprawniają pracę nerek i poprawiają metabolizm.

RU218772_jpg_rendition_largest

Jak ugotować szparagi?

Szparagi można gotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia wysokiego garnka, najlepiej z taką drucianą wkładką, jak do frytek. Obrane szparagi wstawiamy do wrzątku w pozycji pionowej, tak, aby wystawały główki. W osolonej wodzie gotujemy ok. 10 minut. Drugi sposób polega na gotowaniu w pozycji leżącej, przyda się płaski rondel lub głęboka patelnia. Czas gotowania pozostaje ten sam.

asparagusDSC_0012

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Są idealne na kremowe zupy, jako przystawka do dań głównych, idealnie sprawdzają się w omletach, zapiekankach czy sałatkach. Na śniadanie sprawdzą się szparagi w cieście naleśnikowym podawane z sosem musztardowym; owinięte w plasterki kurczaka, posypane ziołami i zapieczone w piekarniku będę idealną propozycją na lekki obiad, zaś na kolację sprawdzą się jako odżywczy i syty koktajl szparagowo-owocowy (zielone szparagi bez zdrewniałej części zmieszać z kiwi, zielonymi winogronami i odrobiną szpinaku).

Szparagi z krewetkami

 

składniki:

pęczek zielonych, młodych szparagów

20 dag krewetek

masło klarowane

pieprz sól

czosnek

pól cytryny lub białe wino

Ugotować szparagi według przepisu powyżej. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać krewetki, czosnek, smażyć do 4 minut z obu stron, posolić i doprawić pieprzem, skropić cytryną lub winem. Ugotowane szparagi przekroić na pół, dodać do krewetek, smażyć przez chwilkę, w razie potrzeby dosolić.

 

Krewetki z pieczarkami

 

składniki:

pęczek pieczarek

masło klarowane

pieprz sól

czosnek

pól cytryny lub białe wino

Ugotować szparagi według przepisu powyżej. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać pieczarki, czosnek, smażyć do 8 minut z obu stron, posolić i doprawić pieprzem, skropić cytryną lub winem. Ugotowane szparagi przekroić na pół, dodać do pieczarek, smażyć przez chwilkę, w razie potrzeby dosolić.

 

Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym

autor edith

Składniki:

14 zielonych szparagów
7 plasterków boczku
1 łyżka oliwy
3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
1 łyżeczka posiekanej kolendry
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.
Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą.

 

zobacz również:

 

  1. Jak podawać szparagi – przepisy na sosy

  2. Różne sposoby na młodą kapustę

  3. Jarmuż – jak podawać i różne przepisy na dania

  4. Truskawki na różne sposoby

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...